onsdag, december 31, 2008

Nyårsafton

Trots lite sömn känner jag mig pigg och på gott humör. Mattias hade fått i uppdrag att komponera nyårsmiddagen och fick underkänt imorse när det enda han kommit fram till efter en natt framför WoW var Dalaran Clam Chowder... Men när jag steg upp några timmar senare fanns det en lite bättre plan. Så vi har varit på ett förvånansvärt folktomt Coop Forum och handlat. Sen har vi varit i huset en sväng och även på Umedalen och matat Johans gosiga kissar.

Nu kokas det nyårsfisk åt de här kissarna samtidigt som nyårsmaten förbereds. Jag har kopplat lappisen till stereon så att spotify får visa vad det kan under tiden. Måste säga att vi har det ganska mysigt. Det känns avslappnat och trevligt. Det kommer bli en massa god mat, enkel men god dessert, lite öl och ett par flaskor mousserande vin under kvällen. Det blir bra det.

Hoppas ni med har en trevlig nyårskväll!

Comhem briljerar igen

I söndags när comhem strulade big time försökte jag logga in på min kundsida, men hade glömt lösenordet. Man kunde då få det skickat till sig på den epostadress man angett vid registrering. Jag gjorde detta men det kom aldrig något lösen. Jag lyckades dock lista ut det så det ordnade sig ändå. Men, inatt klockan två, två dygn efter att jag faktiskt behövde lösenordet kom mailet. Det kallar jag snabb service!

tisdag, december 30, 2008

TBBT ikväll!

Och glöm nu inte, ni som varit nyfikna, att årets serie; The Big Bang Theory visas på kanal 5 kl 22 ikväll!

En stillsam nyårsafton önskas

En natt till på jobbet och sen ser jag fram emot fyra lediga nätter. Ska bli väldigt skönt. Nyår har jag knappt hunnit tänka på att det är. Ska försöka lägga över lite av ansvaret på Mattias att se till att vi har en bra middag här imorgon. "Funkar pizza?", sa han halvt på skämt när jag la fram idén. Nej, pizza funkar inte. Men så väldigt fancy behöver det inte heller vara. Känns faktiskt som att jag ser ganska mycket fram emot en stillsam nyårsafton också. Är inte riktigt på nåt partyhumör kanske. Fast jag skulle säkert kunna bli om det krävdes. Men för tillfället är jag nöjd. Jag kommer nog ändå vara ganska trött efter jobbnätterna.

På lördag hoppas jag dock att det blir lite mer fart. Förhoppningsvis får Anna och jag med oss nån mer av tjejerna ut på lite öl nånstans eller nåt. Det vore väldigt skönt, så otroligt länge sen vi gjorde det. Känns som vi håller på att pensionera oss eller nåt. Jag är en bakassistent ifrån att bli hemmafru, känns det som. Kanske inte riktigt, men nästan. (Inget fel i att vara hemmafru såklart, men det har liksom aldrig riktigt varit min ambition.)

Glasögonhysteri

Glasögon ska det bli. Trots att det kostar en del så har jag bestämt mig. Jag måste verkligen köpa nya, så är det bara. Men jösses vad svårt det är att hitta bågar som passar. Fick hjälp en halv evighet av en tjej men jag vet inte om jag var så väldigt nöjd med utfallet. Jag har fyra par med mig hem; alla svarta, ganska kantiga (utom ett par som är lite mer runda, men som Mattias tycker jag ser "snäll" ut i, vad nu det innebär) i nån stålvariant med blandade skalmar. Jag vill ju ha ett par lite roligare med lite färg också, men de flesta hon räckte mig var antingen lysande gröna eller rosa, och det kanske inte är så mycket Sara. Men det får bli en besöksrunda till. Jag hoppas Anna kan få en stund över för jag behöver hennes expertis.

Ögonen hade igen blivit lite sämre. Det känns väl sådär, men det ska inte vara något att oroa sig över så jag försöker väl att låta bli. Kände mig dock ganska blind när jag fick vänta i väntrummet utan linser och inte ens kunde se de två decimeter höga bokstäverna på en affisch kanske 3 meter framför mig. Jag såg liksom inte att de fanns. Läskigt.

För Mattias gick det som väntat bra och snabbt. Han kollade redan innan och sa vilka han ville ha utan att egentligen ha provat. Jag fick han att prova ett gäng med hjälp av expediten, men till slut blev det ändå de där första och ett par andra något tunnare men i stort sett likadana. Han är för söt. Skönt att nån är enkel iaf.

måndag, december 29, 2008

Vi kan ju låtsas att den ökande glasögonfrekvensen i ens umgängeskrets inte har med ålder att göra...

Dagen hittills har spenderats till stor del på stan med Anna, vilket var väldigt trevligt. Jag hjälpte henne att prova glasögon så om ett par veckor dyker en sjukt snygg Anna i glasögon x2 varianter upp, alldeles lagom till den stora 40-årsdagen. Det kommer att bli väldigt bra. Själv har det ju varit dags sen ett antal år tillbaka att skaffa nya (mina nuvarande som är kanske 7 år gamla kan jag inte ens se tv:n med) så jag passade på att beställa tid både till mig själv och till Mattias, vars glasögon gått helt tras. Känns ju driftigt och bra.

Gillar inte att köpa saker som kostar så mycket, men jag inser ju att det är en bra investering. Och jag behöver låta ögonen vila efter alla år av linser. Det är ju ganska smart att få två par för priset av ett, men risken är stor att jag kommer att snåla och bara ta reflexbehandlingar på det ena paret (sånt betalar man på båda) för att sen ångra mig om nån månad. Men men, vi får väl se. Anna ska få hjälpa mig att hitta passande bågar också. Imorgon ska jag mest se till att Mattias inte väljer de första han får i handen av expediten för att kunna skynda sig ut ur fokus och butiken snabbast möjligt. Med tanke på att jag snarare gör en hel kalkyl över möjliga alternativ i olika kategorier i huvudet så kanske vi gemensamt kan hitta en normal medelväg...

Comhem suger!

Igår kväll var det tänkt att jag skulle ge upp bloggandet för en stunds efterlängtat spelande (jo, det var faktiskt nästan en månad sen sist, så det så) med bl.a Mattias, Joakim och systersonen. Kunde man tro. Men annat ville comhem. Först var det Joakim som hade bekymmer. Han satt på sin systers comhem-lina i Göteborg och försökte spela men blev utkickad hela tiden (gärna mitt i bossfighterna) och fick istället gå över till sin medhavda mobila uppkoppling. Sen var det vår tur. Vi blev utloggade precis hela tiden, saker försvann, uppkopplingen svajjade och ibland försvann den i kanske 10 minuter i sträck. På comhems sida sa man sig inte veta om några störningar och kundtjänst var stängt. Det enda den röststyrda kundtjänsten ville hjälpa mig med var att koppla in bredbandet. Tack, men det gjorde jag när jag flyttade in för över ett år sen.

När den väl hade försvunnit helt igår kväll/natt så kom den inte igen förrän kl 10 imorse, som det verkade. Hade det här varit den första gången det strulade så kanske det hade varit ok. Men nu är det inte riktigt så. Med undantag för nån månad mitt på det här året så är det ständiga störningar och ibland har jag varit utan nät en halv dag utan rimlig orsak och framför allt utan kompensation.

Igår lyckades comhem göra en tänkt trevlig kväll till ett enda långt irritationsmoment (som dessutom kostade x antal guld i reparationer i spelet!). Nu är min bindningstid över så det känns som läge att byta leverantör. Nån som har nåt bra tips?

söndag, december 28, 2008

Sara tänker brittisk romantik

De visar Pride and Prejudice på tv:n. Den är bra, Kiera Knightley gör som vanligt en väldigt bra roll. Men trots allt går det inte upp mot serien från -95. Inte så att filmen är dålig på nåt sätt, men serien är bättre bara. Känns mer genuin och så mycket mer brittisk. Jag har den på dvd, den är nästan 5,5 timmar lång. Fem timmar låter säkert plågsamt för de som inte gillar såna filmer, men i det här fallet är det fem timmar njutning. Det var det -95 och det håller fortfarande. Och jag är långt ifrån ett ohämmat fan av "kostymdramer" annars. Lånade ut den till en arbetskamrat nyligen som också var lyrisk när hon lämnade tillbaka den.

Det är lite vinter med långa kostymdramer (böjs?). Att sitta under filten i soffan och se plågsamt utdragna kärleksmissförstånd och idogt trånande på avstånd. Det känns lite vinter. Kanske skulle sondera terrängen där lite. Och ta fram de gamla Shakespeare-dramatiseringarna igen. Där Much Ado About Nothing (med Keanu reeves i en ganska tidig roll) är en av storfavoriterna, men även Hamlet (med orginalmanus) är underbar om man är på rätt humör. Kenneth Branagh är klart bäst på det området (hur han är som brittisk Wallander vet jag inte). Ikväll visas, på tal om Shakespeare (fast i en mer fiktiv variant), en av mina absoluta filmfavoriter Shakespeare in Love på kanal 5 kl 21. Tips om ni inte sett den.

Ska man läsa Shakespeare på svenska krävs dock att man hittar rätt översättare. Jag köpte på mig en hel del gamla varianter på antikvariat när jag pluggade (jag var i allmänhet en flitig besökare på antikvariatet i Wadköping i Örebro) och märkte att översättningen verkligen var A och O vad gällde de svenska varianterna. Borde kanske skaffa mig några på ursprungsspråket också. Men med rätt översättning är de en fröjd för sinnet att läsa.

Hm. Se där. Den "romantiska" delen av Sara blottas.

Nybörjarbebis

Idag har vi varit på bebis- och kattbesök. Vi har hälsat på Johan och Marie och deras nytillskott; den väldigt söta Alice. Och kissarna. Som vi ska kattvakta några dagar. Snäll bebis den där Alice, nästan inga ljud ger hon ifrån sig om det inte är något. Verkar ju som hur enkelt som helst att ha barn... Fast nu kanske inte alla är som Alice? Och kanske inte hela tiden. Men man kanske får önska sig en Alice-bebis om man nu nån gång skulle råka få en?

Frusen Sara

Jag är frusen idag. Ni vet sådär riktigt frusen inuti. Tar jag på sockar så stannar som kylan inne i fötterna. I huset hade jag möjligheten att lägga mig i ett varmt bad; det saknar jag ganska mycket såhär den kalla delen av året. Det värmer på riktigt. Så jag håller på att ordna det näst bästa; varm glögg. Vi har plenty glögg kvar så det är väl bara att pimpla på. Varm glögg och vetevärmare på fötterna, sen ska jag väl bli varm igen.

Söndag och Gaza

Söndag redan. Känns som att det var julafton alldeles nyligen. Det ser ut att vara ganska skönt väder ute. Sådär kall, gråblå himmel, men klart och ganska ljust. Ska ta mig ut en stund sen. Sitter och småkikar på skidorna, dricker te och läser nyheter. Lite seg idag, men det får vara okej. Snart blir det riktig fart på dagen.

