fredag, juni 29, 2007

Bowling for Ratan II

Jag har lyckats bli förkyld i sommarvärmen. Eller, ja nu har det ju varit lite svalare och småregnigt ett par dagar, men ändå. Jag vet inte varför kroppen har bestämt sig för att bli förkyld just nu. Känns som en konstig förkylning på nåt sätt, inte riktigt som det brukar.

Igår var det tänkt att vi skulle paddlat i Sävarån, men vädret var ju inte riktigt åt det hållet. Istället fortsatte vi att spela spel och åkte på kvällen in och bowlade en dryg timme. Det var jättekul, jag gillar bowling. Mattias, som inte gillar bowling jättemycket (han gillar inte något sådant eg) vann tre av fyra omgångar. Tobias kom sist de gångerna men sista omgången fick han fnatt och gjorde fyra strikes i rad och vann storslaget...

Annars händer väl inte så mycket. Jag åkte på Tobias MC i förrgår kväll och blev lite biten, trots att jag var ganska rädd faktiskt. Men det är som vanligt med mig; får jag inte köra själv blir jag nervös.. Men mellan oron kände jag tjusningen av att åka MC får jag väl erkänna. Så jag får väl skaffa kort den dagen jag blir rik. Det kostar ju rätt mycket med både cykel, kläder och annat som måste till.

Känns som att vi borde ha varit ute och sett mer, turistat lite mer. Men nu är det inte så och jag hoppas Tobias är nöjd ändå. Jag tror att han kommer att åka hemåt idag eller imorgon. Och det känns jättetrist. Jag har verkligen haft roligt då han har varit här. Vi är ganska lika, delar samma humor till stor del och jag känner igen mycket av mig själv i honom. Så det är kul. Vi träffas ju inte så ofta.

onsdag, juni 27, 2007

Att dunka eller inte dunka

Det pågår visst en väldig debatt på alla möjliga nivåer kring sommarplågan Dunka mig. Och ja, jag har varit en av de kritiska, men jag inser att min kritik inte tycks stämma överens med den som roterar för övrigt just nu. Jag har verkligen inga problem med lite kvinnlig frigörelse, att lyfta den kvinnliga sexualiteten ut ifrån den äktenskapliga missionären (som antagligen stämmer rätt dåligt överens med verkligheten). Det som jag har sett som tveksamt bekymmersamt är det sista i låten; då hon inte längre kan stå för det som hänt, då killen inte längre passar in i hennes bild av "idealkille" och där det snackas om att ta tillbaka det och hävda att hon inte var med på det. Det är att ge en bild av att det är sådant kvinnor som hävdar våldtäkt gör; super till, har sex, får ångest och ropar våldtäkt. Att den bilden är sann. Det kritiserar jag.

"You're analog players in a digital world"

Oj, mycket WoW blev det igår. Skojigt faktiskt. Men ganska så tidsödande. Men det var perfekt väder för det igår också, får jag urskuldra mig med...

I vilket fall så fick jag med Tobias och Mattias på bio på kvällen igår. Vi såg Ocean's thirteen. Den var rolig och ungefär lika fartfylld som ettan. Jag tycker den var helt klart värd att se. Självklart blir det aldrig samma överraskningsmoment i en uppföljare, men jag tycker ändå det fanns lite twister som var kul. Och ja, det är lite trist att tjejerna som var med (väldigt få) mest spelar roll som just kvinnor; de har inga särskilda skills men de går att förföra i syfte att komma åt något annat...
Eddie Izzard var med i en roll som listig britt, och gjorde det mycket bra. Han är en bra skådis, det får jag säga. Bara han nu undviker de där små och dpliga rollerna han har gjort här och var så ska det nog gå bra.

Idag solsken och varmt igen. Det kan hända att vi ska paddla kanot på Sävarån idag, från Sävar till havet i Skeppsvik, och sedan bli hämtade där med båt av Mattias pappa. Vi får se hur planerna blir. Tobias sover fortfarande..

tisdag, juni 26, 2007

Sakta lunk -behöver man ursäkta sig?

Jag är nog lite låg egentligen. När jag kikar på allt jag borde gjort inser jag att jag skjutit en massa åt sidan i brist på ork. Jag har fått mejl på mejl som jag inte bedömt som akut utan låtit vänta och nu inser jag att de har lyckats bli ganska många. Måste ta tag i det. Måste ta tag i en massa saker som tillhör vardagen. Och Fi. Jag känner att jag lagt för mycket Fi-arbete åt sidan. Har lite dåligt samvete för att jag sagt nej ett par gånger till saker. Men jag tror att jag behöver lite tid den här sommaren. Jag behöver min semester. Varenda semesterdag jag hade förra året la jag på valrörelsen på ett eller annat sätt. Nu är jag ganska trött och lite halvless på saker som jobbet etc och behöver den här tiden.

Vet inte varför jag behöver ursäkta mig egentligen?

Det finns också en massa intressanta artiklar som jag skulle kunna kommentera här. Som handlar om maskulinitet, papparollen, våld mot kvinnor, rovdjurspolitik etc. Men jag väntar ett tag till och fortsätter att blaja på om mig själv.

Idag är det grått och regnet hänger i luften. Kanske skulle jag försöka bläddra mig igenom alla tidskrifter som jag prenumererar på men så sällan hinner läsa... Skulle vilja gå på bio och se Ocean's thirteen. Undrar om man kan få någon med sig?

måndag, juni 25, 2007

Biten

Inte så händelserik dag idag. Grabbsen sov länge, Mattias för att han satt uppe till tidig morgon och spelade World of Warcraft, Tobias för att han såg på Star Wars till sent. Sen åkte vi in till stan en sväng, hämtade en vindruta som Tobias beställt till sin MC, handlade mat och så skulle ha bytt ut min nya mobil (den har en lös knapp) men de hade fortfarande inte fått in några av den modellen.

Under kvällen har vi först ätit god mat, Tobias och jag har spelat Mahjong (vi börjar få koll på det även om vi är ganska övertygade om att vi inte spelar helt som man ska..) och Mattias har fortsatt sitt WoW-spelande. I stan hämtade vi också hem Mattias gamla laptop som han sen lyckades laga. En halv katt satt i fläkten... Så nu sitter de båda vid varsin laptop och spelar WoW och köket fylls av allehanda skumma grymtanden, kvävda skrik och andra ljud.

Jag kan inte vara sämre. Jag måste ju se what's the fuzz about. Så jag håller på för fullt och installerar WoW även på min dator. Även om jag är skeptisk till att betala för att spela ett spel man redan betalat för.. Men, det verkar onekligen ganska spännande. Vi får väl se. Jag brukar inte bli så långvarig. Fastnade för några år sen i Command and conqueror, men annars har det varit enklare spel för min del. Har lite svårt för att hänga med i alla turer kring dessa fantasy-världar. Jag tänker lite för logiskt, antar jag. Har lite svårt för alla turer i Sagan om Ringen-filmerna ibland också. Jag är egentligen mer för att köra och kvadda bilar i spel, childish-spel med raceande disney-liknande figurer och annat. Och så Worms förståss. Favvospelet ever (nu även i bra format till Linux!).

Jag får väl återrapportera när jag spelat ett tag. Ikväll orkar jag nog bara med att installera. Får spela imorgon, om det ska fortsätta vara gråmulet och småregnigt ute.

Inte så bra kanske...

