måndag, juli 31, 2006

Bra med lite tvång?

Idag avslutas försöket med tullarna i Stockholm. Hoppas att stockholmarna visar sig kloka nog att "rösta rätt", att rösta för miljön i september. För uppenbarligen har det fungerat, och jag tror att både privatekonomin men framför allt miljön är de stora vinnarna. Kanske inte allas privatekonomi (de som tvingas ta bil tex), men somligas iaf. Var i Stockholm nyligen och jag måste säga att 600 spänn för fri tillgång till tuben, bussar och pendeltåg i en månad inte är något att klaga över egentligen (även om gratis kollektivtrafik i hela Sverige är det vi alla borde sträva efter).

Det kanske krävs lite tvång ibland för att få folk att se att det finns andra alternativ i livet?

söndag, juli 30, 2006

Sightseeing Ratan

Har ju utlovat sightseeing i Ratan. På tal om det så verkar det vara på gång med gps-guidade turer även här. Sävar (som också var inblandat i det sista krigslaget på svensk mark, som ju är det Ratan är känt för) har det sedan ett tag, vilket verkar ganska smart. Man får en gps där berättelserna är intalade och så kan man gå för sig själv på guidad tur. Bra när det inte finns andra resurser att tillgå. Här har vi en, kanske två män som kan ta guidade turer, men på sin fritid och då på begränsat antal språk.

I alla fall så kan ni hitta mer info om Ratan på vår eminenta, inte så vackra eller utförliga hemsida.

Här är vårt/våra hus. På vintern och alldeles idag.




Vi bor i det stora som är ett 60-talshus eller om det flyttades hit på 60-talet, har inte så stor koll på det. Det lilla är troligen det äldsta i byn, stod här under kriget som avslutades här 1809. Det finns två kanonkulhål i det (nu täckta med plexiglas), varav det ena har sin kanonkula kvar så vi brukar ha en del turister knackande på för att vilja se den. Det lilla hyr vi idag ut till en pensionerad filharmoniker från Tyskland.

Utsikt från balkongen (svårt att se kanske pga all växtlighet nu. Liknande finns från köket också, från två fönster):



Utikten från hamnen (till vänster syns slutet av ön Rataskär som ligger alldeles utanför byn och ger en del lä från havet som annars är öppet rakt bakom där till Finland):



Gatan från vårt håll (vi bor i slutet av byn):



Det här kanske kan vara ungefär alla som bor i byn, från valborg i år (isen låg fortfarande på havet) precis nedanför vårt hus:



Måste visa en liten "husdetalj" också. Huset var ju lite som Villa Villerkulla när vi flyttade in. Många skumma extraväggar, inga lister som var den andra lik (ens i samma rum), olika färger på samma sak, kakelplattorna vid järnspisen i köket satt fast med dubbelhäftande tejp (!), för att inte tala om carporten som är igenbyggd (det jobbas på det nu) så den enda infarten/ingången är genom ett fönster... Den här bilden kännetecknar ganska bra hur det var ställt när vi flyttade in:



Jag måste få visa bilder på mina allra käraste vänner i världen; mina kisseflickor. De har följt med länge nu, räknade ut att Smilla och jag bott i 6 olika lägenheter (inkl huset nu) tillsammans över ca 6 års tid. Jag minns när hon hoppade/ramlade ut genom fönstret på fjärde våningen i Örebro (landade i en buske och fick ett litet litet sår mellan trampdynorna på ena tassen) där Joakim och jag delade en alldeles för liten lägenhet. Hon har åkt tåg till Oslo med mig (Rosa med) och varit runt på en rad olika äventyr. Berest kisse. Sen kanske vi inte ska nämna jobbiga perioder som då hon löpte som en tok och lärde sig att öppna både fönster och dörrar (inkl vrida om låsvred) i sin karlatokighet, eller när hon slog halvt ihjäl (inte riktigt) Rosa när hon kom till oss.. När vi flyttade in hos Mattias kissade hon i hans säng och på hans kläder i protest mot...att han fanns tror jag. Hon stjäl tops och gem som hon gömmer i speciella gömmor man ofta hittar när man städar. Fast det har varit lite mindre av det nu sedan hon blev mer utekatt. Hon gillar elektriker, har det visat sig. Behöver jag säga att hon är en speciell katt? Världens suraste förmodligen, med en väldigt tydlig personlighet. Hennes siames-släktskap kan förklara en del.