Jag skulle kunna skriva något om de hemska attackerna som sker i Gaza igen. Men jag vet inte vad jag ska skriva. Jag förstår det inte. Och jag ser inte slutet riktigt. Det känns bara riktigt tragiskt och det är svårt att förstå vad människorna i området går igenom just nu.

lördag, december 27, 2008

Please don't divorce...

Okej, ett sista inlägg innan jag stänger ner bloggen för idag (vet inte vad som flugit i mig men jag har suttit en del vid datorn idag helt enkelt...). Ni måste kika på det här bildspelet. En bild säger mer än tusen ord?

Man sköt störande biobesökare i armen...

Ok, riktigt såhär långt har kanske inte jag gått än. Men så lever jag inte i det vapentäta USA heller.

"Did Cialella run for it? Nope. He sat back down in his seat and watched the movie as others ran from theater. The police were called and arrived shortly after, less than an hour into the film screening."

Så han fick trots allt inte se färdigt filmen.

Testing Spotify

Det kändes omständigt med virtualbox så jag installerade wine istället och har nu testat Spotify en liten stund. Verkar ju väldigt smooth måste jag säga. Visst, ALLT finns inte (skeptiska Mattias var ju tvungen att testsöka på de mest obskyra artister han någonsin hört talas om bara för att) men väldigt mycket. Och snabbt går det också. Mm, så än så länge är jag nöjd. Har inte testat radiogrejen än, men det kommer.

För att riktigt utmana mitt nya RAM-minne har jag också låtit compiz fusion tillbaka igen. Vi får se om det är overkill eller om det funkar.

Gästvänligt, inte sant?

Åh, såhär efter jul sprang jag på den perfekta presenten till mig själv! Ett duschdraperi med sköna blodliknande handavtryck. Hur koolt som helst.

Jag har ju haft planer på att köpa på mig gamla filmaffischer från mer eller mindre klassiska skräckfilmer och ha på väggarna i lägenheten, men tänkte att jag först skulle ha tapetserat om. Och det verkar som aldrig bli av. Nu har hyreshuset dessutom en ny ägare så jag måste kolla om det tidigare löftet om fria tapeter om jag tapetserar själv fortfarande kvarstår. Men en lägenhet med skräckfilmstema vore lite skoj.

Och så är det ju alltid känslan av att jag bor här tillfälligt som gäckar lite. Ser fram emot att känna mig mer bofast. Det krävs lite mer långsiktliga beslut först bara.

Sena filmpremiärer

Man brukar säga att nomineringarna till Golden Globe-galan brukar ge en vägledning om hur Oscarnomineringarna kommer att se ut. Oavsett kan vi konstatera att vi som vanligt ligger ganska långt efter med filmpremiärerna i Europa och Sverige. Det är väldigt synd.

Det talas då och då om att filmpremiärer borde äga rum samtidigt, oavsett världsdel i syfte att förhindra att många inte ids vänta och istället söker sig till fildelningssidor. Ett initiativ jag verkligen skulle välkomna. Många tv-bolag har börjat göra något liknande; lägga ut senaste avsnittet i sin helhet på sin hemsida en kortare period för att låta människor som inte har oturen att bo i USA få se serierna i stort sett samtidigt. Det är att gå framåt i utvecklingen.

Födelsedag och jubileum

Idag är det minsta katten Minas födelsedag. Hon blir hela 7 år. Stort grattis! Det firas dagen till ära med fisk och räkor. Det är ganska svårt att ta bra bilder på en kolsvart katt, men här är hon iaf i en dålig överexponerad variant. Min fina nerviga lilla Mina-katt.

Idag är det också exakt fem år sedan jag blev västerbottning. Fem år sen! Det känns märkligt. Då kom jag med natttåget och flyttade in hos Mattias i hans lägenhet på Haga. Tillfälligt. Håhåjaja.

Att vakna med en agenda

Idag vaknade jag med en enda tanke i huvudet; jag ligger efter (som vanligt) med styrelsearbetet. Jobbigt att vakna med stress i huvudet. Mattias vaknade och kände sig förkyld istället och hade ingen som helst lust att trängas på rean idag så vi skippade det. Istället åt jag frukost vid datorn och gick igenom och sorterade de motioner som kommit in inför kongressen i februari. Jag har lite annat liknande att göra också, men behöver en paus en stund.

Jag borde städa också. Som vanligt. Visst är det ett ständigt pågående projekt? Det är en ganska kort tid efter att man städat ordentligt som liksom läget kvarstår. Iallafall om man har tre kissekatter och en ganska frekvent besökande man i lägenheten utöver sig själv...

Den perfekta julklappen

Såg att The Big Bang Theory visst visas på svensk tv. Tydligen har Kanal 5 visat de första åtta avsnitten för nu på tisdag kväll är det "säsongspremiär" med avsnitt 9 i första säsongen. Tips från coachen alltså. Konstigt att man inte gjort större fuzz om att en så populär serie som TBBT visas på femman.

Tänkte dela med mig av en scen från årets sista avsnitt; den kanske bästa scenen ever. Mattias har sett om just den säkert 20 gånger sen vi först såg den. Lite förhandsinfo: Sheldon vet att han ska få en julklapp av Penny men inte hur dyr den är och har därför garderat sig med en massa olika stora presentkorgar som han gömt i sitt rum, för att kunna ge en matchande gåva prismässigt. Och jo, Leonard Nimoy är den nästan legendariska skådespelaren som från början (väl?) gjorde rollen som Spock i Star Trek. Nu, se och njut!


Datorn boostad!

Uppdaterat och klart kan jag konstatera att datorn visst blev både gladare och snabbare. Så det ska nog funka bra ett tag. Nu har jag 4G istället för 1G och den låter inte längre som att man försöker köra en bil på ettan i 50km/h. Gott. Lite trött nu bara så det får bli spotify under morgondagen.

På sikt behöver jag dock en ny dator. Grafiken är lite för dålig för att köra WoW tillfredsställande numera. Men jag lånar Mattias gamla ett tag för det ändamålet tills jag hittar en bra speldator jag vill ha.

Fler film-listor

Som väntat dyker det i dagarna upp fler listor likt den jag gjorde nedan. Aftonbladets kritiker listar tex sina. Inser att jag missat Buddha föll av skam och kanske My Best Friend's Girl. Den senare har jag nog avfärdat av ytliga skäl, men när Emma Gray Munthe säger att den är bra blir jag allt nyfiken.

Gillar också Jan-Olov Anderssons 3:a. En lyckosam trendsatsning skulle jag vilja påstå.

Skulle vilja lägga till en filmönskan till nästa år: att Orvar Säfström en av Sveriges bästa filmtyckare gör en egen blogg där han på vanligt manér kan vara ohämmat konstruktiv och därmed överger den alltför okritiska variant han gör på sf.se. Tlls vidare tipsar jag om ovan nämnda Emma Gray Munthes blogg samt Andreas Reuters dito.

fredag, december 26, 2008

Årets film-lista

Jag har grubblat på en filmlista för 2008 ett tag. Jag tror att den är i det närmaste klar nu. Nyfikna? Jag har gjort helt egna regler så alla filmer är inte nödvändigtvis från 2008 men det är i år jag har sett dem. Årets film hittar ni först i listan i övrigt är kategorierna i bokstavsordning. Då kör vi!

Årets...

...film: Lars and the Real Girl. För att den gav mig tillbaka tron på mänskligheten. En underbar film!

...antihjälte: Hancock, alkishjälte på rehab; ytterligare en bra film med Will Smith vars skådespel växer.

...begrubblade: Caché (Dolt Hot). Michael Haneke är en skum filmhjärna.

...besvikelse: Darjeeling Limited

...blodigaste: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, en ruggigt bra film.

...borde aldrig ha gjorts: Saw II, Saw III, Saw IV och Saw V. Jag gav upp efter nummer tre. Varför förstöra ett ganska intressant psykologisk tankeexperiment med en massa dåliga uppföljare där bara våldet och äcklet trappas upp?

...charmigaste: Juno, svår att värja sig emot.

...drogpropaganda: Pineapple Express, likväl väldigt rolig.

...girlpower: Etz Limon (Citronlunden), fylld till bredden med starka kvinnor i verklighetsbaserat drama med glimten i ögat.

...konstigaste: Smart People (på ett dåligt sätt) och Kabluey (på ett bra sätt).

...lyckade experiment: Dr. Horrible's Sing-Along-Blog, helt makalöst bra. Tänk vad en strejk kan skapa.

...mest efterlängtade: Låt den rätte komma in, såklart.

...mest hektiska: Crank.

...mest överskattade: jämnt skägg mellan Mamma Mia! (I really don't get the fuzz), This is England (wow-känslan uteblev) och Be Kind Rewind (jaja, "sweding" i all ära, men sen då? På tok för splittrad.)

...motvilligaste: Enchanted (Förtrollad), sliskig historia som gav ett högst motvilligt lyckorus.

...obehagligaste snuskiga: The Squid and the Whale, en så märklig film, nästan omöjlig att inte gilla trots allt.

...okontrollerade tårflödare: P.S. I Love you.

...profilering: Matthew Perry som halvpsyko i både Numb och Birds of America. Verkar vilja avdramatisera psykisk ohälsa, ett bra initiativ i så fall.

...rehab: Things We Lost in the Fire.

...se om-film: Friends with Money; vet inte vad det är jag bara gillar den så mycket. Feelgood från 2006.

...skumma filmskapare: Michael Haneke, Noah Baumbach, Josh Whedon samt Ethan och Joel Coen. (Where are all the women, Sara?)

...superhero: The Dark Knight, en underbar Batman och en magisk Joker-tolkning. En riktig höjdpunkt.

...sämsta: Captivity, alla kategorier.

...TV-serie: The Big Bang Theory helt klart.

...uppföljare: Ocean's Thirteen, tog igen allt från 11:an som inte 12:an förmådde.

...zombie-film: 28 Weeks Later, lika bra, eller bättre än den första.

...överraskning: Burn After Reading, helt utan förväntningar lyckades den ta mig lite med storm.

Dessutom:

...att se innan året är slut:
I'm a Cyborg, but that's OK
Vicky Cristina Barcelona
Wall-E
Into the Wild

...just watch it already!: Brokeback Mountain (vi är nog få som inte sett den än) och Transformers som jag somnat till 2 gånger...

Det var min "lilla" lista 2008. Vilken är din?

Influensa och helg

Sitter och girigbukräknar lite på vad tre nätter med storhelg-ob innebär i kassan framöver. Runt 1800 extra efter skatt, får jag det till. Det känns ju inte fel. Hoppas bara nu att jag inte drabbas av influensan så att jag får sjukdagar att spendera extrapengarna på. Har inatt tagit hand om fyra sjuklingar, varav en blev hastigt dålig och låg totalt utslagen i nästan 41 graders feber. Blev nästan lite skraj en stund kan jag säga, men det gick bra. Bara att försöka ingripa så snabbt som möjligt och sen kom sköterskepatrullen och kollade läget också för säkerhets skull. Lite svajigt för en liten och gammal kropp som är svårvätskad i frisk form att ta så hög feber. Men jag hoppas att det ska gå fortsatt bra i helgen. Men feberyttringarna spred sig på avdelningen så nog är det influensan som drabbat dem ganska ordentligt.