78%How Addicted to Blogging Are You?

söndag, juni 24, 2007

Sköna sommarkvällar och formångest

Måste lägga upp en bild till, från promenaden vi gjorde på midsommaraftonens kväll. Det var så lugnt och skönt här då. Alldeles stillsamt och trivsamt i luften. Jo, jag hör hur jag låter, men det kändes så!



Lillebror har också skaffat en digital systemkamera. Fotointresset tycks gå i arv i familjen. Jag vet att vår pappa också hade det under sin ungdomstid och när vi var små. Det är trevligt. Och Tobias är en lovande fotograf. Själv skulle jag vilja återkoppla igen till mina fotokurser och jobba tillbaka självförtroendet och säkerheten jag hade tidigare.

Det tråkiga med att Tobias fotar här och nu är väl att jag har fått se mig själv på alldeles för många foton, något som i det närmaste faktiskt framkallar ångest. Jag ser smått grotesk ut. Jag måste verkligen sätta mig på en svältdiet snart... Jag vet egentligen inte vad jag gör för fel. Äter oregelbundet, visst. Äter inget vissa dagar (framför allt då jag jobbar) och mer andra dagar. Stressar mycket och slarvar med maten... Är egentligen ingen fikoman även om det blivit mer sådant sista året med fi. Ja, iaf så måste det bli ändring nu innan jag inte längre vill lämna huset... Usch, total självförtroende-backlash! Man ska inte se sig själv på foton...

Minigolf och Fi-fika

Idag har vi, Mattias, Tobias och jag, varit iväg på Umeås stora campingplats, First camp och spelat sk Äventyrsgolf.




Jag vet inte riktigt vad äventyret bestod i direkt, det var lite schysstare banor än annars, men så mycket mer avancerat var det väl inte. Jag spelade äventyrsgolf i Örebro några gånger när jag bodde där och då var det mer avancerat, eller iaf mer så var banorna roligare uppbyggda. Tex spelade man i ett miniatyr slott (kopia av Örebro slott) och annat som var kopplat till Örebro-trakten. Men jaja, vi hade trevligt iaf.




Ett par bilder (tyvärr lite överexponerade, det tycks vara en ny trend hos mig nu) på Mattias och Tobias i full koncentration. Vem som vann? Ja, vi spelade två omgångar, och även om jag förlorade första så vann jag totalen.. Wee!




Sen träffade vi några fior över en fika i Norra Trädgården i det supersköna sommarvädret. Sista dagen innan Samuel far iväg och överger oss för södern. Känns konstigt att han inte ska vara kvar här, men vi ska nog klara oss. =)






Ovan; Ulrika och Anna. Vi planerade lite löst inför Pride Umeå som äger rum den 7 juli. Vi har lyckats tappa bort vår banderoll från förra året så vi får se till att tillverka en ny. Men det blir nog bra. Det är lite låg fart på oss alla just nu, men det är nog behövligt. Då blir det desto mer arbetssamt till hösten skulle jag gissa, med en annalkande rikskongress i Umeå m.m.

lördag, juni 23, 2007

Långt in i arkivet fann jag...

Skojigt, sökte på musikvideos som David Schutricks "Container" m.fl från den riktigt unga ungdomens dagar och kom över den här gamla husguden, Jakob Hellman. En enda skiva och ändå blev han så stor för en grupp människor. Jag hade glädjen att se honom på Holmöns visfestival förrförra sommaren, vilket var väldigt kul. Han spelade faktiskt den här då. (Lite patetiskt att en man/kille fick böta 20.000 kr nyss för nedladdning av låtar där jag tror att denna kanske var den nyaste av de fyra han laddat hem...)

Kul också att när jag ser videon, som jag inte sett på mer än 15 år, tror jag, så ser jag stora likheter med Andreas, ett gammalt ex jag var tillsammans och bodde med i några år, min gymnasietids kärlek som jag några år senare växte ifrån. Skojigt... Måste skicka den till honom. När vi träffades hade vi båda "...och stora havet" i vår skivsamling, vilket vi såg som ett magiskt tecken har jag för mig... =)


"Coz I'm burning..."

Jag har en stark känsla av "aj!". Jag lyckades självklart bränna mig igår eftersom de glömde blanda i pigment i Sara-mixen när jag skapades... Nästan varje år samma visa. Trots att jag försöker skydda mig. Okej, igår i all stress så glömde jag solskyddsfaktorn, men jag försökte hålla mig ur solen hela dagen. Men det hjälpte tydligen inte. Det känns värre ikväll än igår kväll dock...

Idag har vi inte gjort så många knop här. Jag har varit till Robertsfors och handlat, sen har vi ätit färskpotatis med sill/sojabullar. Mycket gott. Jag skulle kunna leva på färskpotatis nästan jämt. Kul att lillebror är här också, som har lärt sig att äta det på samma halvt absurda sätt som jag. Då kan man "slafsa" tillsammans. Vi äter den nämligen mosad med salt, matlagningsgrädde och gräslök. I Mattias familj äter man som det brukas, försiktigt delad med gräddfil och gräslök. Hos dem skalar man den tom och det gör inte vi. Bara borstar den innan den kokas...

Det är lite kul med matkulturer. Och att det faktiskt kan skilja sig åt ganska mycket även inom landet. Jag har ännu inte lyckats lösa om det är en geografisk skillnad, klasskillnad eller bara slumpmässigt olika, men när jag flyttade upp hit slog det mig att alla här äter "kvällsfika". Hemma hos oss åt vi "kvällsmat".

Annars har jag börjar läsa i "Box 21" av Roslund/Hellström. Inte kommit så långt än. Känns som att jag lite snöat in på liknande böcker ett tag. Måste nog bryta av med något annat sen.
Tobias och jag har också ägnat de sista fyra-fem timmarna åt att lista ut hur man spelar Mahjong. Det har legat ett här länge nu och det skulle vara kul att lära sig, tänkte jag. Men reglerna som fanns med var helt obegripliga så det fick googlas lite först. Jag antar att det är roligare att spela på tre eller allra helst fyra, men det var okej som sysselsättning en dag som denna. Mattias har varit djupt försjunken i World of Warcraft, ett dataspel i nån slags mytologisk värld, som jag gärna lärt mig om det inte kostat löjligt mycket pengar.

Annars har råttorna börjar trilla in igen. Årets första kom igår och den andra idag. Så nu gäller det att ha dörren stängd om man inte vill jaga halvdöda råttor längs med väggarna och in under skåpen...

Midsommar i Ratan

Vi hade en väldigt lugn och skön midsommar här igår. Mycket folk, många gäster, visst, men det var trevligt och inga kriser uppstod. Gott. Lite springigt blev det eftersom Mattias och jag även hade uppdrag som funktionärer på firandet, men det gick bra. Lägger upp lite bilder så ni får se.




Översikt över Tullgården i Ratan där vi var. Ganska mycket folk. Det var strålande solsken och det brukar dra till sig folk. Troligen mycket folk "utsocknes ifrån" eftersom jag inte kände igen så väldigt många som var där. Skojigt.




Niklas och Vera (Mattias systerbarn), Veras pojkvän Petter (i vit tröja) och lillebror Tobias hade många till synes trevliga samtal. Tror han hade ganska trevligt och passade in bra.





Mattias och Sara på sälja lotter-uppdrag. Dagen till ära hade jag klänning, vilket brukar hända max en gång per år. Senast jag hade klänning var på Mias bröllop i maj förra året. Samma klänning dessutom.




