söndag, september 07, 2008

I bakvattnet av uppståndelsen

Dagen efter all uppståndelse kring förundersökningen verkar det mesta ha lagt sig lite. Jag ställer mig fortfarande frågande till den uppfattning som tycks ha spridits i media om att människor laddar hem FUP för at se på bilderna. Det är ett väldigt olustigt antagande. Förundersökningen är på nästan 2000 sidor, om jag inte minns fel, och när jag fortfarande följde debatten på bl.a flashback (jag ledsnade sen på allt tjafs) så var den absolut vanligaste kommentaren att man hoppat över sidorna med bilderna, och en varning på vilka sidnummer de fanns på, las också ut. Så "gottandet" som bl.a Beatrice Ask talade om har jag då inte sett några tecken på. Vilka sorts människor som sen igår laddade hem FUP kan jag inte svara på, men reklamen för att det var möjligt stod media och barnens pappa faktiskt för. Och jag tror att resultatet hade vem som helst kunna räkna med.

Ikväll finns han tydligen igen i media; i Kalla fakta. Jag tycker att det börjar bli lite konstigt med all denna "extra" media, det får jag säga. Jag vet inte riktigt vad som är syftet med det längre.

Kalla fakta ikväll ska väl handla om att pappan inledningsvis blev häktad för morden på sina barn, ett polisingripande som jag inte alls tycker är konstigt faktiskt. Snarare tror jag att det hade skanderats om tjänstefel om man inte gjort det. Han hade/har ett väntande åtal för en tidigare misshandel av mamman, flertalet som förhördes direkt efter dådet uppgav hans namn som den enda de kände till en hotbild ifrån (något annat namn nämndes inte vad jag minns) osv. Så det var inte alls bara statistik som gjorde att man tittade mest på honom först.

Nåväl, låt oss hoppas att mediacirkusen kan ta ett slut snart. Åtminstone tills dess att det är dags att ta upp överklagandet i hovrätten.

1 kommentar:

Bloggerskan sa...

Ja, det känns lite snaskigt. Sen förvånas jag över alla som anser sig veta vad som finns i fup:en som talar om barnEN. Såvitt jag kunnat se är det endast bilder på ett av barnen (samt mamman) som finns med där. Men jag kan ju ha missat något på de sammalagt 2 701 sidorna.

Någon borde prata med pappan i fråga och tala om hur media fungerar och vilka risker han tar genom att ställa upp. Det lär inte hjälpa dem på något som helst sätt. Om inte mediauppmärksamheten är ett ändamål i sig.

Och nej, det är inte särskilt konstigt att han blev misstänkt med tanke på hans historia med våld mot mamman, samt att det rent statistiskt sett oftast är en nära anhörig som ligger bakom dylika brott. Att det är en galen stalker är nog relativt ovanligt...