Jag känner mig dock inte det minsta sjuk, bara trött och med lite lågt blodtryck och jag hoppas att det fortsätter så. Imorgon ska jag försöka ta en långpromenad om vädret vill vara fint. Och om vi ids ska vi ner på stan och kanske utöka Mattias garderob med hjälp av de presentkort han fick till jul. Mellandagsrea är ju inte favoritsysselsättningen för någon av oss, men man kanske får stå ut en liten stund iaf.

Själv fick jag ett presentkort på Indiska av Mattias syster och jag har ju sett att de börjat sälja jeans där. Det behöver jag verkligen så kanske att jag kan finna ett par där om jag har tur. Vi får se.

Annandagsdimma

Dimman fortsätter. Planen var att stiga upp och besöka mellandagsrean en stund idag, men jag somnade om när klockan ringt. Jag kom dock upp i tid för att hinna fara till stan och inhandla ett par RAM-minnen á 2G styck till lappisen. Egentligen hade jag kunnat spara en hundring på att beställa från nätet men jag har inte tålamod att vänta. Nu sitter de nya minnena i men jag har inte än kollat hur stor skillnaden är i känsla. Vi får se. Först måste jag uppgradera till 64-bitars Ubuntu för att utnyttja minnenas kapacitet till max. Sen så.

Jag har i ärlighetens namn sovit en knapp timme till ikväll. Jag blev så trött när vi ätit att jag inte kunde låta bli. Låg och småkikade på "Söderkåkar" (ett gammalt folklustspel som jag ofta såg med min mormor som liten och vars musik jag uppenbarligen fortfarande minns nästan ordagrant) på tv och somnade. Vi får väl se hur det blir med sömnen inatt. Strunt samma kanske. Jag är just nu ganska glad att vara ledig efter ett par ganska krävande jobbnätter.

torsdag, december 25, 2008

Grattis Mia!!

Världens bästa Mia fyller 30 år idag! Stort grattis, finaste vännen! Det var länge sen vi sågs nu. Jag ligger efter med ett brevsvar till henne också, så jag måste ta tag i det. Jag hoppas oavsett att hon får en bra födelsedag. Stor kram, Mia!

Juldagsdimma

Somnade före åtta imorse och vaknade först när klockan ringde, kvart i fyra. Kändes som att jag sovit en kvart ungefär. Men nu känns det lite bättre när jag aktiverat mig en stund. Men jag har allt en del dimma i huvudet.

Mattias sitter i köket och spelar WoW med min systerson via skype och har samtidigt hjälpt mig att göra potatisgratäng som nu står i ugnen. Med dimma i huvudet tenderar jag att göra saker i fel ordning ibland, så handledning i köket är bra. Åtminstone minskar det risken för fler storbränder i Umeå... (Otäckt med den där branden, även om vare sig människor eller djur verkar ha kommit till skada. Men bränder är läskigt.)

En natt till på jobbet. Jag lät min kollega D se midnattsmässan på tv igår natt så ikväll ska jag se Bad Santa. Inte för att det verkar vara världens bästa film, men för att det verkar vara det enda vettiga vid den tiden. Det lär antagligen vara roligare än mässan iaf. Det var bra timat av Johan att komma förbi just vid mässan så att jag fick lite underhållning medan den stod på. =)

Och så får vi hoppas att det är lite lugnare ibland patienterna inatt än det var igår.

När juldagssängen lockar...

Snart har jag varit uppe i 24 timmar och oj vad trött jag är. Jag har gått nästan hela natten så att det känns i vaderna. Knappt tre timmar har det varit skapligt (nästan exakt den stunden som Johan tittade förbi på besök), annars har det varit väldigt mycket rörelse här inatt, på båda avdelningarna. Ett resultat av mycket besök på dagen, upptrissad stämning, för mycket julmat, för mycket godsaker osv. Det har varit oroliga sinnen och magar om vartannat.
Men snart snart snart får jag sätta mig i bilen och fara hem. Hur skönt ska det inte bli?

onsdag, december 24, 2008

Från jul till jobb på två minuter

Vi har haft en väldigt trivsam, lugn jul. Det är så mysigt och gemytligt hos Mattias syster och det var som bara lugnt och väldigt juligt, sådär som juligt ska vara. Alla har varit på gott humör, vi har ätit mycket god mat och haft det mysigt.
Avundas Mattias som får ligga på soffan och slöa nu, hade gärna gjort han sällskap. Kan ju säga att det tog emot emormt att fara på jobbet ikväll. Två minuter var jag hemma för att som snabbast hämta nyckel och byta kjolen mot ett par jeans. Mer än så blev det inte tänkt i all hast. Känns sådär skönt att jobba i strumpbyxor och "party"-bh:n =)
Hoppas ni alla haft en väldigt trevlig jul också!

Att gå emot den helige anden

Läste att påven (den ständiga stjärngossen) uttalat sig om homosexuella i sitt jultal. Han likställer tex homosexualitet med hotet av våra regnskogar på nåt skumt sätt. Och så sa han visst att genusteori är ett sätt att gå emot den helige anden. Hm, ja det må väl så vara då. Den helige anden har kanske fastnat för gott i gamla teorier?

Många upprörs över påvens tal, med rätta på många sätt. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det ändå är bra att den katolska kyrkan är öppen med vad de faktiskt tycker och inte låtsas något annat eller gömmer sig bakom dolda budskap. Det blir så mycket enklare att arbeta mot deras synsätt då. Att det finns starka europeiska krafter mot sekulariseringen just nu är ju ingen nyhet, så på något vis känns ändå påvens jultal som ett ärligt utspel.

Tv-utbudet i jul

Jag hade ju tänkt sova länge idag för att kompensera i förtid att jag ska vara uppe hela natten, men vaknade likväl strax efter åtta. Så nu sitter jag framför tv:n för en gång skull, och ser på nån morgon-tv. Ronjas pappa (Börje Ahlstedt) är med och talar lite för tyst för att jag helt ska uppfatta vad han pratar om. Men det verkar handla om konsumismen.

På tal om Ronjas pappa så visas faktiskt Ronja på tv senare idag. Bra tv. Likaså Karl-Bertil Jonsson förståss. Ett par frågetecken kring dagens tv-tablå har jag dock. Som varför tv4 visar Armageddon på julafton? Vill de säga oss något djupare? Eller vad sägs om "Ett herrans liv -påskspecial" på tv4+?

Jag borde kanske plocka ihop lite film till nattens arbetspass, när jag ändå är uppe tidigt. Jag hoppas att det blir så pass lugnt inatt att det är möjligt att se något. Tv-utbudet är lite sådär. Jag vet att den gick i helgen, men ska man se något puttinuttig film i jul så är det nog Love Actually, en söt, julig brittisk film totalt fullproppad med stora skådespelarnamn. Emma Thompson, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney och en nästan bra Hugh Grant, m.fl, vad sägs om det? Den är faktiskt svår att inte gilla. Mm, får se om den kan plockas med i en filmhög till kvällen. Undrar om Hemmakväll är öppet idag?

Apropå det här med "religiösa" högtider

tisdag, december 23, 2008

Vegetarisk julmat

Jo, måste berätta att den vegetariska sillen blev väldigt god, enligt hon som gjorde den... Det var första året jag provade att göra vegetarisk senapssill men det blev en höjdare får jag erkänna. Den är inte bara vegetarisk utan vegansk, på havregrädde, eftersom Mattias systerdotter som är vegan är med imorgon. Men det blev väldigt bra, den lär återkomma. Imorgon ska jag också göra vegansk julskinka som brukar bli helt ok. Den är inte alls lik julskinka i smaken då, men i utseendet. Kokt och gratinerad kålrot, så kallad julrot är det. Väldigt gott som pålägg även efter jul.

Jullugnet är här

Det blev ett lite längre besök hos Anna, Uffe och Tor än jag tänkt, men det var trevligt. När jag kom hem var M på lite bättre humör. Och jag lät bli att påpeka att barren var kvar på golvet och att han fortfarande diskade när jag kom hem. Ängeln på min axel är flitig dessa dagar. =)

Men det spelar faktiskt ingen roll. Lägenheten är lite småstökig och odammsugad men who gives. Den sorgliga granen är klädd, alla julklappar inslagna, katterna har fått försmaka fisken som ska vara på deras egna julbord imorgon, vår mat är planerad och förberedd och jag har ett glas Leffe blonde i handen.

Apropå den sorgliga granen så blev den ganska fin men väckte ovanligt lite uppmärksamhet i kissekollektivet i år. Ska jag inte kunna skylla på att det är för deras spänning skull som jag plockar in ett stackars träd varje år i fortsättningen?

Jag har fått ovanligt många julklappar i år också. En ganska stor hög väntar oss imorgon förmiddag; alltså de klappar som vi inte tar med till Angelica. De är från mina syskon, Anna osv. Spännande. Det brukar inte annars vara några direkt, men jag kanske har varit lite snäll i år trots allt. Inte som att det spelar en stor roll, men självklart är det lite roligt trots allt.

Dan före..

En av årets julklappar borde vara rabattkort på SF. Köade i nästan 45 minuter idag för att få köpa till Mattias syskonbarn. Framför mig stod ett ungt överförälskat par som envisades med att byta ett tuggummi mellan varandra hela tiden. Verkligen hela tiden. Hade lust en stund att erbjuda någon av dem ett nytt, men ängeln på min axel sa sympatiskt att det är ju trots allt jul, så jag lät bli och försökte verkligen se det söta i de två.

Mattias har varit på ett dåligt julhumör i flera dagar. Det är ok att inte älska julen, jag gör sannerligen inte det heller, men efter att ha sprungit runt och handlat alla hans julklappar och ordnat med hans syster för jul, planerat vegmat osv så tyckte jag att han kanske kunde tona ner det lite. Det enda han behövde göra på stan idag (och det var verkligen högst frivilligt på eget initiativ) var att införskaffa en julklapp till undertecknad. Ändå är han på ett dåligt humör. Jag får väl överdosera honom med julgodis, varm glögg och miniostar så kanske det blir bättre.