Efter lotterna var det fiskdammsuppdrag för vår del. Mattias som är mer barnvänlig än jag fick vara den trevliga hjälpande handen utanför.





Jag fick stå inne i den fuktiga boden bland alla tomglas och godispåsar... Snygg damm va? Någons gamla duschdraperi...





Ratans spelemän stod för musiken. På ståbas/kontrabas ser ni vår hyresgäst, pensionerade filharmonikern Wolf från Tyskland.





Efter Tullgården var det fikakalas i vår trädgård. Vi bjöd på nästan lyckad cheesecake med jordgubbssås.




Mattias äldsta syster med sina syskonbarn, Jonathan och Tove från Linköping.




Tobias ser lite mör ut efter dagen. Har gömt sig i skuggan.



Busfröet Tove har tappat nästan alla sina tänder! Dessutom hade hon benen fulla med djungelboksplåster (som sig bör på somrarna kanske) och ett rött öga efter en incident med en häcksax (!).



Mattias pappa Roland får hjälp av mellanbarnet Ulrika att sätta ihop ett grillset han vann på gissningstävlingen tidigare under dagen.

Ja, det var vår midsommar det. Senare på kvällen när alla åkt tog vi en långpromenad Mattias, Tobias och jag och kikade runt i Ratan, såg på båtarna som ligger i hamnen och besökte badstranden där det var grillfest. Det var en oerhört skön kväll. Lugnt och stilla och ganska varmt. Kanske lägger upp bilder från promenaden senare.

Edit: Wolf är såklart vår hyresgäst, inte hyresvärd. Det vore väl komplicerat?

torsdag, juni 21, 2007

Glömska, förvirring och förväxlingar... För länge utanför demensboendets dörrar?

Jag kan vara den uslaste vännen ever! Sötaste Joakim-vännen fyllde år i förrgår (!) och kontrollfreaket Sara missade det totalt. Och det var inte som att han fyllde 27 eller så utan jämna, halvt ångestfyllda 30! Jag kom alldeles precis på det när jag såg dagens datum på telefonen. Jag hade verkligen ingen koll på att vi redan var så långt fram i juni... Jag tänkte ju nyss att det är långt kvar till löning, vilket det ju inte alls är. Jag vet inte hur jag tänkt, men i mitt huvud var det kanske den 16-17 juni idag. Inte den 21:a.

Skit också.. Men han verkade inte ha tagit det alltför hårt.. Jag får lägga det till den här dagens minussida, som helt har överläget, kan tilläggas.

Vi skulle snabbt in till stan för att handla några smågrejer och kolla om det möjligen fanns något för Sara att ha på sig på stora familjefesten imorgon. Det visade sig vara en av de där dagarna då ingenting alls passar (vilket tycks vara alltid), då jag bara ser tjock och/eller gravid ut och då jag promenerar ut ur provhytten med tårar i ögonen..typ. Sen trängdes vi en stund på coop och skulle bara tanka och åka hem.

När jag hade tankat drygt tio liter upptäckte jag att jag stod och fyllde Mattias dieselbil med 95-oktanig bensin! Den korta rutten till stan blev därmed förlängd med timmar då vi skulle försöka slanga ur dieseln ur tanken på en bil som är så pass ny att den har skydd mot slangning... Först efter nån timme av idel kväljningar och bensinsmak i munnen i våra tappra slangningsförsök kom Tobias och jag på att man kanske kunde gå andra vägen, via motorhuven. Sagt och gjort..det funkade. Men det tog tid och innebar att vi fick turas om att handpumpa upp dryga femton liter bensin/diesel.

Ingen jättegod dag. Nu ska jag fortsätta städa och baka inför festligheterna imorgon... Och jag ska ha dumstruten på hela kvällen och skämmas lite.

Ansvarstagande fäder åker inte skidor

Du ska inte tro att du kan kombinera ett elittävlande i svenska skidlandslaget med att vara en fullskalig pappa. Uppenbarligen. I en annan artikel får de fd skidåkarna Gunde Svan och Tomas Wassberg också konfirmera den bilden. Allt ska vara som på deras tid, allt annat vore ju orättvist. Och vill du vara en ansvarstagande förälder och därmed lägga upp din träningstid så att det passar familjen, ja då får du inte vara med och leka...

Sightseeing Umeå

God dag igår. Vi for till stan och besökte några MC-butiker. Ganska intressanta, macho men trevliga miljöer. Skojigt. Tobias skulle köpa vindruta till MC:n. Sen hämtade vi upp Samuel. Han har bott i Umeå något längre än mig men hade tex inte besökt Gammlia, som kanske är Umeås softaste och trivsammaste plats sommartid. Ett friluftsmuséum som på sommarens befolkas av människor i tidstypiska kläder som jobbar med djur, kärnar smör och ja, ni vet.

Där finns också Bildmuséet som då och då har rätt intressanta utställningar. Nu fanns skatekulturen utställd, vilken slog mig som betydligt mer sexistisk och smått respektlöst änv ad jag hade bild av tidigare. Intressant var att "You skate girl", Umeå-projektet på Hamnmagasinet, hade brutit sig ur den övriga utställningen just av det skälet och redovisades på en separat plats. Men, det fanns en hel del snygga, intressanta och koola bilder i utställningen. Och You skate girl var faschinerande.
Nere huserades Jens Assurs senaste fotoutställning som är en serie bilder tagna under en tid då han bodde som student i en studentkorridor i Umeå. Måste säga att jag kanske hade förväntat mig något annat, kanske tom något mer. Jens Assur har varit lite av en förebild ända sedan han arbetade på expressen för ganska så länge sedan nu.
Kanske var det också så att hans bilder av studentlivet, inte kändes representativa för mitt studentliv. Jag hade nog aldrig riktigt det där klassiska studentlivet. Jag är nog lite för tråkig, övermoralisk och/eller tillbakadragen för det.
Men, jag kan rekommendera alla att gå till Bildmuséet enbart för den här utställningen. Den var häftig. En kvinna som tagit fram gamla foton ur barndommens familjealbum och digitalt satt in en bild av sig själv idag på bilden från förr. Resultatet var häfigt. Du såg inte att den var manipulerad, att det var samma tjej två gånger på bilderna. Och tanken bakom var mycket intressant.

Ja, sen avslutade vi stadstrippen med att spontaninbjuda oss själva till Anna och Uffe på Tomtebo. Mycket trivsamt. Känns som att det var konstigt länge sedan jag umgicks med detta fi-folk. Är van vid att vi ses åtminstone varje vecka, men nu har det varit lite lugnt på Fi-fronten ett tag. Vilket nog är bra, men jag saknar likväl det sociala sällskapet.

onsdag, juni 20, 2007

Genusdagis öppnar i Umeå

Det här är skojigt, tycker jag. Hoppas att det blir bra. Ser fram emot att se hur det fortlöper.

Sommar sommar sommar

Åh, lite trött är jag. Okänt varför egentligen. Kanske för att jag envisas med att stiga upp flera timmar före sjusovarna Mattias och Tobias varje dag... De tar verkligen semestern på allvar, det kanske man borde göra.