Rosa Luxemburg (uttalas Rååscha) är 5 år, går även under smeknamnet Litenfis. Folk som inte förstår innebörden av det tycker det verkar nedlåtande, speciellt på en sån stor katt, men hon har kallats det sedan dag 1 nästan. Hon är störst och mest omsorgsfull. Väntar alltid till sist när det vankas go'mat och kommer alltid och hälsar när det kommer folk eller om man kommer hem. Hon är en väldigt kraftigt byggd katt med stora tassar. Utmärkt på att jaga, har det visat sig. Är inte riktigt medveten om sin storhet dock. Har numera blivit god vän med grannkatten Viggo, som bara är knappt 2 år och fortfarande lite busig. Blir det för mycket sätter hon bara tassen på honom så lägger han sig. En katt i kontroll... Hon tycker inte alls om att fotograferas och har bitit en sköterska på veterinärkliniken en gång (det var faktiskt rätt åt henne).



Mina är den 4,5 år gamla hypernervös hittekatten med bulimiska tendenser. Hon kom till Joakims syster egentligen från början när hon var på besök i Örebro. Hon var sliten, lite trasig och utsvulten. Åt och sov i flera dygn. Sen fick hon komma till Smilla och Litenfis som faktiskt tog emot henne med värme. Hon älskar män, sover helst i manliga knän ofta och länge. Är väldigt sällskapssjuk, tycker inte om att äta ensam eller att vara ensam. Äter således så snart någon passerar köket, vilket ger en del hets och många mål. Är lite rund om magen, en så kallad hängbukskatt. Diet är på g. Hon är alldeles kolsvart men borstar man henne får man kammen full med kritvita hårstrån. Den är lite besvärlig pälsen så det blir en del kräkningar här och var... Lite rädd för att gå ut fortfarande, men jagar ypperligt bra när det mörknar lite. Har av olyckshändelse fått i sig (miljömärkt som tur var) penseltvätt en gång, vilket resulterade i att Gusten fick köra snabbt mitt i natten till Strömbäcks djursjukhus... Oftast väldigt orolig, något som inte är ovanligt hos hittekatter, har jag förstått.

Det här har blivit värsta fotobloggen. Det som var tänkt att vara en politisk blogg. Jaja, spelar roll. Avslutar här med en av mina favoritbilder, som jag lyckades ta efter lite slit.

lördag, juli 29, 2006

Musikminnen

"Fler jakthundar dör pga jägare än av rovdjur" (VF idag). No shit? Och ett helt gäng med tamboskap dödas av jakthundar varje år, men det görs upp i godo så det syns inte i statistiken. Det är konstigt när man gör skillnad på djur på det där viset, tycker jag. Fast jag vet inte. Har aldrig förstått nöjet i att döda över huvudtaget. När man såg fyllbuntarna i pappas jaktlag förstod man det än mindre... Såg en minnesannons över en död kvinna i trakten idag. Där stod att hon minsann hade fällt 12 eller om det var 14 älgar under sin levnadstid. Jaha. Bad karma alltså. Inget att annonsera om...

Idag har jag lyssnat på en massa gamm-musik. Inte från min skumma popsnöre-era utan kanske ännu tidigare. Från 80-talet då jag ännu inte hade någon riktig musiksmak utan lyssnade på det som mina äldre syskon och föräldrar lyssnade på. Jag har känt mig lite hemma idag. Lyssnat lite på Beatles (mamma-influens) och Kenny Rogers (pappa), Pet Shop Boys (storebror), Boy George (bägge äldre syskonen) m.m. Och så hittade jag musik med Aha. De tyckte jag verkligen om på riktigt. Vi hade en affisch med dem i vårt rum, minns jag. Min syster och jag delade våningssäng så den satt systerligt i mellanhöjd på väggen. Hon var såklart kär i Morten Harket och jag i den mesiga keyboardisten som ingen annan tyckte om. För så har jag alltid varit. Gillar de epileptiska, bleka trummisarna (Brainpool) eller de lite lönnfeta halvfula basisterna. Kanske av medkänsla eller av något annat, vad vet jag.

I alla fall så hade jag ju totalt glömt bort världens mest gosiga 80-talslåt! Glöm Take on me, deras bästa låt är absolut "The sun allways shine on TV". Helt skum titel, men supermysig låt.