Ikväll ska jag klä min lite sorgsna julgran (jag var ute lite sent i år) som snart kommer att vara tömd igen på julgranskulor (årets höjdpunkt tydligen, det kommer studsa julkulor i golvet halva natten och sen kommer det komma barrtäckta katter till sängen, i vanlig ordning). Men lite mys blir det iaf. Så mycket annan jul är det inte i lägenheten egentligen. Det känns väldigt lagom så. Förutom att också besöka Anna mfl har jag krav på att se nån bra film ikväll också. Vi får se vad det blir.

måndag, december 22, 2008

Jul och alkohol

Läste en artikel i VK (tror jag, kan ha varit VF också) på jobbet imorse om alkohol och julfirande. Artikeln manade mer eller mindre till måttlighet vilket jag helt och hållet ställer mig bakom efter en barndom baserad på det motsatta. Det märkliga var dock tipsen från några "experter" (eller vad de var) som fanns längst ner som skulle syfta till en låg alkoholnivå på julfesten. Ett par av tipsen var bl.a att man skulle koka över glöggen så att alkoholen försvann (och det lät som att detta skulle göras "i smyg"), man skulle ställa fram dålig nubbe (och skylla på ett misslyckat nubbe-experiment) på bordet så att färre drack av den osv.

Jättekonstiga tips, var det inte? Varför inte bara skippa alkoholen på julen helt om man inte vill ha den? Jag firar aldrig jul med alkohol försöker undvika att vara med andra julfirare som dricker. För mig hör det helt enkelt inte till. Kan man inte stå upp för det istället för att smyggöra alkoholen dålig på olika vis om man nu inte vill ha alkohol i sitt julfirande? Tipsen lät mer som en avancerad guide till juligt medberoende...

Spotify i sikte!

Och ibland är det som att rätt saker faller på en. Satt på jobbet en stund inatt och läste om det superhypade Spotify. Knappt något negativt fanns att finna alls. Personligen är jag lite fånig och blir lite skeptisk när "alla" är så lyriska (det gäller även film, böcker m.m), men det har ändå funnits en viss nyfikenhet att prova. Kom ganska snart fram till att jag dels måste köra det i wine i Linux (jag kör inte wine utan VirtualBox, men det borde väl också funka?) och dels att det krävs en inbjudan för att slippa köra på pengakostnadsalternativet (även reklamvarianten kostar ju faktiskt, om man ska vara sån). Man kunde "vinna" en inbjudan på ett antal ställen om man sålde sin blogg; la in en länk och skrev något positivt om deras sida, men jag är ingen sell-out så jag skrev istället upp mig på väntelistan som fanns.

Men great minds think alike tydligen =), när jag vaknade idag och kollade mejlen fanns en inbjudan till Spotify från självaste Gusten. Hur pricksäkert som helst!

Jag ska införskaffa mig mer minne imorgon för att se om min dator blir mindre kinkig när den kör VB och andra krävande saker (funkar inte det måste det bli en ny lappis) och sen ska jag banne mig testa hypen! Stort tack Gusten!

Och ute är det världens bästa julväder

Oj, idag är det som om någon slagit mig i huvudet ungefär. Toktrött verkligen. Har försökt hålla mig uppe sedan sen lunchtid men fick under kvällen ändå lägga mig en dryg timme. Och blev nästan bara ännu tröttare. Men vad gör man inte för att vända hyggligt på dygnet så att man kan vara lite trevlig över julafton?

Helgen gick ganska fort skulle jag vilja säga. Ganska lugnt iaf, mest incidenter dagtid som visserligen påverkade även natten, men inga katastrofer inträffade och då är jag nöjd. =)

Lägenheten är lite av ett dammnäste så det får bli morgondagens uppgift att ta rätt på. Ikväll ska jag lägga in vegetarisk sill till julbordet och göra världens godaste julgodis; rocky road. Tänkte först skjuta på det till imorgon men det kan bli mycket då ändå. Jag måste ner till stan och inhandla lite presentkort och annat till Mattias syskonbarn, sen städa då och på kvällen ska jag/vi besöka Anna mfl. för lite kort men efterlängtat socialt umgänge och för att ge världens bästa Tor en julklapp.

Och, som rubriken säger, så har vi äntligen det perfekta julvädret. Det har snöat helgens alla nätter så det ligger en massa ny, vit snö och så är det några grader kallt. Snötäckta träd och nyplogade vägkanter är det bästa som finns!

söndag, december 21, 2008

Får vi se ett reportage där Mona byter förgasaren snart också?

Höjdpunkten i dagens nyhetsrapportering på nätet måste väl ändå vara reportaget där vi får en lektion i städning av självaste statsministern, iklädd kostym och slips, poserande med dammsugarslangen i tvåhandsfattning. Han låter så lyrisk i texten att jag inte kan låta bli att fundera över om han gjort ett misstag i sitt karriärval. Han kanske skulle ta anställning i nåt av alla de där städföretagen som startades i och med intåget av hushållsnära tjänster? Kanske nåt att fundera över efter valet?

Söndag

Idag har jag haft en trött, konstig dag. Vaknade redan elva första gången och steg upp strax efter ett. Trött, men hade som ingen ro att ligga längre. For ut en sväng för lite frisk luft (och för att köpa tandkräm) och blev lite piggare en stund. Har ätit och segat framför tv:n och sen sovit lite igen. Känner mig allmänt hängig idag. Skönt att jag bara har en natt kvar av helgen nu.

Har försökt ta tag i en del fi-grejer som dykt upp också, men det har väl blivit lite halvhjärtat. Får se om jag hinner strukturera upp lite på jobbet inatt om det är lugnt.

Födelsedagar

Jag har ju i min stressiga dag glömt att skriva att min fina lillasyster fyllde 16 år idag lördag. Stort grattis! Vi skickade henne ett paket med en dataryggsäck från Crumpler, helt i enlighet med önskelistan och kvart över midnatt igår natt kom ett sms med ett glatt tack. Den lilla fuskisen. Men kul att hon blev nöjd. Förhoppningsvis kommer hon upp och hälsar på efter nyår innan skolan börjar igen. Det ska bli väldigt trevligt.
Nu när det hunnit bli söndag så fyller storebros yngsta, Anton 6 år. Grattis! Som sagt; många födelsedagsbarn i december. Inga fler decemberbarn nu, ok alla fertila vänner och familjemedlemmar?

lördag, december 20, 2008

Denna julklappshandel

Som väntat kom Mattias på i eftermiddags att det kanske var läge att fundera över julklappar att skicka med hans föräldrar som åker söderut imorgon bitti. Jag hade inte ens öppnat ögonen när han förde det på tal, bara rört mig halvvaket i sängen. Så det blev att kliva upp och fara och söka bra chokladaskar och annat (jag hade varit förutseende och handlat åt hans syskonbarn iaf) och sen fara på ishalkiga grusvägar ut till föräldrarna. Ont om tid mellan det och jobbet så det fick bli att hämta upp pizza på vägen hem. Magen mår sådär efter att enbart ha fått i sig det och ett par mandelflarn idag.
Och nu när jag fått i säng de som var uppe på jobbet kom tröttheten. Det blev ingen stirra-rakt-fram-tid alls idag och jag brukar ju ha en liten stund sådant när jag har jobbhelg. Får väl ta igen det imorgon. =)
Har ingen riktig lust att vara här ikväll. Tråkigt va?

fredag, december 19, 2008

Let's do some heavy lifting

Jag fick tre brev på posten idag. Ett papper om att nya motorvärmare som ska sättas upp på boendeparkeringen, ett brev om att pappas gravsten är klar (eller ja, räkningen för den) och ett papper från posten om ett stort brev som de inte bär ut som jag måste hämta på Ica. En kort stund tänkte jag nästan på allvar att de två senare kanske hörde ihop... Antagligen inte, skulle jag säga, men för säkerhets skull tar jag bilen förbi Ica på väg till jobbet.

Fyi: jag skulle varken svälja eller svälta mitt barn

Det här är ett utdrag av vad man sökte på igår på olika sötmotorer för att hamna på min blogg. Jag hoppas att det inte säger så mycket om mig som man skulle kunna tro...

(Klicka på bilden för större bild)

Halloween hade kanske varit en mer passande högtid?

Lagom till jul kommer en mindre önskad besökare, vinterkräksjukan. Jag har lite svårt att förstå rådet i artikeln att koka dricksvattnet, det känns lite overkill. Personligen tror jag att det inte är så mycket att göra. Får man det så får man det. Det är luftburet så utsätts man så är det ganska kört om man inte, enligt experten, har bra gener eller tur.

Förra året slapp vi det på jobbet, men i år är det nästan så att personalen väntar på att det ska komma. Jag har inte varit på jobbet på några dagar eftersom jag var ledig i helgen, men jag har inte hört något om att krigsfältet ska ha drabbat dem än. Jag hoppas att det håller sig borta över julhelgen iaf. Det verkar finnas på sjukhuset så bara de stoppar utskrivningarna till oss kanske vi har en chans. Jag minns med fasa året innan när hela avdelningen fick det och halva personalen var däckad vilket innebar att det knappt fanns folk där att ta hand om de sjuka patienterna. Kaos, var ordet. Jag hoppas vi slipper det i år. Verkligen.

Om det trots allt händer så hoppas jag att vår kommun likt en del andra vårdarbetsgivare snart bestämmer sig för att bjuda på karensdagen man straffas med för att man tar hand om kräksjuka patienter...

Inför julafton

Vi har tydligen inte riktigt bestämt vad som ska ske på julafton. För min del spelar det inte så stor roll egentligen, så jag lämnar det åt Mattias att bestämma. Det verkar stå mellan att vara själva här och bara ta det lugnt och göra vad vi vill, när vi vill eller åka till Robertsfors och fira med hans äldsta syster och hennes familj (vilket också är ett väldigt trevligt alternativ). Hans föräldrar åker söderut till hans andra syster och min familj finns som sagt utspridd över hela södra Sverige, så det är de två alternativen vi står inför som jag ser det.

Jag har faktiskt gjort ett försök att bli ledig julafton, men det verkade vara ont om vikarier så jag får gå ut trots allt. Det är helt ok, mest trist att lämna Mattias själv vid halv nio på julaftonskvällen, men jag tror inte han klagar egentligen. Det brukar visserligen vara den skönaste tiden på hela julaftonen; när allt lugnat sig och man bara kan slappa framför en film eller så och äta för mycket choklad. Men jag får väl hoppas på en lugn jobbnatt istället.

Iaf så har jag varit på maxi och handlat lite idag. Inte allt, speciellt inte om vi ska göra mat själva julafton, men iaf det som jag vet att det var ont om de sista dagarna förra året. Alltså vegetariskt halvfabrikat som sojakorv och sojabullar men även brysselkål och lite sånt. Jag for efter att jag kört Mattias lite sent till jobbet och det var nog en bra idé. På väg därifrån vid 12-tiden var det kö in på parkeringen. Helt hysteriskt. Tror Mattias får göra resten av handlandet i helgen när jag jobbar...

torsdag, december 18, 2008

Som sagt; världen är full av idioter och en del av dem sitter på våra myndigheter

Snubblade över en annan historia från verkligheten som lyckades röra till mitt inre och ta tillbaka ilskan för en stund. Jag kan inte beskriva det utan att surna till och skriva olämpligheter så ni kanske själva bör läsa. Först här och sen en liten uppföljning här.

Kan inte låta bli att fundera över vad den omtalade tårtan ett par år tillbaka i tiden kostade?