Igår regnade det en del här. Men idag ser det fint ut. Det ska bli allt finare fram mot midsommarafton sägs det, i vart fall här uppe. Söderut ser det ut att bli regn. Midsommar blir det en massa folk här. Mattias hela familj, med syskon och syskonbarn kommer som vanligt till Ratan. Trevligt trevligt. Vi ska äta på Tullgården i byn och sen kanske delta lite i festligheterna som händer runtomkring Tullgården i byns regi. Sen ska vi hem hit och fika. Så vi måste baka fika för 15 personer innan fredag. Jag tycker ju att det är speciellt roligt att Tobias är här. Som en representant för min familj kanske.

Idag finns det önskemål på att besöka MC-butiker i stan, sen ska vi troligen till motormuséet i Vännäs. Kanske att det hinns med ett besök på Gammlia också. Mattias pratade igår om att paddla i Sävarån, men det lär nog inte hinnas med idag. Det får bli en annan dag.

tisdag, juni 19, 2007

Onödigt vetande

Läste just en artikel om Littorins påstådda bluffexamen från Fairfax i USA och såg på hans meritförteckning att vi minsann gått på samma gymnasium! Visserligen med dryga 10 års mellanrum, men ändå.

Nåt så djävulskt roligt!

Det är så kul att ha lillebror på besök! Vi har haft väldigt trevligt hela tiden. Igår förmiddag tillbringade vi några timmar till att kolla på Austin Mini Coopers på nätet, det finns en massa roliga såna. Tydligen är det bådas vår "drömbil".

Vi introducerade honom också till Job Andersson, en figur från P3:s Mammas nya kille som gick förut. Job Andersson är folklivsfanatikern från Västerbotten, grymt rolig och söt... Jag har tidigare skrivit om den här teatergruppen, tror jag, Klungan från Umeå. Ett gäng grabbar som är allt annat än grabbiga i mitt sätt att se det. Humorteater helt fritt från billiga, sexistiska skämt, vilket är tämligen ovanligt idag.

Utöver radioprogrammet har de alltså även satt upp teater, både här i Umeå och i Sthlm. Välbesökt och med goda recensioner. Det från Umeå filmades och visades på svt för ett tag sedan, så jag lyckades hitta ett klipp där Job Andersson från radioprogrammet är med i teatern:



Roligt nog har lillebror tagit åt sig av Västerbottniskan redan och kommit på sig själv flera gånger att säga "nåt så djävulskt"... Humor. "Västerbotten är Sveriges motsats", kom ihåg det.. =)

Ny mobil!

Körde in Mattias till jobbet igår, han hade arbetsmöte inplanerat sedan ett tag så han fick bryta semestern en stund. Lät lillebror sova till 10 (han verkar ganska trött, skulle tro att han behöver sin semester också) och sen åkte vi in till stan kring lunchtid. Vallade Tobias i en massa olika mobilaffärer utan att egentligen komma så långt. Men efter ett mycket klokt råd av den kunniga personalen på Cyberphotos kundtjänst så hade jag väl nästan bestämt mig. Så nu har jag köpt en ny mobil:






Det fick bli en SE Z710i, även om jag hade smått förälskat mig i K810i. Men eftersom inte ens den kameran skulle kunna vara det jag egentligen ville ha så ville jag inte lägga ut nästan 1500 extra för det. Istället ska jag försöka spara ihop mig till en kompaktkamera istället. Eller vänta tills dess att mobilerna har så pass bra kameror att det är värt att lägga pengarna på det. Det lär nog bara dröja något år.

Satt igår iaf och försökte få till den nya telefonen, men det var inte så enkelt. Jag fick inte till funktionerna för mms och annat (som jag nu då är ensam i Sverige om att inte vara van med..) och hann inte gå igenom alla funktionerna. Tobias och Mattias konstaterade ganska snart att något skramlar i den samt att batteriet blev tokvarmt och att vi borde åka in och byta den. Typiskt. Så det får bli en ny resa till stan idag då.

söndag, juni 17, 2007

Oväntat besök

Igår kväll vid 21-tiden ringde min lillebror Tobias på mobilen och undrade om vi skulle vara hemma. -Jo, tyckte jag, hurså? -Jag är i Dorotea nu och kommer väl om ett par, tre timmar.

Hm! Vi har pratat tidigare om att han skulle komma upp över midsommar, men sist vi pratades vid lät det som att han inte skulle hinna med. Men nu är han här! Han kom på sin fina motorcykel strax före tolv igår kväll. Väldigt roligt! Han var nog lite mör efter den långa resan ända från Jönköping, lite längre än han tänkt kanske. Dessutom körde han inlandsvägen, vilket jag tror blir längre. Men den vägen är finare i och för sig.

Ja, roligt i alla fall! Gillar att rå om mina småsyskon!

lördag, juni 16, 2007

Gay to the world!

En liten notis i dagens VK roade oss här på landet halva dagen... Hittade den inte på webben där men via en annan blogg fann jag en artikel om samma sak i SvD. En bögbomb skulle tas fram i USA. Det låter lite som tiden då man testade LSD som stridsvapen, alltså under den svartvita tv-tiden, men enligt VK var det alltså så sent som 1994 som detta funderades över. Imponerande knasigt. Ett laboratorium som drivs av amerikanska flygvapnet ville alltså ha pengar för att utvckla en sådan bomb.

Det är så kul så det är inte sant. Och det väcker tusen frågor. Vad är "homosexuellt beteende"? Vad är det för hormon som kan framkalla just ett sådant beteende? Och fungerar det bara om man släpper bomben i enkönade människogrupper eller leder den specifikt till homosexualitet? Dras kvinnliga soldater till andra kvinnliga soldater och vice versa eller hur funkar det? Och hur länge sitter det i? Följer det med kondomer och andra skydd?

På ett sätt tycker jag det låter lysande, om man bortser från de övermäktiga fördomarna det hela väl ändå bygger på. Vore det inte underbart med en icke dödlig bomb som genererade kroppskontakt av positiv art istället? Allra bäst vore det såklart om båda sidor fällde bögbomber över varandra, då hade vi ju lugnt kunnat titta på utan att oroas. Skön variant av krig kanske.

Mobilvirrande

Nu åker vi och köper dig en ny mobil, sa Mattias, antagligen trött på mitt velande och högt tänkande kring min framtida mobil. Jag hade, trodde jag, i stort sett bestämt mig för vad jag ville ha; en Sony Ericsson K800i, för den eminenta kamerans skull. Hittade ett schysst pris på Clas Ohlsson, så vi åkte.

Väl i stan eskalerade bara velandet. Jag får verklig ångest över att köpa något som kostar så mycket pengar. Nästan en halv månadslön, my god! Men jag hade ju tänkt lägga en del av skattepengarna på en ny mobil, och en ny mobil behöver jag. Den jag har, har jag haft i kanske 6 år, den avslutar samtal lite som den känner och en del annat skumt. Eller som Anna uttryckte det för ett tag sen: -Du har ju inte ens färgskärm!

Från början har jag varit inställd på att jag vill ha en vikmobil, men inser att det inte finns någon med de kvalitéerna som jag söker. Alltså får jag gå med på att inte se så business ut.

Problemet visade sig vara att det finns en nyare variant av ovan nämnda mobil, 810i, som ska vara i stort sett samma men med något modifierad efter klagomål på 800i. Jag har tyckt att den nyare är fulare, knapparna är fula. Men efter en stunds tryckande och klämmande insåg jag att jag nog gillade dem bättre. Och linsskyddet var bättre, och ljudet något bättre. Men är det värt 700:- mer? Det är frågan...
Och när jag då är uppe i det priset så kunde jag få en Nokia N73 för exakt samma pris...vill jag hellre ha en sån? Samma Mpixel men med Zeiss-optik..