Jag tror att Nika har rätt. Jag vill nog vara 18 igen. Eller kanske inte just 18..för hur enkelt var det egentligen? Men äsch, ni kanske fattar. Jag fyller 28 om exakt en vecka, men jag vet inte om jag egentligen har ångest över det. Fast jag kanske har det. Känner mig lite stressad i alla fall. Lite låst.
När jag var 18 hade jag träffat Andreas på Hultsfredsfestivalen, och vi hade hunnit förlova oss. Vi flyttade till Kristianstad i de svängarna och jag började lärarhögskolan som jag hoppade av efter ett år. Kanske ett dumt beslut såhär i efterhand, men det var faktiskt ingen bra utbildning.


Det här är Andreas, by the way. Fast för bara något år sedan. När jag träffade honom som 17-åring var han värsta popsnöret, som hade kajal och skrev skumma dikter. Fast han är såklart fin nu med. Bara annorlunda. Vuxen. Saknar honom också. Han finns kvar i Örebro där han bor med Ellen.








När jag ändå är på g med bilder på mina vänner så måste jag nästan lägga upp en bild på min Mia från när hon gifte sig med sin Daniel i maj i år. Världens finaste brud. Henne vill man också ha närmare. Trots att hon är lite moderat...




Sicken melankolisk blogg. Imorgon ska jag försöka lägga upp Ratan-bilder som efterfrågat. Nu är jag hungrig.

Och jo, läs gärna Fridolins blogg om heterosexuellt partnerskap också. Skojigt och intressant.

fredag, juli 28, 2006

Om jag skulle gifta mig...

Som min vän Lillemor sa häromdagen apropå ingenting: "Man skulle kanske skaffa sig en fru!" Om jag skulle skaffa mig en fru skulle det vara någon som Dr Molly Clock!



(NBC samt Pressens bild) Den översta är Dr Molly Clock, den andra egentligen mer Heather Graham kanske.

Men, skulle jag skaffa mig en fru skulle det vara någon som hon. Molly är kanske inte den mest husfruiga men hon är knasig. Jag vill ha en knasig fru.

Har sett på Scrubs hela kvällen...

torsdag, juli 27, 2006

Pudding och politik

Jag har blivit snuvad på ett bröllop! Fick en inbjudan till en "inflyttningsfest" i Göteborg för ett par veckor sedan. Men vi tackade nej dels för att det var samma dag som vi lovat bort oss till Trästock och dels för att man inte åker iväg så hysteriskt långt på inflyttningsfest hursomhelst. Idag fick jag veta av grabben i fråga att det inte varit "inflyttningsfest" utan ett förtäckt bröllop. Surt, för mig, men tokroligt för dem såklart. Grattis Jesper och Sara-Lisa!

Stressen har dock fortsatt idag. Huvudvärken från igår har förföljt mig under dagen. Var på stan och besökte polisen för tillståndsansökan. Passade på att handla några fodral till tissarna (blir inga bilder på det, lovar) samt ett par löparskor, lite otippat. Hade tänkt köpa ett par skor som jag både kunde ha på mina ipod-promenader och som till annars, men blev påputtad att köpa ett par "ordentliga" skor att promenera i. Lite mer än vad jag hade tänkt lägga ut (800:- istället för kanske 400:-), men okej då. Fast nu behöver jag fortfarande vardagsgympisar...

Är ännu inte klar med allt inför valturnén med Fi. Svårt att få i ordning allt uppenbarligen. Aktiviteterna på Hamnmagasinet är nästan klara nu iaf, vi saknar fortfarande ev underhållning. Förhoppningsvis går tillstånden igenom så då är det mest småpraktiska saker till torgmötena som ska ordnas, samt ett ev lunchmöte på bibliotekscaféet. Hm..jag hör ju hur det låter. Som att inget är färdigt. Men det är det. Lite iaf. Studiebesöket på kvinnojouren. Fast det har inte varit mitt ansvar.
Ett stort PA-system har dessutom landat i mitt kök. Det är bra då slipper vi hyra. Vi har fått ett till Fi Umeå av en "anonym välgörare". Superschysst! Har hämtat ut det ikväll så nu står det här. Portabelt skulle det vara...vet inte vad som är portabelt i musikervärlden men 2 relativt stora högtalare, 3 stativ samt två mickar är väl sådär portabelt. Inte handväske-portabelt i alla fall. Men det ser ut att vara ett väldigt tjusigt system. Vi är väldigt tacksamma.