Vikten av personlig framtoning i rätten

Har ägnat en liten stund åt rapporteringen från Arboga-rättegången igen. Det var ett tag sedan nu. Mest för att det faktiskt känns som att inget nytt kommit fram alls sedan tingsrätten. Kan inte låta bli att tänka att det precis som i tingsrätten fortfarande känns väldigt fattigt och inte alldeles övertygande vad gäller bevisföringen.

Någonstans tror jag att om den åtalade kvinnan bara kunde förmå sig att svara lite vettigare eller artigare åtminstone, på frågorna så skulle betydligt färre kanske se henne som klart skyldig. Om hon inte framstod som så weird och otrevlig så tror jag att läget skulle vara lite annorlunda. Jag menar, vem vill ens tro henne?

Personligen känner jag också att jag blir alltmer benägen att se henne som skyldig, och det trots att inget nytt framkommit. Bara hennes attityd har förstärkts egentligen. Sen är jag ingen jurist så jag kan inte uttala mig om bevisen egentligen, men visst hade det varit tacksamt med lite teknisk bevisning på plats osv? Ja, det här är väl ett sånt där läge där man önskar att den åtalade gör nån slags vändning och kommer med ett erkännande efter en tid i fängelset. Men det känns inte särskilt troligt.

Jobbfunderingar

Torsdag och jag funderar lite över mitt jobb. Hade fått ett meddelande från min chef igår som ville erbjuda mig att jobba mer om jag vill efter januari nästa år. Spontant tänkt så vill jag ju det, mer pengar är inte fel och det är stressigt att alltid balansera på gränsen. Samtidigt så beror det lite på hur schemat blir, känner jag nu. Jag har sedan ett par månader redan gått upp lite i tjänst och jobbar ungefär 75 procent natt nu. Tyvärr ligger det som är extra så till att jag numera aldrig får det som nattarbetare annars (iaf i kommunen) brukar ha som kallas långledigt. Tidigare har jag haft det var tredje eller var sjätte (beroende på tjänstgöringsgrad) vecka och det är alltid välbehövt. Som det ser ut nu är jag aldrig ledig mer än fyra dagar och det är väl antagligen det som skapar problemen med dygnsrytmen som jag känt av ett tag. Dessutom blir man ju grymt osocial av att jobba natt och inte dela ledig tid med de man umgås med.

Så frågan är om jag vill gå upp i tjänst ännu mer. Vad jag förstår finns det numera en gräns (enl en förhandling med facket, tror jag) som säger att man inte bör/ska (?) jobba mer än 80 procent natt. Där är jag väldigt snart (en natt till på 3-veckorsschemat ger 84 procent, tror jag). Det märkliga med det påståendet är att om man inte av hälsoskäl och annat bör jobba mer än 80 procent natt, borde inte heltidsmåttet ändras till det då? Märkligt, tycker jag.

Ja, vi får väl se hur det blir. Helst skulle jag såklart vilja ha ett helt annat jobb, utanför vården, dagtid med lediga helger och röda dagar och bättre lön. Men det lär väl inte hända nästa år heller, om man ska tro arbetsmarknadsläget rätt.

Vad sägs om lite film istället?

Vi kör på det. Jag har ju hunnit se en del film sen sist. Mycket film i år i allmänhet, det blir svårt att summera filmåret tror jag. Men det har jag planer på att göra.

The Mist såg vi när lillasyster var här. Hade hört ganska blandat om den så hade nog inga förväntningar. The Mist är baserad på en roman med samma namn av Stephen King och handlar om ett litet samhälle där en tät dimma plötsligt lägger sig efter en storm. Dimman verkar dessutom hysa något hemskt då människor som går in i den dör (ljudligt).
Den börjar vettigt, men så snart grejen med de stora tentaklerna ska äntra bilden så blev det ganska illa faktiskt. Så fruktansvärt dåligt animerat att det var svårt att hålla sig för skratt. Där trodde jag kanske att det var kört, men sanningen är att det blev något bättre, även animationerna blev lite bättre. Allra bäst är dock ändå slutet, som känns väldigt King-likt. Med bl.a Marcia Gay Harden som spelar en galen religiös kvinna (igen?) som jag mest av allt ville tejpa igen, om jag ska vara ärligt. Men hon gör en bra rollprestation i en annars ganska halvdålig film. Betyg 4/10.

Arkiv X, I want to believe såg vi samma helg. En synsk man leder FBI till kroppsdelar fastfrusna i en sjö och det leder till en ganska makaber historia. Mulder och Scully kallas motvilligt in igen, och allt är ungefär som vanligt, skulle jag vilja säga. Nu har inte jag sett hela serien och inte heller förra filmen så jag var lite dåligt uppdaterad på vad som hänt mellan de gamla agenterna, men i övrigt kändes det mesta väldigt bekant. Som ett extra långt avsnitt ungefär. Bitvis hyfsat äckligt, inte jättespännande och historien mellan agenterna känns aldrig särskilt engagerande. Men de hängivna fansen gillar det säkert bättre. 4/10 även här.

Sen till nåt roligare. Av samma manusförfattare som gjorde den ganska skojiga Superbad (Supersugen på dålig svenska), Pineapple Express. Man skulle kunna säga att den är hiskeligt drogliberal, men man skulle faktiskt också kunna hävda motsatsen.
Den handlar om Dale (Seth Rogan, en av manusförfattarna), en gräsrökande delgivningsman som blir vittne till ett brutalt mord där en polis är inblandad. Dale och hans langare Saul (James Franco, från bla Spiderman) tvingas på flykt och det hela blir en väldigt dråplig historia. Som lyckas mestadels, skulle jag vilja säga. Både Superbad och Pineapple Express är filmer som lyckas hålla sig från att tippa över till den mer tramsiga och alltför snoppskämtande sidan av komedigenren (läs Will Ferrell). Tolkningarna av huvudroller såväl som flertalet biroller är bra och man kan nästan ana att det finns erfarenheter av att röka gräs i rollistan. Men faktum är att alltså även tråkiga jag finner de här stenade killarna ganska roliga. "Put this in your pipe and smoke it!" 7/10 (kanske 8)

The Happening med bl.a. Mark Wahlberg (för alltid "Marky Mark and the funky bunch" i mitt 90-talshuvud btw, hysteriskt kul) och skumma Zooey Deschanel såg Joakim och jag i helgen. En slags katastroffilm där människor efter att ha hamnat i en form av vind eller bris (till en början i de större parkerna i USA) tar livet av sig på ganska läskiga sätt. Elliott (Wahlberg) och hans fru Alma (Deschanel) försöker ta sig själva och deras väns lilla dotter i säkerhet, vilket inte visar sig vara så enkelt då ingen tycks veta vad denna "terrorattack" går ut på.
Filmen börjar väldigt bra och målande. Lite skrämmande och det känns som en bra inledning på en bra thriller. Men tyvärr tappas stämningen bort ganska fort. Alma beter sig mest konstigt och det är mycket som går ut på att Wahlbergs karaktär ska vara "man" och beskydda sin kvasifamilj och dessutom gärna lista ut vad som orsakar de märkliga självmorden. Det blir inte alls så nagelbitande som det skulle kunna bli och den bästa och mest intressanta rollfiguren utgörs egentligen av en knasig äldre kvinna i slutet av filmen. Tror att själva katastrofen också hade vunnit på att få vara mer mystisk än man låter den vara till sist. 5/10.

Joakim och jag såg också Transsiberian med intressanta Emily Mortimer och numera lite halvtråkiga Woody Harrelson i huvudrollerna. De spelar det äkta paret Roy och Jessie som varit på kyrkligt uppdrag i Kina och bestämmer sig för att åka transsibiriska järnvägen till Moskva på sin resa tillbaka till USA. På tåget möter de Carlos och Abby, som tycks vara mer resvana än de själva och som gjort resan tidigare. Hemligheter kommer till ytan och när Roy plötsligt inte är med på tåget efter ett längre uppehåll på vägen börjar saker att dras till sin spets.
Jag hade vissa förväntningar får jag erkänna och till en början trodde jag knappt att de skulle infrias alls. Filmen är väldigt stillsam för att inte säga bitvis tråkig den första timmen innan Roy faktiskt försvinner av tåget. Det som händer sen riskerar ibland att kännas lite för ologiskt, inte minst agerandet från Jessies sida. Det blir dock ändå ganska spännande och historien tar några vändningar, som inte alla är helt förutsägbara. Filmen är inte helt smickrande för det ryska folket som beskrivs som ohjälpsamma, lite ociviliserade och ständigt maffiosobaserade, men man får försöka bortse från det etnocentriska perspektivet. Orkar man sig igenom den första timmen så blir det nästan värt det. Betyg 6/10.

Somnat än? Ok, det gör man inte av Serenity heller. Det är en fristående fortsättning på en ganska kultförklarad science fiction-serie, Firefly, som trots sin korta livstid hann få en ganska stor skara fans. Jag har inte sett serien, men ska det absolut efter detta.
Det är lite svårt att förklara handlingen, men i fokus står en form av rebellisk utbrytargrupp, ledd av Malcolm (Nathan Fillion, Captain Hammer) som plockar upp en läkare och hans skumma synska syster just när han räddat henne från ett gäng forskare. De blir jagade och då de står mitt mellan universums två härskare har de fiender i alla riktningar.
Det är ganska mycket wild wild west över den här sci-fi-filmen och det gör den bitvis hysteriskt rolig. Det finns ett gäng logiska vurpor, men man har så gärna överseende på nåt sätt. Eftersom jag såg den otextad hängde jag inte med till 100% överallt så jag ska verkligen se om den när jag sett serien. Ibland går det lite fort i vändningarna och det var inte alltid helt enkelt att förutse nästa drag. Över lag är det en annorlunda sci-fi som tilltalade mig ganska mycket som jag kan rekommendera till såväl sci-fi-fans som de som normalt inte ser såna här filmer. 7/10 blir det, säkert mer om jag hängt med helt.

Så till sista filmen, som jag såg på vägen hem från Stockholm; Birds of America. En indiefilm, gissar jag, som jag liksom ramlat över. Jag hade ingen koll på vare sig handling eller rollista innan så båda gav en positiv överraskning. I huvudrollen ser vi idel kändisar som Matthew Perry (Vänner), Lauren Graham (Gilmore girls) och Hilary Swank (hennes lista är lång). Perry spelar (inte helt olikt Numb som jag senast såg honom i) en lite trasig kille, Morrie, med blandade issues. Hans föräldrar dog när han var tonåring och han fick inte bara ta över barndomshemmet utan även ansvaret för att uppfostra sina två lite struliga småsyskon. Som vuxen lever han med en ständig rädsla för att ha ärvt sin fars psykiskt labila gener, vilket får honom att hitta ursäkter för att inte skaffa barn med sin fru, den lite stela Betty (Graham). När båda småsyskonen kommer hem med idel strul och akuta problem i bagaget faller Svensson-fasaden han lyckats bygga upp inför både grannar och arbetskamrater och han tvingas åter lyfta familjens tragedier till ytan.
Det här är en intressant film som inte känns helt obekant i tankesättet för mig personligen. Den hanterar frågan om vad (eller vem) som är normalt och vikten av att stå upp för sig själv och sina konstigheter. En ganska varm film, med inte alltför vrickade historier. Lite synd bara att omgivningen verkar så pretto och att Perry åter tvingas ta fram Chandler (från vänner) i rullskridskorscenen. Jag gillar filmen mycket men på något sätt har jag ändå känslan av att något saknas. Den lyfter därför aldrig riktigt helt så det blir dessvärre inte mer än 7/10.