Tre minuter innan telia-butiken skulle stänga trodde jag att jag hade bestämt mig för en 810i men fick hjärtklappning (det är sant!) och bestämde mig för att vänta. Jag gissar att Mattias himlade med ögonen bakom min rygg. Om inte så borde han ha gjort det... Men det är svårt! Några tips?

Att han jär jälak förstå man ju!

Jag tänkte att jag delvis skulle återge en kul insändare som fanns med i gårdagens Västerbottens Folkblad (=sossetidningen). Den handlar om Umeås inte alltid så populära kommunalråd, sossen Lennart Holmlund, samt om det beslut som togs i KF att skjuta upp byggandet vid ett fritidsområde utanför Umeå. Och, den är skriven på mål:

"Nu jär n'Lennart jälak!!! I sin blogg på webben säj han att de aren partia djävlas. [...] Att han jär jälak förstå man ju! Han hadd ju redan löva Myresjöhus att de sku få bygg danna! [...] Men falke i Holmsund vill ha kvar sitt fritidsområde, men hä skit n'Lennart i! Hä jä ju han som bestäm! Å så ha han löva! Hä jett ju de aren begrip!"

Skojigt, och sant. Insändaren, som är underskriven med signaturen "N'Janersa" avslutar med att ge den gode Lennart en känga till, den här gången med anledning av den diskussion som varit om hans blogg ett tag. Det finns en rad olika politiska bloggar på Västerbottenskuriren (=liberal) däribland en av Lennart Holmlund. Men han har sedan länge varit den kommunpolitiker som stängt av kommentarsmöjligheten till sin blogg, med anledningen att det blir för mycket att svara på och att han inte gillar anonyma kommentarer. Det kan man väl säga vad man vill om. Så här säger N'Janersa:

"Hä n'Lennart skriv i bloggen få man ju inte kommenter. Han ha int tid att svara säj han! (Men han ha ti att göra 2-3 inlägg öm dagen, bara man int kommenter). Insändare med bara signatur vill han heller int kommenter. Sä hä jär väl bäst att jag använd signatur janna, sä han slipp jobba sä hart!"

Jag tycker alla insändare hädanefter ska vara skrivna på författarens respektive mål. Det blir ju så mycket roligare då!

fredag, juni 15, 2007

The Riches II

Hittade en liten behind the scenes som har bättre bild, men som kanske inte ger en lika bra helhetsbild. Men håll till godo:

The Riches

Jag har totalt fastnat i en ny serie, The Riches. Eddie Izzard och Minnie Driver. Båda helt underbara. Hela familjen känns superbt castad, barnen känns som deras. Måste säga att jag förvånades mycket av Izzards skådespel, det är verkligen briljant. Jag hade kanske inte förväntat mig det. Tidigare har han mest gjort små obskyra roller som nån brittisk skum figur. Helt underbart. Visst, seriens story har en del små logiska felsteg, men det spelar som ingen roll när man ser den.

Jag har snart sett hela första säsongen, hur smart var det? Jag skulle spridit ut det såklart! Nu måste jag vänta tills i höst innan det kommer fler... Får försöka hålla på det sista avsnittet en stund.

En liten preview, som tyvärr har lite dålig bild:

Jag har varit i himmelriket!

Nästan i alla fall. Jag fick som uppdrag i byarådet att handla godis till fiskdammen som ska vara här i byn på midsommarfirandet. Alltså fick jag och Mattias åka till en godisgrossist inne i stan idag och handla till 100 godispåsar. Ganska spännande! Hade jag inte haft en lista med ungefärliga önskemål på godis så hade jag nog varit kvar där än. Helt ofantligt mycket godis fanns där! Travar med stora lådor fulla med Bassetts winegums, saltlakrits, sega saker, konstiga klubbor och jawbreakers... Där skulle man jobba! Eller inte...då skulle jag nog expandera ännu mer. Eller så får de som jobbar där inte äta alls och då är det ju tortyr...

Gotcha!

Nu har kvällspressen upptäckt något som har cirkulerat runt på en massa ställen på nätet ganska länge nu. Humor eller otäckt, beroende på hur man ser det. Det finns långt många fler kul/skrämmande bilder iaf än de som visas här.

Bortsett från diskussionen kring de som råkar fastna på googles kameralins så är det en ganska fräck funktion som man kommit upp med, att man nu inte bara ser en adress på en karta eller får en vägbeskrivning i text utan kan se riktiga bilder på platsen man söker eller se hela vägen som man letat beskrivning på. Tycker jag.

Inget fi-festande här inte

Segt. Det blir inget partajande här ikväll. Supertrist, men så är det med sega feminister... Får väl roa mig själv då. Rensa en trädgårdsrabatt eller så... =)

Det är i vart fall superfint väder. Visst, det blåser lite, men det är varmt och alldeles urskönt. Satt på trappan i morse med mitt morgonte i nästan bara underkläderna (jo, jag bor på landet och vore en katastrof som kändis; alla paparazzis dröm..) och mådde bra. Inte så dumt. Snart har jag nog förstått att jag har semester och kan låta axlarna sjunka ner en bit och pulsen likaså.

torsdag, juni 14, 2007

Virrig men produktiv förmiddag

Uppenbarligen måste jag varit uppe tidigt idag för klockan är bara halv tio och ändå har jag hunnit med att göra en massa saker, i tron om att jag sovit bort halva dagen. Det kändes så eftersom jag vaknade helt utsövd för åtminstone sisådär två och en halv timme sedan, och det brukar betyda att jag sovit till lunch. Insåg när jag vaknade att jag bjudit hem alla Ume-fiorna på partaj i trädgården imorgon, och att huset ser ut som en stökig loppislokal, men grejer överallt. Så städningen har börjat, och den kommer ta tid, för det finns tusen andra saker att göra också.

Jag har läst det 60-tal blogginlägg som akgregator sa att jag inte läst, kollat igenom de minst lika många mejlen som trillat in under gårdagen, läst morgontidningarna fyra dagar tillbaka i tiden och öppnat posten som legat sedan mitten av förra veckan. Nästan ifatt, alltså. Återstår en del mejlkonversationer som kommit in efter Fi-utskicket jag gjorde i förrgår, skriva protokollet från styrelsemötet här i byn som jag skjutit på mer än en vecka nu, samt betala en del räkningar som legat och väntat.

Men, jag hoppas att det slutat regna för resten av veckan nu så att festen kan bli av i helgen. Jag har sett fram emot det, även om jag för en sekund glömde bort att det var just nu. Jag är nog en eller två dagar efter i huvudet. Men det löser sig.

Mattias är visst hemma också, det slog mig just att han var det igår också. Det är torsdag idag. Undrar om han har semester nu? Jag har verkligen inte koll på läget, inser jag... Bra att semestern har börjat för min del nu då kanske. Det tycks som att jag behöver den.

onsdag, juni 13, 2007

Nästan bortglömd katt-födelsedag

Idag fyller Rosa år, och jag höll på att glömma bort det. Får skylla på jobbdimman som känns tätare än någonsin. Har jobbat två nätter och fick bara sova knappt fyra timmar idag eftersom jag var kallad till extramöte på jobbet. De bestämde förra veckan (!) att vi inte längre ska få ha våra sjuksköterskor kvar på boendet from natten till igår (!!), så det fick vi information om idag (!!!).