Idag kom nya numret av Djurens Rätt också. Dagen till ära hade de med en valbilaga i vilken de publicerar de olika partiernas djurrättspolitik. Har inte läst alla än, men kände mig ganska stolt över att Fi som är ett nytt parti, redan har ett pass genomgående partiprogram kring dessa frågor. Lite har jag ju bidragit till det också genom motionen som jag var med och skrev på valkonferensen i våras. Känns väldigt bra nu.

Läste två intressanta artiklar på DN idag. Dels den här som handlar om den statliga utredning som nu (inte helt oväntat) kommit fram till att dagens förskola cementerar tradionella könsroller. Utredaren konstaterar att man har svårt att nå jämställdhetsmålen och att man fortsätter att behandla och bemöta pojkar och flickor olika. Inget överraskande Frågan är hur detta kommer att mottas av regeringen och om det kan komma att få betydelse att rapporten kommer nu, strax före valet. ibland kan ju frågor vinna på det, då regeringspartierna gärna vill få så mycket goodwill som möjligt innan folk ska välja ut sin valsedel.

Den andra artikeln handlar om de kostnader som samhället har årligen för mäns våld mot kvinnor. Det har aldrig gjorts någon riktig uträkning på vad detta våldet kostar samhället. I Dn står det: Filosofie doktor Katarina Weinehall vid juridiska institutionen på Umeå universitet har följt ett fall där en kvinna misshandlats av sin man. Turerna pågick i 20 år och summan av samhällets kostnader beräknas till 2,5 miljoner kronor. Och det är ju bara ett fall. Det varierar säkert mycket mellan olika fall beroende på hur kvinnan bemöts, vilka resurser som sätts in och hur snabbt, om det finns barn i familjen etc etc. Fi vill att en sådan statlig utredning ska tillsättas så att vi faktiskt får en riktig siffra på vad det kostar, genom att försöka se variationerna i de olika fallen. Det verkar vara den enda vägen för att få människor, staten, polisväsendet etc att reagera på riktigt. Att hänvisa till nationalekonomi. Tragiskt men sant.

Ah, nu fick man bli lite politisk igen då. Kanske är hon på väg tillbaka igen.

I höst vill jag (lite beroende på valet såklart, men ändå): fortsätta mitt fotokursande så jag kan utvecklas mer som fotograf, återuppta yogalektionerna (mådde man prima av), kraftigt utöka tiden jag spenderar åt meditation samt läsa fler böcker. Det kom jag på att jag ville bestämma mig för när jag var ute och promenerade i mina nya skor ikväll.

Nu ska jag se film. Vi har hyrt två thrillers att somna till. Igår hyrde vi "Kiss, kiss, bang, bang" och jag, i vanlig stressordning, somnade efter en knapp timme. Men det verkade lovande så långt i filmen alla fall. Tror den var bra. Tycker Robert Downey Jr är en liten pudding. Bad guy eller inte.

onsdag, juli 26, 2006

Valsedlar och valstress

Stressfaktorn blev på tok för hög idag vid ett flertal tillfällen. Vid middagstid ringer en lastbilschaffis och meddelar att han är på väg till mig med ett lass valsedlar. Inte helt oväntat eftersom de skulle ha kommit i början av förra veckan. Vis av erfarenhet vet jag dock att det sällan blir som det är tänkt i den lite barnsjukdomsfyllda organisation jag fyller min tid med.
Vid avlastning visar det sig att det är två pallar, varav den ena har en lapp som det står "Västernorrlands län" på. Inte riktigt rätt alltså. Men mitt namn står på både den och den andra med benämningen "Västerbottens län" så jag kan inte göra annat än att skriva på för båda. Problemet är att hans lastare inte går att köra på vår grusuppfart varpå de båda pallarna får bli stående bakom bilarna, nästan mitt på vägen till vårt och två andra hus.


Räknar snabbt på antalet lådor och antal sedlar i varje låda att antalet omöjligen kan stämma med det jag fått veta. För det första är det fler till Västernorrland trots att Västerbotten är ngt större, sedan saknas det ca 50.000 på varje pall. Oavsett så står där då 411.000 st valsedlar eller 536 kg valsedlar om man så vill, på vår uppfart. Mycket märklig känsla.