Miss Boring

Ja, jag har blivit tråkig. Bloggen har blivit tråkig. Jag orkar inte med politikinlägg längre. Av olika skäl. En del av sanningen är nog att jag tidvis inte känt mig så "vass" som jag brukar, och en annan samverkande (faktiskt) del är att jag kanske är lite för vass tankemässigt. Eller såhär; när jag läser samma artiklar som andra reagerar på så suckar jag mest och tänker att det inte är lönt, att det är att slösa energi. Och det är förvisso sant, ibland. Det gäller att välja sina strider. Men just nu kapitulerar jag nästan helt. Hamnar ibland farligt nära tanken att det ändå är alldeles för många människor i världen som är idioter.

Det går över, jag vet att det går över. Den mer positiva åsiktsmaskinen i mig kommer tillbaka. Den som tycker att även små vinster är vinster. Hon kommer tillbaka. Ge mig en stund bara. Det har varit ett jobbigt år och nu är det snart sugjul, men sen så.

onsdag, december 17, 2008

My work is done!

En välplanerad insats idag och alla julklappar på min sida är klara och tom ivägskickade. Hur bra som helst. För att vara en anti-julperson kan tyckas att jag köper många julklappar, men det blir bara så. Jag tycker trots allt om att ge människor jag tycker om saker som de blir glada över. Så jag hoppas att de blir det. Det blev inte så dyrt att skicka iväg det heller. Köpte jiffypåsar på bokia och med hjälp av Mattias så slogs alla paket in och fick plats i totalt tre försändelser till tre olika platser i södra Sverige. Imorgon går ytterligare ett paket, modell betydeligt större, iväg till lillasyster. Men det blir nog bussgods om det inte är alltför dyrt. Litar inte riktigt på posten vad gäller snabbhet och paket.

Skönt. Nu kan jag jobba i helgen i lugn och ro utan att behöva stressa med folk på stan då eller när sista lönen kommit nästa vecka. I och för sig kommer jag kanske att få hjälpa Mattias med sina anhöriga, men det lär nog gå ganska fort.

tisdag, december 16, 2008

"A Homo habilis discovering his opposable thumbs says what?"

Ok, hemma, trött, har varit lite assistans på universitetet igen och gosat ifatt katter. Och så har Mattias och jag sett ikapp de senaste dagarnas tv-serier, dvs Dexter och The Big Bang Theory.

Jag vet att jag sagt det förut men JAG ÄLSKAR TBBT!!!! Det finns knappt nåt bättre just nu. The joy in my life! Typ. =)


Historien om Dolly Parton

Var lite less på böckerna jag hade med mig så jag köpte en ny på Pocket Shop på centralen i Sthlm. Det blev efter lite övervägande en biografi om Dolly Parton. Höll i Johnny Cash's biografi först, men Dolly kändes skojigare trots allt. Hon är en ganska kool brud och det kändes lite spännande att få läsa mer om henne. Läste på X2000 till Sundsvall och den är helt ok. Ingen magisk upplevelse rent författarmässigt kanske, men bra. Hittills har jag dock inte kommit längre än till Dollys första barnår eftersom den grundligt först gått igenom halva USA:s historia och beskrivit allt från ursprungsbefolkning till nybyggare som bott på marken där hon växte upp. Intressant, trots allt. Inte ur ett Dolly-perspektiv kanske, utan mer för att jag faktiskt är ganska kass på USA:s historia (för att inte prata om dess geografi).

Stopp på E4:an

Sitter fast i trafiken på en buss på E4:an nånstans mellan Härnösand och Övik. Verkade först inte bli så långvarigt men nu verkar det inte bättre än att vi blir en hel del försenade. Oklart vad som pågår. Verkar vara rena vägytor och ingen halka så förhoppningsvis är det ingen olycka.

Har precis sett Juno igen. De visade den på bussen. Den är verkligen bra. Jag tycker inte att den är så överskattad som jag hört många säga. Den är så icke-normativ, jag gillar det. Kanske var den tom bättre andra gången. Lite störde jag mig på Juno i början, men jag stör mig på tonåringar ibland så det är säkert så det ska vara... =)

Hm, får väl se om vi kommer hem ikväll eller om vi blir stående här i den snöiga vildmarken länge till.

På väg hem till snön

Usch, tidigt som attan för en person som normalt sett går och lägger sig vid den här tiden... Och nu har jag ändå hunnit äta min gröt och klätt mig. Huga. Ska med tåget till slussen strax efter halv för att hinna med X2000 vid centralen halv nio. Det brukar kännas bra att vara igång tidigt när jag väl är på men just nu känns det inget kul alls.

Gårdagen tillbringade jag mestadels på stan. Fick köpt fyra julklappar iaf. Varsin till de tre systerdöttrarna; ett armbandsur, ett halsband och en Gittan-bok. Och så en julklapp (eller om det blir födelsedagspresent) till lillasyster. Nöjd med det även om jag inte är klar. Ett par syskonbarn kvar, bröderna och så nåt mer till lillasyster.

När Joakim slutade jobbet anslöt han en sväng och hjälpte mig leta butik och sen försökte vi ta oss till Indian Garden, den indiska favoritrestaurangen i Sthlm (av de vi provat) som ligger på söder. Men han lyckades ta oss fel på tunnelbanan (ska inte säga att jag hade rätt, men saken är att jag hade rätt... :) så vi hamnade istället en stund i Hägerstensåsen. Var nu det kan vara. Det var inte söder iaf. Men sen blev det rätt efter lite telefonguidning och otroligt god mat. Som vanligt där.

Nu är det snart dags att bege sig. Får se om jag ids surfa något under resan.

söndag, december 14, 2008

Den årliga skräcken kom oväntat 10 dagar tidigt

För en stund sen när Joakim och jag var i hans kök och lagade mat hörde vi plötsligt ett sådär riktigt panikartat ångestfyllt barnskrik (ni vet, som på film, fast nästan värre). Vi stannade båda till och hörde sen hur lägenhetsdörren mittemot slog igen och skriket blev dämpat och liksom fortsatte längre in i lägenheten. Man struntar ju i en del skrik och ljud i trapphus (tyvärr), men nu vände jag mig mot Joakim och sa att det där måste vi nog kolla upp.

Joakim gick till sin dörr och tittade ut genom titthålet och började snart småskratta. "Kom och titta", sa han. Jag tittade ut och såg en vuxen person utklädd till tomte som stod och försökte säga något in i lägenheten mittemot genom brevinkastet.

Jag har nog aldrig hört ett barn bli så panikrädd förut. Kan inte låta bli att undra vad i tomten som var så skrämmande? Eller om det kanske var överraskningsmomentet i sig som var skrämmande. Tomten fick iaf se sig besegrad efter en stund och ta hissen ner.

Presenter som glittrar är bra

Den här bilden på sötaste charmtrollet och hennes pappa (lillebror d.ä) var jag tvungen att snatta från charmtrollets mamma och visa er. Nu har ju inte jag några barn, men jag är ganska säker på att det brukar vara föräldrar som badar barn och inte tvärtom, men vad vet jag? =)

Jag ska försöka hitta något enkelt skickbart till lilldamen imorgon. Hon fyller tre år på tisdag. Stora tjejen. Det är väldigt behändigt att köpa presenter till barn när de är i den åldern att det mesta som blänker, glittrar eller har roliga färger är kul. Det behöver inte bli så dyrt då. Det passar mig väldigt bra såhär strax före jul får jag säga.

Glöggfest och krogbesök

Lite seg är hon idag. Inte lika mycket som bakis-Joakim kanske, men lite lagomt söndagsseg sådär. Det var väldigt trevligt igår och det blev lite annorlunda än vad jag tänkt. På ett bra sätt.

Styrelsemötet gick bra. Ganska effektivt med en hel del diskussioner. Kanske är vi lite virriga ibland, kan jag känna, men över lag har vi ganska bra rutin sådär två månader innan mandatperiodens slut. =)

Sen var det glöggfest med Gudrun och Jacques på samma värdshus som vanligt vid Karolinska. Det var väldigt trevligt och lika välbesökt som tidigare. Jag förstår att det har varit en tradition i ganska många år för Gudrun, men för mig var det andra året. Mycket blandat folk; många jag inte känner till såklart, men så en del kända ansikten och en del ur vänstern som känns igen. Och så stora delar av styrelsen och andra aktiva fior såklart. Mycket ost och glögg och annat gott och som vanligt höll Gudrun i allsången ackompanjerad av samma band som var förra året och som fanns med på icke-bröllopet i somras. Fick alltså läge att sms:a min lillebror att jag åter var på festligheter med Kapten Zoom (lillebror, som var med på icke-bröllopet i somras, spenderade en ganska lång tid åt att prata med Anders Linder och lyckades inte bara fylla min kamera med bilder på sig och Anders utan även få med sig en autograf hem). Kan säga att Kapten Zooms alter ego är en hejare på klarinett och en rad andra musikinstrument. Det var otroligt skönt drag på musiken igår.

Framåt kvällen när Gudrun ville gå hem var vi ett litet gäng styrelseledamöter kvar. "Nu är styrelsemötet slut", sa Gudrun och vi bestämde oss för att fortsätta vidare. Veronica, Roberto, Karin och så jag och Joakim (som fick följa med som prao för kvällen) for till en pub i stan där vi blev sittande resten av kvällen och hade väldigt trevligt. Lite många öl blev det, men jag tror inte att det var så farligt för min del egentligen. Kul hade jag iaf, det var länge sen jag hade äran att vara ute med Veronica och första gången med de andra. Kul att inte bara ses och pratas vid seriösa möten. Får väl se om det blev något av bilderna som togs under kvällen. Tror dessvärre inte att Joakims kamera är så lysande i mörka lägen, men nånting kanske det blev.

lördag, december 13, 2008

Förena nytta med nöje

Sovit har jag gjort. Hur skönt är inte det egentligen? Har varit uppe sen före halv åtta, lyckades tom vakna före klockan ringde. Har ätit min grötfrukost, duschat, kollat mejl och strykt skjortan på golvet med ett resestrykjärn (sådär bra resultat).

Idag är det först styrelsemöte som gäller. Sen är det ganska direkt färd till Solna nånstans för att gå på Gudruns julfest. Ska bli väldigt trevligt. Det var ju det förra året i vart fall. Jag är lite frusen idag så jag stoppar ner kjolen i väskan och gör ett snyggt stålmannenombyte i fi-lokalen efter mötet tror jag.