Iaf, nu har Rosa och de andra fått kokt fyrkantig fisk, precis som det ska vara. Kan inte riktigt förstå att jag haft henne i nästan 6 år. Det är ganska länge trots allt. Jag gillar inte att de blir äldre... Men så är det. Idag är de dock lite missnöjda eftersom det regnat hela dagen och tassarna blir smutsiga... My city-girls...





Nä, nu ska här somnas till skum sci-fi-serie som Mattias fastnat i. Kanske skulle ge den en chans. Imorgon blir det en piggare dag.

Det är en evighetsmaskin

När man äntligen tycks se ett litet pytteljus i det som ska vara en brilljant serie så är det uppehåll i ett halvår drygt. Hm.. Jo, jag pratar om Lost. Jag följde den serien hela första säsongen, i tron att det skulle vara en sån där kortare serie. Men inte då, allt blev bara mer och mer konstigt och det kändes som att man gick i allt större cirklar. Säsong två bara fortsatte det... Jag tappade orken (och tiden), och det riktiga lågvattenmärket för mig var när jag insåg att de i mitten av säsong två uppenbarligen bara hade varit på ön i drygt en månads tid.

Såg en intervju med han hobbiten som spelar Charlie, när han var på Jay Leno nyligen. Han berättade att det från början (eller då man insåg dess populäritet iaf) var planerat att serien skulle hålla på tills 2010, men att de nu mer eller mindre tvingades börja gå mot slutet eftersom alla, inklusive skådespelarna, började ledsna på att inte komma framåt. Nu förstår jag hur han kunde vara så frispråkig...

Iaf så såg vi nyss det säsongsavslutande dubbelavsnittet, som faktiskt gav lite mer ledtrådar och åter skapade lite intresse från mitt håll. Så då är det ju lämpligt att det inte blir något mer Lost förrän februari -08... Jaja, då hinner jag kanske titta ifatt allt det jag missat. Har bara följt det sporadiskt ett tag nu.

måndag, juni 11, 2007

Levande bebop-maskin

Det här är skojigt, tycker jag. Han skulle nog passa bra in i Samuels korridor, om jag förstått Ulrika rätt från då de spelade in Fi Umeå-rappen. Det är är lite gammal skåpmat, men jag kom över det ganska myligen. Det finns mer kul material av den här killen, Lasse Gjertsen på Youtube, men tyvärr också en del dåliga remakes. Jaja, håll tillgodo:


Sthlms försök till smicker avslöjat av Dagens Nyheter

Och när Sara lämnat Sthlm blir allt som vanligt igen. Det fina vädret försvann olyckligt hastigt och Fisksätra behöver inte låtsas vara så idylliskt längre...

Nu ska jag sluta tokblogga och sova istället.

söndag, juni 10, 2007

Söndag, styrelsemöte och flygstress

Styrelsemöte hela dagen idag. Från nio i morse till strax efter fem. Inte så många frågor hanns med eftersom en stor fråga tog en massa tid. Men det var viktigt att det blev bra så det känns okej. Var inte så nöjd med min egen insats efteråt. Visst, nu är jag väl kanske inte så ofta det, men idag känns det som att jag har fog för känslan. Argumenten för saker som jag vet att jag tycker bara fanns inte där när de behövdes, utan kom till mitt medvetande några minuter för sent. Jag missade att lyfta saker som jag borde ha lyft, och jag kände mig lite...vilsen och okunnig ibland. Men överlag gick det väl bra och det är alltid lika trevligt att träffa alla. Ett gäng väldigt trivsamma och roliga människor. Även om vi var fyra kvinnor kort idag.

Lyckades hjälpa Anna-Karin med hennes trasiga dator också, vilket var roligt. Det är inte ofta jag får rycka ut och leka låtsasdatanerd. Trodde kanske inte att jag skulle lyckas rädda alla filerna, men det gick bra. Det var troligen plain mjukvarufel. Uppdraget nu består i att få henne att gå över till linux så att hon slipper fler windows-kraschar =)

Dagens dramatik utspelade sig såklart på väg hem i och med flyget. Jag borde verkligen inte flyga... Jag trodde att jag var ute i ganska lagomt god tid när jag gick från mötet till centralen. Hämtade ut packningen och gick till flygbussen. Väl på väg säger chauffören att resan är beräknad till 40 minuter. Jag hade inte riktigt koll på att det tog så lång tid, jag åkte arlanda expresståget på lördagen, vilket gick väldigt fort. Inser att om det ska ta 40 minuster så har jag mindre än fem minuter på mig innan incheckningen stänger på arlanda när jag väl är framme.... Konsulterade både fior per telefon och busschauffören, som inte ville rekommendera mig att hoppa av och söka upp en taxi trots allt. Han körde nog på så väl han kunde och gav mig några sista tips innan jag rusade av bussen vid inrikesterminalen. Väl där är kön till incheckningen gigantisk! Sara, den vanligtvis så moraliska och laglydiga, slänger sig mer eller mindre under avspärrningarna och in längst fram i kön och hinner knappt förklara innan den trevlige mannen som står först säger "Skynda dig bara, checka in du!". Hur snällt som helst. Vad de andra 60-70 personerna tyckte vet jag inte... Jag checkade in med en marginal på 3 minuter..inte dåligt!

Detta innebar dock att jag fick gå ombord typ sist av alla och inte kunde välja min nu vanliga halvtrygga plats på planet, utan fick sitta i mitten i ett tresäte, långt från nödutgången... Jag lyckades övertyga mig själv om att detta nog betydde att jag inte skulle överleva flygturen. Men, det gick bra. Jag hittade en svd som jag försökte förkovra mig i. Kommer inte ihåg vad jag läste, men det funkade hyfsat som störningssändare. Och jag kom ju ner igen, helskinnad. Måste sluta hysterika mig med flygningen...snart borde jag väl ha lärt mig?

Skrattstock

Det visade sig att Gusten minsann hade en överaskning till mig! Det arrangerades Skrattstock på Långholmen under lördagen! Det är nåt slags gratis utomhusarrangemang med stand up-maraton, 12 timmar i sträck med stand up. Hur kul grej som helst! Jättemycket folk, stekande sol (det var runt 30 grader) och god stämning. Fick bl.a se Henrik Schyffert, David Batra, Ann Westin, Tobias Persson och flera andra som var bra. Tyvärr missade vi precis Betnér tydligen, vi kom strax efter 16.

Han bloggar om det iaf såg jag. I två olika inlägg. Båda delvis kritiska, och jag är nog beredd att hålla med i båda fallen. Det ena var att det var på sina håll mycket gammalt material jag iaf hört förut. David Batra körde tex. nästan exakt samma uppträdande som han gjorde på Stockholm live tidigare i år. Det gjorde inte jättemycket, det var kul såklart. Men det troliga är väl att de som gick dit för att se honom redan hade sett det på tv tidigare... Och så var det en del sexistisk, trist humor som folk faktiskt inte tycker är kul. Jag vet inte om vi behöver de komikerna riktigt. Vi har många kvalitativa ändå.
Betnérs andra inlägg skriver jag också under på. Var var alla stand up-tjejer? Jag är säker på att de egentligen finns. Visst, jag tror det är svårt att vara tjej och slå igenom. Tjejer ska inte vara roliga. Ofta försöker de anamma någon slag "grabbig" aproach och skämta om att de är feta och dåliga kvinnor eller om sex på ett trist sätt. Lika trist som killar med "stora resp små snoppar"-skämt. Kanske är det så som Betnér tror, att tjejerna inte var tillfrågade. Det vore trist om det var sant.