Ringer några samtal och det visar sig såklart ha blivit fel någonstans, troligen på tryckeriet. Ena pallen ska inte alls hit utan till en person i Härnösand eller möjligen (underbart) Sundsvall. Och eftersom den ska skickas vidare dit kan jag inte dra av plasten och förflytta lådorna. När den ska skickas vidare eller vart vet jag fortfarande inte. M har med hjälp av ett spett (!) försökt flytta den så att den åtminstone inte står mitt i vägen. Och på vår altan står 203.000 valsedlar som ska fördelas över Västerbotten län. Lovely.

Den 10-11 augusti kommer fi:s valturné till Västerbotten. Insåg idag att vi fortfarande inte har spikat särskilt mycket till det ännu. Det ska planeras saker i Skellefteå såväl som i Umeå. Stress och minipanik. Försökte få till stånd ett snabbt möte i gruppen men det är svårt med kort varsel och med semestrar etc. Så det får bli så att undertecknad får lägga fram ett förslag som de andra minsann får lov att godkänna och så kör vi på det. Fast jag har svårt för det. Känns som att man kör över folk. Och den här gången har inte jag arbetat så mycket direkt med det som skulle ordnas. Anna ordnade Hamnmagasinet vilket annars låg på mig, men hon fick "ett infall" tror jag. Jag har mest hållit i kontakter med folk hit och dit. Och imorgon ska jag till farbror och tant blå och ansöka om tillstånden. Imorgon måste det mesta vara spikat. Egentligen allt. Fast vi har idag ingen underhållning spikad och inte heller har jag kollat med talarna om upplägget är okej med dem...

Jag har lagt av mig! Organisations- och perfektionist-Sara måste återuppstå! Såhär kan vi ju inte ha det.

Fast det är en svår balansgång. Sist när fiorna hade möte här så var jag på min minisemester. Efteråt frågade jag vad som bestämts och fick ta till svar (halvt på skämt hoppas jag): "Inget, du var ju inte där". Kanske skulle söka jobb som diktator någonstans? Gah.

Nej, jag har hittat jobbet jag vill ha. Nej, jag vill inte ha det, jag måste ha det! Det måste bli mitt! Jag är nästan beredd att göra fula saker för att få det. Som att äta kött. Fast då får jag det inte. Jobbet är på Djurens Rätt så då går det ju inte. Men nästan vad som helst annars.

tisdag, juli 25, 2006

Filmtajm och bruksbesök

Ikväll har jag sett två filmer, av helt olika slag. Den ena "The exorcism of Emily Rose" ställde frågan om demoner och annat mot vetenskapen på ett faktiskt ganska intressant sätt utan att självt bestämma vilken väg man skulle tro. Helt okej. Tycker det är lite läskigt när folk pratar konstigt sådär som besatta gestaltas göra i film. Huvva.

Den andra jag såg var otäck den med, fast på ett helt annat sätt. Det var "The yes men". Det är mer en dokumentärfilm om några killar som utger sig för att representera WTO (World Trade Organization) då flertalet organisationer har misstagit deras hemsida för WTO's riktiga, vilket såklart var meningen på ett sätt. Grejen är att när organisationer världen över har frågat the fake guys om föredrag har de helt enkelt tackat ja och gjort helt absurda sådana för att väcka tankar om WTO's arbete. Men få har reagerat. De har tex på ett föredrag i Finland förklarat fördelarna med slaveriet i USA och på vilket sätt detta faktiskt skulle gynna både marknaden och slavarna att ha ett liknande system. Det otäcka är att folk som ska vara högt uppsatta och välutbildade mest nickar i samförstånd. Kulmen nåddes när de försökte få studenter att köpa tanken på att göra en direkt pipeline från USA:s toaletter till tredje världen för att "återvinna" mcDonalds-burgare som enligt dem har 80% av sitt näringsvärde kvar när de gått genom människokroppen en gång... Filmen rekommenderas varmt.

Olofsfors då. Det var rätt trivsamt faktiskt. Vi var inte på auktionen så värst länge eftersom vi kom efter visningen. Fick iaf lära mig att inte säga att två älgar i trä (varav den ena hade ett trasigt öra) på en platta är skräp. Det är någon som lagt ner mycket tid på att göra dem. Mattias är mycket bättre på att tänka så än vad jag är. Kanske måste bli bättre på det...