Vad som händer ikväll är väl mer oklart. Får se om Joakim är på att besöka nån oub eller om vi blir hemma och tar det lugnt. Får se hur det känns senare.

Trevlig lucia, mina vänner!

fredag, december 12, 2008

Bromsstrul och mörker

Vi står just nu still i Uppsala och konduktören meddelade just att vi gör det extra länge för att de kollar bromsarna. Smällen jag hörde under vagnen för kanske en halvtimme sedan känns smått oroande nu när det går runt en man och lyser med ficklampa under just den här vagnen. Jag inbillar mig dock att vi inte skulle åka vidare med trasiga bromsar så oron kanske är obefogad.

Ser iaf att det inte finns någon snö alls i Uppsala. Lite förvånande ändå, det är ju så mycket snö hemma. Blött är det däremot. Och mörkt. Sådär kolmörkt verkligen. Kanske är Uppsala universitet som borde erbjuda sina studenter ljusterapi istället Umeå? =)

Nån form av kort resedagbok

På tåget. Med lite batteri kvar. Har sett lite serier på datorn och batteriet håller inte mer än två timmar (ännu mindre om mobila nätet är på). Lite orättvist att det bara finns eluttag i första klass. I allmänhet tycker jag nog att klassindelningen under resor lite spelat ut sin roll. Förstår inte varför man inte kan göra som med inrikesflyget; att det kostar olika mycket beroende på vilken avbokningsmöjlighet man vill ha. Iaf har det varit så med de jag flygit med och det är ett system jag ser mer tillmötesgående än att dela in folk i comfort efter pengar.

Anyway... Resan har gått bra. Jag är iofs väldigt trött nu, har sovit en halvtimme, men det lever om lite på tåget så det är inte helt enkelt. Får lägga mig tidigt ikväll, tror jag. Det var snöoväder hela bussresan och vi for förbi ett par mindre olyckor men jag lyckades hålla mig ganska lugn. Tycker att det underlättar med bältesmöjligheten faktiskt. Känner mig tryggare då. Nu har det varit mörkt en stund så jag vet faktiskt inte hur det ser ut utanför fönstret, men jag gissar väl att det är snö ända ner till Sthlm?

Ikväll blir det att lösa in sig inför mötet imorgon, lite catch up med Joakim som jag inte hunnit prata med så mycket de sista veckorna samt skicka ut ett medlemsbrev. Och äta. Jag är superhungrig. Nästa gång ska jag komma ihåg att ta med mig något. Utbudet av vegetarisk mat på SJ:s X2000 är begränsat till en kyld macka med ost på. Och den kan jag nu efter några turer till Sthlm. Hade hellre velat ha nåt mer matigt, gärna varmt, men se då måste man äta döda djur. Så det blev ostmackan trots allt. Och det är allt jag fått i mig sedan frukost (som av resfebriga skäl blev ganska snål).

Har kommit på att det är väldigt nära jul redan. När jag kommer hem på tisdag är det inte många vardagar kvar och tanken var att jag skulle skicka julklappar till syskon och syskonbarn via paket. Frågan är om de hinner komma fram. Förra julen vill jag minnas att det mest blev presentkort eftersom de sverigepaket som de fick året innan inte kom fram förrän en bit in på det nya året trots att vi hade skickat dem i riktigt god tid (och betalat ganska mycket för dem dessutom). Jag hade alltså tänkt göra om försöket i år igen? Hm.. Jag vet inte annars hur man löser att hela familjen finns på 70-120 mils avstånd riktigt.

torsdag, december 11, 2008

Önskas: lugn kväll

Ikväll blir det förhoppningsvis lite lugnt. En film i soffan med en trött man hade inte varit fel. Packa gör jag väl slutligen imorgon bitti. Har inte helt koll på vad jag ska ha med mig. Har inte hämtat ut biljetterna heller. Lite dumt att jag har kläder som antagligen behöver strykas när de packas upp och jag tror mig minnas att Joakim inte äger ett strykjärn... Men det får väl lösa sig. Kanske på tiden att han skaffar ett om inte annat. =)

Har varit iväg till affären och köpt choklad. Jag blev plötsligt sugen på det. Lite choklad och årets första skumtomtar blir det ikväll. Och kanske en mugg glögg. Det låter rätt bra det.

Grekisk utemiddag

Torsdag. Stressen har fortsatt. Jäkla klädjakt. Men nu är den över för den här gången. Nu har jag så jag klarar några ev festligheter ett tag framöver. Jag orkar inte jaga mer. Egentligen behöver jag stövlar men dels är det hutlöst dyrt och dels så ids jag inte. Kanske får jag ett ryck i Sthlm.

Ikväll har jag dock kunnat landa en stund. Vi var på den ganska nya grekiska restaurangen Costas i stan med nattskiftet från jobbet. Eller ja större delen av nattskiftet, ett par fd arbetskamrater och ett gäng pensionerade sådana. Syftet var att lite sent avtacka tre stycken som pensionerades i somras, varav två var de jag alltid jobbade med. Saknar dem faktiskt, det var som annorlunda att jobba med dem. Deras rutin och erfarenhet går faktiskt inte att ersätta hur som helst. Det var tryggare att ha dem på avdelningen bredvid på nåt sätt.

Iaf var maten väldigt god, jag var då nöjd och jag hörde inget annat heller. Det hade visserligen inte gjort något om det varit lite lite mer styrka i tzatzikin, men den var helt ok. Krämig, precis som jag gillar den.
Sällskapet var såklart också gott, det var trevlig stämning och väldigt kul att få prata lite med "pensionärerna", och med Linda, min gamla arbetskamrat som flydde till Volvo för ett år sen. Saknar henne med. Ja, det var en bra kväll, jag är då nöjd. Jag hoppas att resten också är det.

Det är ju inte ovanligt...

...att nerdfolket underskattar den tid det tar att uppdatera och installera saker. Men nu är det klart för hemfärd och en lockande säng!

onsdag, december 10, 2008

...även om det börjar likna det

Jo, när jag kom hem skulle jag kolla efter ev kombinationsstiltips på Odds hemsida och sprang över det här inlägget på Belinda Olssons blogg. Och blev genast mindre nöjd med mitt köp. Trots att jag faktiskt inte jagat efter märket (även om jag gillar en hel del av deras kläder). Grejen är att jag kan hålla med henne på många sätt; kläderna är överdyra, "bondromantiken" är lite trist och jag klipper alltid bort minirosetter från kläder, oavsett märke eller sort, osv. Och jag gillar hennes diss av vilket kvinnoideal man kan skymta bakom bilden av OM. Men sen kanske jag inte greppar varför just OM är målet. Ska man resonera som Belinda mfl gör (vilket såklart är vettigt på flera plan) så borde alla märken gå bort och Belinda mfl borde ansluta sig till hela adbusters-ligan.

Men, det tråkiga var kanske att mitt jaktresultat blev lite blekare. Den stora skillnaden mellan mig och Belinda (och Malin Wollin) är kanske också att jag inte upplever att jag har en hel butiksdjungel av kläder som passar att välja och vraka ur...

Jag hade en hel tankekedja på g om det här förut, men jag går på sparlåga vad gäller slutledningsförmåga så den uteblir. =)

Det här är inte en modeblogg

I have a dream...om att nån gång tycka att det är roligt att handla kläder till mig själv.

Sitter på universitetet. Det var ett tag sen. Mattias skulle göra nån uppdatering och installation i datasalarna och behövde vara här på studentfri tid så jag erbjöd mig att vara lite sällskap. Egentligen är jag mastodonttrött och borde snart sova, men än så länge så funkar det ganska bra trots allt. Sov bara fyra timmar i förmiddags efter jobbet så nu vore det väl konstigt om jag inte skulle lyckas vända dygnet.

Steg upp halv ett och halkade (verkligen; hela Umeå är som en knögglig hockeyrink) mig ner på stan för att träffa Anna halv två. Tanken var egentligen att vi skulle ge sushi och Sara ett försök nummer två, men när vi kom in på restaurangen så kändes det inte rätt. Anna var skeptisk till lukten tror jag, och ingen av oss hade kontanter. Så vi gick till det rättvisemärkta fiket och åt istället.

Och så jagade vi kläder. Utan nåt riktigt resultat. Men jag köpte den svarta tröjan jag lagt undan på Åhléns igår i vart fall. Sen ringde jag Mattias som hämtade upp mig och for till Mariedal (eller -berg? jag har dålig koll) för att kolla butikstipset från Anna; D&D, tror jag det hette. Det var en imponerande stor butik med idel märkeskläder. Ganska dyrt. Eller väldigt dyrt. Mestadels. Provade plenty och föll ganska mycket iaf för en vit skjorta/tunika/blus (dålig koll igen) med roströda detaljer. I ögonvrån såg jag något som jag identifierade som en Odd Molly-lapp, vilket såklart inte innebar gratis. Men jag blundade och köpte den i vart fall. Så nu har jag en tröja/topp och en skjorta/tunika/blus. I ganska olika stilar. Perfekt ensemble.

Så det verkar bli en jakt imorgon igen. Fast den får bli kort för jag måste hinna städa lite, tvätta och planera vad jag ska packa eftersom jag far till Sthlm fredag morgon. Imorgon kväll har jag utemiddag med jobbet för att avtacka de som gick i pension i somras. Så lite stressigt känns det kanske nu. Och så värst mycket roligare att shoppa verkar det ju inte bli heller.

tisdag, december 09, 2008

Varför inte retroanvända bara det som var bra?

Idag har jag också haft en ganska aktiv dag får jag säga. Ganska snart efter att jag börjat visa livstecken fram på eftermiddagen sa Mattias att vi skulle fara och handla kläder åt mig. Sådär bara. Så det var att klä sig och fara iväg. Provade en hel del kläder, men la bara undan en tröja som jag tänkte Anna skulle få inspektera imorgon kanske. Mattias ledsnade lite till slut och föreslog att Anna kanske kunde ta vid och hjälpa mig med resten. Som en dålig uppgift man försöker delegera bort... =) Nej, jag är tacksam för att han orkade lägga de timmarna han gjorde på det eviga projektet "Sara-kläder". Men han tycktes lite bekymrad över att kvinnoklädesbeståndet mestadels bestod i 80-talskläder. Jag med, kan jag säga, speciellt efter att ha inspekterat ett antal bodys med knäppning i grenen. Försvann inte de för gott i början av 90-talet? Önsketänkande kanske... Huga.
Nej, nu är det jobb igen. Natt nummer två och sen ledig ett tag. Ska bli väldigt skönt.