Det var en kille som dock tog priset. Jag minns inte vad han hette, men under hela hans 10-minuterspass bara önskade jag att han skulle inse att ingen tyckte han var kul (mer än möjligen de allra fullaste längst fram) och bara kliva av. Hur kan man på allvar kalla sig stand up-komiker när ens skämt praktiskt taget var stulna ur en av de där "dassböckerna" (det finns en på jobbet...) med idel sexistiska skämt som man kan köpa? "Vet ni förresten varför kvinnor fejkar orgasm? Hö hö. De tror att vi bryr oss! Hö hö." Allvarligt? Är det stand up? Det var lite synd om han som gick på efteråt. Han hade uppförsbacke kan jag säga...

Nu låter det kanske inte så kul och trevligt som det faktiskt var, och det är inte min mening. Jag stormtrivdes nästan hela tiden. Jag hade lätt kunnat sitta alla de tolv timmarna tror jag. Schyffert var brilljant. Så säker, går mycket på rutin och verkar mer eller mindre iaf improvisera. Tobias Persson är kanske den bästa av de mindre kända. Och Özz var perfekt som konferensier.

Ja, en bra dag helt enkelt. Tack Gusten! Kul att umgås med grabsen/nerdarna lite. Kul att återse Fisksätra (även om blodet på hissväggen var borta). Och kul att få positiv input av Sthlm.

Lördag förmiddag

Oj, vilken helg. Vet inte vart ska jag börja. Turbulent, upp och ner, men allra mest upp. Trots det är jag trött som få just nu, ligger nog efter mer än mycket med sömnen. Måste säga att Sthlm växer i mina ögon. Det är de här stunderna som det visar sig från sin fina sida som gör att jag tänker att kanske kanske man skulle någon gång...

Lördag morgon:
Flyg ner till arlanda. Det gick ganska bra. Kom på att fördomarna flödar fritt i mig när jag blir rädd. "Er kapten idag heter Sven Something". Hm, Sven...det låter 55+. Hm risk för hjärtinfarkt... Ungefär så... Men det gick ganska bra. Lyssnade lite för mycket på alla ljud, kände varje skakning etc. Men jag landade och klev ut i ett stycke. Mötte upp Gusten och Joakim (som i sista stund såklart inte kunde slita sig från ett datamöte han var inbjuden till...) på centralen och vandrade till folkrörelsens högborg.

Lördag lunch:
Möte om hemsidor, medlemsregister och annat som har med teknisk kommunikation att göra. Gick väldigt bra, tycker jag. Konstruktiva saker kom ur det. Humor att se de tre inbjudna datanerdarna (förutom ovanstående två även en Jesper fi-web-nerd) grimasera när Internet explorer kom upp på demontrationsdatorn i lokalen... Komiken ökade självklart för varje gång en ny meddelanderuta kom upp med någon ointressant fråga...

Men det var givande och kul. Jag skulle vilja ha tid att utveckla mitt förstadie till nerdskap någon gång. Det är skojigt.

fredag, juni 08, 2007

Jonestown

Jo, måste bara tipsa om en intressant dokumentär för alla er som liksom jag gärna förkovrar er i kunskap om konstiga sekter, älskar true stories och crime night etc. Igår hann jag se delar av en dokumentär om Jonestown som verkade väldigt intressant. En idé som verkade bra från början men som mynnade ut i nån slags skum sekt och slutligen i ett massmord (alt massjälvmord, beroende på hur man väljer att se det) 1978. Mycket intressant, tycker jag. Går i repris imorgon lördag i Svt2 på eftermiddagen kl 16.25.

Stressa tycks vara mitt kall

Det är lite stress i den Rosbergska kroppen just nu. Nervositet och stress. Och en ganska stor känsla av att jag inte fixar det jag ska, inte kan och inte vet. Det är ju inte bra, men det går kanske över. Kommer av att jag inte hunnit planera och förbereda mig inför allt som kommer.

Har jobbat ett par nätter, varav den sista nu var ganska stökig. Har haft dialoger (?) "tjena fiskmås" i en massa och verkligen fått använda mitt allra bästa tålamod för att komma igenom dem. Har inte heller sovit alldeles förträffligt mycket av olika anledningar. Lyckats gro en alldeles onödig irritation mot brevbäraren (kan skriva om det senare om jag orkar), och inte hunnit med det jag hade tänkt göra när jag väl varit vaken.

I helgen är det möten. Först flyg (gah!) ner imorgon till Sthlm och möte om webbutveckling och medlemsregister etc. Sen förhoppningsvis lite socialt umgänge, ska bo i fina Fisksätra igen hos Gusten, vilket ska bli trevligt. På söndag är det sen styrelsemöte och sen flyg (gah!) hem igen. Sen jobba två nätter och så semester!!!

Jag fick ju ett presentkort på den nya (inte nu längre kanske) italienska restaurangen Invito i stan och upptäckte av en slump att det går ut på måndag. Så idag klev jag upp tidigt, efter fem timmars sömn, och for iväg till stan och hämtade upp Mattias. Vi åt after work-buffé, som var helt okej, mycket vegetariskt. Sen idkade vi shoppning en stund. Jag har med mig en extern hårddisk, ett par solglasögon och två par nya jeans hem. Mattias har också handlat två par nya jeans och ett par solglasögon. Fancy pants. Mer än behövligt för oss båda, tror jag.

Nu är väl tanken att Mattias ska ta itu med installationen av min nya dator (självklart var grafikkortet så nytt att det var svårt att hitta drivrutiner för det i Kubuntu, om jag förstod det rätt, varpå jag inte fixar att göra det själv), och att jag ska tvätta, packa, läsa handlingar, skriva text om folkbildning (way too late), planera färdigt mötet imorgon (som jag ska hålla i, helt oförberedd), svara på mejl, äta jordgubbar och dricka vin, samt gosa katt. Känner en viss tidspress. Samtidigt är jag trött och sliten och vill helst bara ligga på gräsmattan med en bra bok och en kattsvans i handen.

Kul blogg. Nu: ila vidare.

onsdag, juni 06, 2007

I'm Linux

Halsont, flytt och uteblivet firande

Vaknade idag med en igensvullen hals också. Det gör lite ont. Ska dricka te med honung (som jag egentligen inte gillar särskilt mycket) och göra mitt bästa för att vara fit for fight ikväll till jobbet. Jag hoppas att jag inte smittade ner någon igår hos Anna och Uffe och alla barnen. Tor var ju lite hängig och kanske jag bidrog till att göra det värre. Hoppas inte.

De har flyttat och har numera en stor fin lägenhet på Tomtebo, som verkar passa dem väldigt bra. Mest av alla kanske Tor som får så nära till förskolan. Spännande! Jag har flyttat tre miljarder gånger (känns det som, men det är kanske 25) men tycker fortfarande det är lite spännande med flytter. Nya platser, nya rum, nytt sätt att möblera på. Det är ganska kul. Även om jag hoppas att någon gång få en plats som känns som "hemma". Att rotlösheten ska lägga sig för gott. Här känns den åtminstone tillfälligt stillad, men man vet aldrig.