Mest gick vi istället runt på bruket, vilket var trivsamt och intressant en smula. Det är väldigt vacker natur där.



Det var bl.a en utställning om kvinnorna i brukssamhället, men det var lite fattigt, tycker jag nog. Bra gestaltat men man saknade en del. I en annan utställning fann jag bra argument för Fi:s politiska krav på 6-timmars arbetsdag:


Mer Olofsfors-bilder:




Sist Mattias som leker turist. Och så fika på slutet då...såklart med lite gammal känsla. Väldigt mysigt fik.



Hann med en sväng på stan också. Köpte mig en Clash-tröja. Kanske liiite onödigt dyr men i övrigt är jag i hysteriskt behov av nya kläder. Inte minst underkläder. De börjar bli bra sunkiga känns det som men det är ju så trist att handla. Fast allt är trist nu. Avskyr att prova kläder. skor går an, det räcker med små speglar...

Spaning

Jag ska berätta om vår turistdag i Olofsfors senare, men först måste jag få "rasa" lite. Man gör ju ofta det har jag förstått.

Vi var nyss och handlade mat, och goda människor som vi försöker vara handlar vi alltid ekologiskt och/eller rättvisemärkt i den mån det är möjligt (åtminstone 3/4 av månaden). Men, varje gång får jag en känsla av att någon/några inte alls vill att vi ska handla ekologiskt och rättvisemärkt av någon anledning. Ofta står dessa varor högt upp eller lite avskilt. Och nästan alltid är det mindre förpackningar än andra varor. Ekologiskt strösocker finns exv bara i små påsar, olivolja bara i en halvstor flaska. på så vis blir det ju självklart dyrare eftersom vi nu lärt oss att storpack=billigare. Kan man bli annat än konspiratorisk?

Och vad är det med valfriheten inom de ekologiska/rättvisemärkta varorna? Köper du kaffe tex kan du välja mellan olika rostningar, mocca hit och espresso dit och en rad olika andra valmöjligheter vad gäller smaken. Ska du ha ekologiskt så är det "ekologiskt". Vad är det för smak? Smakar det ekologisk? Det är inte mörkrostat utan ekologiskt? Vad är det? Och du måste dessutom välja mellan ketchup utan socker eller med socker MEN ekologiskt.

Vem är det jag ska skälla på??

måndag, juli 24, 2006

"Denna dagen intet nytt" eller hur det nu var som farbror Melker på Saltkråkan sa

Idag har jag och Anna besökt en god gemensam vän som är sjuk och bor på Axlagården. Det var mycket upplyftande. Hon är så vidsynt, jag beundrar henne mycket. Hon är en av mina förebilder vad gäller feministiska kämpar. Hon har en lång livserfarenhet, en erfarenhet hon har vett att ta lärdom av. Och det utan att visa minsta tecken på bitterhet. Hon talar aldrig om ex-män i sitt liv på något nedvärderande sätt, utan mer som...jag vet inte. Som något passerat. Hon är kool. Jag saknar henne mer än jag tänker ibland. Vi behöver henne och den feministiska världen behöver henne.

Det är väl det enda vettiga jag har fått ur mig idag. Inget annat särskilt har hänt. Jag har skrivit tusen mejl förståss. Haft en dos av dåligt samvete för både det ena och det andra. Försökt åtgärda saker som ligger och drar...för att ev minska det dåliga samvetet.

Tänk om samvetet bara försvann för en stund sådär. Det skulle lätta ganska mycket. Jag är verkligen expert på att ha dåligt samvete för allt möjligt, säkert en massa saker som jag egentligen inte alls behöver ha det för. Märklig företeelse egentligen.

Till något helt annat; läste en blogg (jag har blivit bloggoholic, undrar när det kommer ett behandlingshem för sådana som mig) idag som jag bara måste dela med mig. Jag tyckte den var hysteriskt kul. En (lesbisk) tjej som bloggar med mycket humor, länken till hennes inlägg "finns det klitoris på krypton". Vasst och skojigt. Läs gärna annat hon skrivit också.

