måndag, december 22, 2008

Jul och alkohol

Läste en artikel i VK (tror jag, kan ha varit VF också) på jobbet imorse om alkohol och julfirande. Artikeln manade mer eller mindre till måttlighet vilket jag helt och hållet ställer mig bakom efter en barndom baserad på det motsatta. Det märkliga var dock tipsen från några "experter" (eller vad de var) som fanns längst ner som skulle syfta till en låg alkoholnivå på julfesten. Ett par av tipsen var bl.a att man skulle koka över glöggen så att alkoholen försvann (och det lät som att detta skulle göras "i smyg"), man skulle ställa fram dålig nubbe (och skylla på ett misslyckat nubbe-experiment) på bordet så att färre drack av den osv.

Jättekonstiga tips, var det inte? Varför inte bara skippa alkoholen på julen helt om man inte vill ha den? Jag firar aldrig jul med alkohol försöker undvika att vara med andra julfirare som dricker. För mig hör det helt enkelt inte till. Kan man inte stå upp för det istället för att smyggöra alkoholen dålig på olika vis om man nu inte vill ha alkohol i sitt julfirande? Tipsen lät mer som en avancerad guide till juligt medberoende...

2 kommentarer:

Bloggerskan sa...

Fast det där med glöggen är rätt smart, tycker jag. Då kan ju gravida, bilförare och nykterister njuta av denna dryck, som ju faktiskt är himla god. För att den är god.

Men om man är nykter alkoholist. alkoholist eller öht har svårt att kontrollera sin konsumtion misstänker jag att det kanske inte spelar så stor roll... Då är det ju inte smaken man är ute efter utan effekten av alkoholen.

Min barndoms jular var den motsatta, i stort sett helt utan alkohol. Det dröjde ända upp i 25-årsåldern innan jag fattade att man faktiskt kan dricka en julöl och en nubbe till sillen eller lutfisken. Men jag föredrar nog ändå julmust, vid 40 års ålder...

Sara sa...

Jo självklart, och jag tycker att alla har rätt att välja. Men det konstiga var att man skulle hitta på undanflykter för att undvika alkohol istället för att bara ta avstånd eller säga som man tycker. Det kändes som märkliga råd.