Det ser ut att vara underbart väder idag också. Ska försöka hitta en dragfri plats i solen och äta frukost om en stund. Borde verkligen ta tag i rabatterna, men idag får det nog vara. Och inget nationaldagsfirande blir det heller. Inte förrän någon på allvar har lyckats förklara för mig vad jag firar och varför det är så viktigt i en värld som ser ut som den gör. Innan jag är övertygad om dess vikt kommer nationaldagen fortsätta vara som vilken dag som helst för mig. Nationalstaten, nationalismen är grund för så mycket dåligt. Patriotismen likaså. Allt är ju bara godtyckligt! Gränserna är dragna för hand, de finns inte i verkligheten. Jag lovar, besök treriksröset, det finns inte tre linjer där som möts!

Datadata

Min dator landade i Ratan igår! Avin kom i förrgår och sa att det skulle gå att hämta ut den i Sävar igår efter kl 16. Väl där fick Mattias ett nekande svar, den hade inte kommit dit och de kunde inte se den i några register. Svettas... På kvällen skulle jag iväg till Fi-möte i stan, men en halvmil hemmifrån ringer Mattias och berättar att han spårat den på nätet till posten i Robertsfors, att den är registrerad som fellevererad där och ska skickas till Sävar via Umeå (en omväg på ett par mil och ett postkontor i onödan, för er som inte bor här). Eftersom det är röd dag idag så gissade vi att det skulle kunna ta till fredag innan jag skulle få se den, så jag vände, hämtade upp Mattias och gasade iväg till Robertsfors. Där hade de just packat om den och registrerat den som avgående post, men vi lyckades få ut den. Min dator!

Den är alldeles fin. Satt igår i flera timmar och väntade på att den skulle gå igång helt, skapa återställningsdiskar (för sådant får man visst inte med längre) och annat. Tittade lite i Vista, tryckte på lite knappar och upptäckte små finesser med datorn. Det blev sent så idag ska den göras iordning på riktigt. Vista ska blåsas förståss och in med Kubuntu Linux och Kde. Jag har ju haft en del problem med mitt mejlprogram också så den här gpngen tänker jag överge min trotjänare Kmail för Mozilla Thunderbird. Vi får se hur det blir. Skojigt skojigt! Jo, jag är lite som ett barn förväntas vara på julafton. Det går nog över...

tisdag, juni 05, 2007

Att förutse sitt öde?

Jo, som jag skrev tidigare i veckan så var det ett speciellt ställe i tredje Milenniumboken som gav mig gåshud. jag tänkte ta mig friheten att citera lite här.

Ni har säkert koll på att Stieg Larsson dog i en hjärtinfarkt på sin redaktion på Expo 2004 (även om några av Flashbacks, antagligen anti-Expo-, forumdeltagare i panik försöker få det till att han kanske kanske tog livet av sig iaf, för att få det till något skandalliknande). I boken dör en redaktör (oviktig för boken, ingen spoiler alltså) på ett nästan identiskt sätt. Larsson skriver om det såhär:

"Att människor dör på sin arbetsplats är ovanligt - till och med sällsynt. Människor ska ha godheten att dra sig tillbaka för att dö. De ska försvinna in i pension eller sjukvården och plötsligt bli föremål för samtal i lunchrummet någon dag. Hörde du förresten att gamle Karlsson dog i fredags. Jo, det var hjärtat. Facket ska skicka blommor på begravningen. Att dö mitt på sin arbetsplats och inför medarbetarnas ögon var påträngande på ett helt annat sätt."

Läskigt, tycker jag...

Kravaller på Norrländskt vis

Säga vad man vill om norrland, men på något sätt är vi nog bäst på att själva bevisa att iaf vissa delar av fördomarna mot oss är sanna... Vi behöver inga fotbollshulliganer eller förlorade matcher med domarattacker. Vi behöver inga G8-möten. Det enda vi behöver är att supa oss tokfulla på Hotell Lappland. Underbart...

måndag, juni 04, 2007

Tröttdag

Idag har jag mest varit trött. Det blev ju inte så mycket sova igår på dagen eftersom det kalasades och så. Fyra timmars sömn är inte tillräckligt mellan två 10-timmars nattpass, kan jag konstatera. ändes verkligen imorse när jag skulle köra 5 mil hem på en ganska tom E4. Så idag har jag tillåtit mig att sova. Väldigt skönt, men jag är fortfarande seg och trött.

Har trots det varit på styrelsemöte ikväll. Hos grannen, hur skönt är inte det? Slippa köra till stan. Det var styrelsen i byalaget som har haft möte och bl.a planerat midsommarfirandet i byn. Trivsamt och på en annan nivå än vad jag är van vid.

Jag läste färdigt Stieg Larsson-boken inatt. Lite dubbla känslor att läsa sista sidan. Ska recensera den mer ingående senare.

Och imorgon efter 16 kan jag hämta ut min dator! Weeee!

söndag, juni 03, 2007

"33-åringen"

Mattias fyller år idag. Han har hela veckan envist sagt att han inte alls ville fira på något sätt. Så inget var förberett, ingen städning gjord eller något. Och jag jobbar hela helgen. Men så började det ringa igår från hans familj och vips så skulle det bli kalas här i alla fall. Så imorse när jag kom från jobbet hjälptes vi åt att göra cheesecake, vilket var önskemålet. Och så har det städats under dagen då jag försökt koppla ner och sova.



Mattias fick blommor av mig imorse, och en zombiefilmströja. Han är lite zombiefilmsfantast... Egentligen skulle han fått ett par böcker också men de har inte hunnit komma. Som tur är har det varit lyxigt väder i Ratan idag så vi kunde sitta ute i trädgården och fika. Cheesecaken blev rinnig och eländig. Jag hade ett bra recept som varken krävde ägg eller gelatin när jag bode i Örebro, men det har förkommit. Har provat ett par olika recept nu men inget blir bra. Idag var det gelatinrecept, men den rann som bort oavsett. Fast om man blundade så smakade det okej iaf... Och som tur var (eller nåt) så hade såklart Mattias mamma med sig rabarberpaj, som om hon visste att mitt försök skulle misslyckas...jaja.



"33-åringen" i sin zombietröja. Nä, nu ska jag försöka sova någon timme igen innan jag ska iväg till jobbet. Önskar att jag kunde få vara ute i det sköna vädret istället...

fredag, juni 01, 2007

Äntligen!

Tack Gode Gud! Äntligen är den här!!! Som vi alla har väntat på stringen som inte syns! För Gud förbjude att någon skulle tro att tjejer har trosor på sig.... Nej, hur skulle det se ut? Man blir så trött....

Inte bråka med p-vakterna

Henrik Schyffert är en kaxig kille. En kaxig kille med en skopa ödmjukhet trots allt, tycker jag. Hans blogginlägg idag är hysteriskt kul... Så rätt åt han. Hehe...

Läste på Fi-Mikaels blogg att ett av min favvohumorprogram, Little Britain (visas i Brittisk stats-tv) fått klippa bort en scen med en homosexuell präst. Gott att världen kommit så långt.

Jag har nya katrullunderlägg av plast!

Eftersom jag har flyt i livet så gick det naturligtvis inte att spela någon av dvd:erna vare sig på min eller Mattias dator. På grund av ett gulligt kopieringsskydd. Lovely. Måste jag köpa en dvd-spelare helt i onödan bara för att kunna se på dessa filmer? Varför har jag då dvd-spelare på datorn? Suck...nu måste jag se till att hitta ett sätt att knäcka det där skyddet på så att jag kan spela dem...

Bara för det tänker jag streama mer Izzard från youtube...