Catch up

Tysta leken, skulle man kunna tro, men inte riktigt. Stress, är väl snarare grejen. Gårdagen blev lite annorlunda än jag kanske trott, jag hann inte med så mycket av det som var tänkt. Mest pga att mamma hade fått fara hem redan i söndags så lillasyster behövde mat och inkvartering lite plötsligt igår och skjuts till bussen hem på kvällen sen. Dessutom så strulade det till sig med den middagsplanering jag helt ofrivilligt blivit ansvarig för på nåt sätt. Så jag fick tillbringa ganska mycket tid i telefon och på nätet med att jaga restaurang som inte börjat med uteslutande julbord och som dessutom ett gäng ganska kräsna vårdarbetare skulle trivas på både vad gäller mat och prisnivå. Inte alldeles enkelt kan jag lova. Men nu hoppas jag att det blir bra iaf.

söndag, december 07, 2008

Omstrukturering pågår

Så, nu har jag försökt uppdatera bloggens template lite. Tagit bort länkar till bloggar som uppdateras alldeles för sällan (Ulrika, du är kvar på nåder!), lagt till lite nya, ändrat länkar till hemsidor etc. Är inte helt färdig eller nöjd, men jag orkar inte mer just nu. Såg att Anna-Karin hade en kool lista till bloggar hon läser och deras senaste inlägg. Vill jag med ha, men måste jag ge upp min gamla blogger då? Det är frågan... Får kolla på det sen kanske. Kanske dags att göra om hela designen, men ids inte just nu.

Sara goes pensionär

För andra söndagen i rad (tror jag iaf?) har vi tillbringat söndagsmiddagen framför tv:n och "Minnenas television" som båda söndagarna visat avsnitt av filmade program av "På minuten", ett gammalt charminslag i radiotablån som fortfarande går på P1. Då, 1975 när programmet var filmat, var det Lennart Swahn som var programledare och nu senast var det Margaretha Krook, Moltas Erikson, Catrin Westerlund och Stig Järrel som var deltagare.

Kontrasten till liknande av dagens lekprogram i tv är ganska stor, och det är lite skojigt. Jag måste säga att jag gillar sättet de talar på, hur de formulerar sig och hur de är mot varandra, trots att det är ett program som går ut på att avbryta och kritisera varandras improvisationer. Och ja, jag inser att jag låter som 100 år nu kanske...så jag slutar där... =)

Slöa söndag

Oj, slö dag de luxe! Men så skönt. Jag har nästan inte haft dåligt samvete alls. Vi har legat i sängen till långt in på eftermiddagen. Inga mobiler på, inga måsten har nämnts. Sett konstiga saker på datorn, Mattias har sett en massa Battlestar Galactica och jag har sovit och läst lite. Visst, mycket strö-sömn har det blivit, men jag tror att vi båda behövde det. Vi åt brunch i sängen, men när det blev middagsdags så klev vi upp, for och handlade och var som "vanligt folk" igen... =)

Jag har också hunnit med en "intervju" från valberedningen om styrelsearbetet, diskat lite och kollat och svarat på mejl. Så helt lat kanske jag inte har varit ändå.

lördag, december 06, 2008

Om sushi

Och jo, sushi var helt okej även om det nog inte blev stående ovationer här. Eller jo, katten Rosa mumsade glatt på den bit lax som blev över från Beas mat (hon lämnade wasabin därhän dock). Jag gillade nog avokadovarianten bäst, men superfrälst kan jag nog inte säga att jag blev.

Lugn lördag

Jaha, nu är det ungdomsfritt här igen. Bara jag och den gamle mannen samt några pensionärskatter kvar. =)

Tanken var att vi skulle köra tjejerna till bussen efter bion, men deras antagande; att det skulle gå en buss till Robertsfors efter halv nio en lördagskväll, visade sig felaktig. Sista gick kvart över åtta. Riktigt dåligt, måste jag säga. Alldeles dött på busstationen. Bor man utanför stadsgränsen ska man tydligen inte kunna ta sig in och ut ur kommunen med kollektivtrafiken. Inte ens den tidiga bion hinner man med. Ytterligare ett tecken på att det står lite illa till med kollektivtrafiken i länet.

Så det blev till att köra tjejerna. 13 mil tur och retur. Men det gick bra. Det spelade ingen roll, roligt att de hade det kul mest. Och de verkade nöjda med filmen dessutom. Lite tomt här nu, men det har varit kul att rå om henne en stund iaf.

Vi har efter hemkomst druckit glögg med rom och sett på nån konspirationsteori om Lockerbie på kunskapskanalen. Men nu blev det som brist på kul saker. Förvisso börjar 28 dagar senare på sexan nu, men den har vi ju sett ett par gånger. Har ni inte gjort det så se den gärna, den är bra. Uppföljaren likaså. Jag kan också rekommendera Jackie Brown, en av mina Tarantino-favoriter som börjar om en stund på trean eller Tic Tac som redan börjat på femman. Vi hittar nog nån ny film att se på.

Biouppfostran

Så, nu har jag hämtat upp Beas kompis som kom med bussen från Robertsfors och sen skjutsat de båda fnittriga sakerna till Filmstaden. De skulle se Twilight. Innan dess hade jag en kort, halvdiskret lektion i hur man uppför sig på bio. Just in case. =)

Att förleda de yngre...

Vet inte om det är en bra sak eller inte men lillasyster såg att jag var på facebook och la till sig där också. Facebook är ju inte en gåva egentligen, men ja. Det har sina poänger. Och jag är ju där, så vad kan jag egentligen säga?

Bea och jag har varit på stan en sväng. Precis som resten av norrland, kändes det som. Det var nästan kö in i vissa butiker. Ganska hysteriskt. Vi orkade inte så länge. Vi spanade in Crumpler-väskor på fotohörnan också en sväng innan själva stan. Hon önskar sig en sån dataväska till jul/födelsedagen. Tänkte att jag kanske skulle försöka besöka Crumpler store i Sthlm när jag är där nästa vecka. Inga billiga väskor, men väldigt praktiska och hållbara. Mattias har ju haft en sån (som jag mest snattar) i ett par års tid nu. Om jag får med mig bröderna att gå ihop så blir det inte så farligt.

Nu väntar vi på att åka efter sushi. Det var så mycket folk där när vi var på stan att take away hade minst 30 minuters väntetid så det var smidigare att beställa till en viss tid och hämta istället. Ser fram emot det, är ju ingen sushi-ätare annars. En gång i Sthlm för kanske 7 år sen eller nåt, annars aldrig. Men det blir ju vegetarisk då, inte så mycket rå fisk för mig och Matte. Ska bli spännande.

Filmblogg igen

Medan de övriga två i lägenheten fortsätter att sova en stund till tänkte jag passa på att tycka ifatt lite om film jag sett den sista tiden.

Street Kings först. Nån slags ganster-polis-film med Keanu Reeves, Forest Whitaker och Hugh Laurie (aka "House") i huvudrollerna. En inte så väldigt spännande film faktiskt. Reeves och Whitaker spelar på rutin lite, ingen av dem gör en roll man inte sett dem göra förut och Laurie kändes som House förklädd till polis, på nåt sätt. Sen är jag inget fan av filmer där det går ut på att gissa vilka poliser som tillhör the good guys resp the bad guys eller hur olika knarkaffärer hör ihop osv. Det blir mest rörigt, i mitt tycke. Och tyvärr förvånar inget i den här handlingen så pass att nåt större intresse skapades från min sida. Inte direkt dåligt, men mer än tidsfördriv kändes det inte som. 4/10.

In the Valley of Elah däremot lyckades nå mig betydligt bättre. En ex-militär (Tommy Lee Jones) söker efter sin son som kommit hem från Irakkriget och sedan försvunnit. En sargad kropp hittas och en historia ska nystas upp, trots militärens motvillighet. Till sin hjälp har fadern en polis (Charlize Theron) som kämpar för att vinna respekt på sin mansdominerande polisstation.
Till en början fick jag en känsla av att det skulle vara en patriotisk film med lite krigsromantik, men den bilden ändras under filmens gång utan att för den saken skull bli ensidigt antimilitärisk. Det bästa med filmen är att den belyser en problematik utan att göra det till en fråga där allt är svart eller vitt. Jag har nog sällan sett en film som ger den gamla klyschan "våld föder våld" en så intressant innebörd. En ganska bra film, men tyvärr lite för långsam stundtals, vilket drar ner betyget. Hyfsat skådespel annars och som sagt bra vinkel på storyn. En film som borde vara viktig i USA. 7/10.

Och så Mamma Mia som jag hintade om att jag sett tidigare i veckan. Ja, vad ska jag säga om den. Abba har funnits med i barndomen och det är väl oundvikligt att känna till och dessutom tycka att låtarna är ok. Men nåt superfan är jag inte, ska jag säga först. Och referenser från barndomen som dök upp i huvudet under filmen pga musiken tog säkert också ner mitt humör lite.
Storyn är ibland ganska skojig även om den brister lite i fantasi. Sophie ska gifta sig men vill innan bröllopet ta reda på vem hennes far är. Hon läser sin mammas (Meryl Streep) dagbok och hittar tre kandidater som hon helt enkelt bjuder till bröllopet. Intriger och vissa förväxlingar sker såklart när fäderna (Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan och Colin Firth) anländer dagen före bröllopet.
Sångnumren funkar skapligt även om det blir på gränsen till skämsfjantigt ibland. Det är väldigt über-stereotyp-tjejfilmigt (tjejfilm såväl som chick-lit är för mig skumma benämningar btw) stundvis, men ibland också ganska kul får erkännas. Jag var väl lite blandat imponerad av sångprestationerna, där jag nog tycker att Pierce Brosnan var den som kändes allra mest malplacerad. Handlingen haltade lite ibland, inte minst mot slutet där jag trodde att brudgummen ställde in bröllopet, något som ingen annan verkade ta notis om i filmen, vilket var märkligt. Ja, inte superfrälst får jag säga. Kanske hade jag tagit den till mig som jag gjorde med Grease och Sound of Music som barn/ungdom om den kommit när jag var i tonåren eller så. Nu känns den halvkul. Lite för mesig. 6/10.

The Bucket List såg jag, precis som Street Kings och Mamma Mia, på jobbet häromnatten på ett väldigt splittrat sätt (97 minuter film tog väl drygt 3 timmar att ta sig igenom).
Två äldre män; miljonären Edward (Jack Nicholson) och bilmeken Carter (Morgan Freeman) delar rum på sjukhuset och får samtidigt veta att de har små chanser att överleva sina cancersjukdomar. De får för sig att uppfylla en "Bucket list" med ganska spektakulära saker att göra innan de dör; som att hoppa fallskärm, se pyramiderna osv. Det går bra tills dess att Carter vill att Edward ska besöka sin dotter som han inte haft en relation med på många år.
Filmen var hyfsat sentimental utan att förmedla sådär väldigt mycket till mig. Den känns inte vidare nyskapande utan mer en film som gjorts på rutin, med ganska rutinmässiga skådespelarinsatser. Carpe Diem- och "hellre fattig och glad än rik och ensam"-grejen har gjorts några gånger förut. Säkert förlorade den här filmen en del på att den sågs i små bitar, men jag tror oavsett inte att det hade blivit något höjdarbetyg. 4/10

Nu börjar de vakna här, så filmerna vi såg igår får jag ta senare!