Imorgon ska vi ev iväg på en auktion i Olofsfors. Mest på kul, jag har velat åka till Olofsfors bruk ett tag så jag tänkte att man kunde göra det som ett litet semesterdagsprojekt. Och det verkar ha gått hem. Jag vet fortfarande inte vad jag ska fylla mina semesterdagar med. Såhär kan jag inte fortsätta i 3 veckor iaf. Planeringsmänniskan och den rastlösa själen i mig får spader...

En liten livskris är på intågande. Be ware..

söndag, juli 23, 2006

Trälig (med ett utdraget ä, som man säger "hemma") festival

Man är lite hängig. Tungt. Skulle åka till Bygdeå och handla frukt men det tog så lång tid att starta att ica redan stängt när jag tog bilnycklarna i handen. Tänkte tvätta bileländet sen för att vara lite nödvändig iaf men se det är visst för sent och för kyligt för det. Back to square one.

Fiorna var på Trästocksfestivalen igår. Det var...intressant. En betydligt mindre tillställning än vad jag som festivalyrande 15-22-åring hade en bild av. Så det var ju tur att man inte åkte hit då. Fast litenhet har charm. Emmabodafestivalen är min favorit. Fast jag vet inte hur liten den är längre. Har inte varit där sedan de tömde tältet på alla våra saker för att sedan sprida ut det de inte ville ha i buskar längre bort det där året för bra länge sedan nu. Var lite av ett antiklimax kan man säga.

Höjdpunkten igår var dock inget band eller någon speciell festivalupplevelse. Det var när Ulrika jämförde Staffan Hellstrand (sicken eländig låtskrivarmänniska ändå...), eller snarare hans gångstil med en g-punktsstav. Mycket spännande koppling, inte helt felaktig skulle jag vilja påstå och framför allt hysteriskt skojig. Vi satt och åt langos med blandade upplevelser när han och lite annat folk gick förbi en stund efter att vi halvt plågat oss igenom en del av hans konsert. Han var ju lite söt på nåt vis ändå. Lufspojkar är ju det. De går/lufsar lite till ens hjärta. Eller mitt iaf. Fast han behövde hårinpackning! Tycks vara min grej den här veckan.

Annars var det inte mycket att spana på direkt. Kändes som att det antingen var knappt byxmyndigt alternativt 45-årigt som var där. Och så vi då. Fyra för dagen ivrigt skrattande feminister som inte direkt fick så mycket jobb gjort. Snart måste jag börja tvinga dem att umgås med mig mer. Jag tror jag behöver det.

Vi kunde också konstatera att det krävs fem (5) vakter med skyddsväst och batong för att släcka en askoppsbrand (rök iaf) med en kanna vatten.


Har vandrat en lång väg idag med Green Days liveskiva i ipoden. Gott. Lite festivalsugen blir man ju ändå. Fast på riktigt då. Ingen norrländsk lightversion.

Semesterbildstajm!

Man måste ju försöka illustrera de miniberättelser från min semester som ni tidigare fått er serverade. Känns som att semestern gick över väldigt fort.

Okej, here it goes...


För er som inte känner Joakim; detta är Joakim i någorlunda normalt format. Här väntande på maten på den grekiska restaurang vi besökte i Oskarshamn ett par gånger.



Okej, detta i ett inte helt normalt sailor-format... Båtresan var faktiskt hysteriskt skojig... Gillar att kaptenen sticker fram huvudet i bakgrunden.



Zum, zum, zum... Svårt tillfälle.




Okej, så lite sightseeing Oskarshamn. Ganska mysig stad/ort. Ganska bonnig men charmig på nåt vis.


Skumt övergångsställe för ankor?



Världens eller om det nu var Europas längsta soffa finns tydligen i Oskarshamn. Jag tycker nog att det mest liknar en väldigt lång bänk men hursomhelst. Fanns någon historia om att kvinnorna satt här och väntade in sina fiskarmän, tror jag. Idag fungerar den tydligen ganska ofta som vandrarhem för alkisar i kommunen.


Och nu Stockholm!

Trodde inte att jag skulle kunna tycka om Stockholm. Nu var jag iofs bara där några timmar över fredagen, men den bild som min gode vän Gusten (som ej lyckades fastna på ngn bra bild, men det kommer, lovar) förmedlade var väldigt annorlunda. För det första ska stan ha en eloge för att de ändrat biljettsystemet i tunnelbanan...nu fattar tom jag hur det ska gå till. Jag hann inte helt vänja mig vid att resa med tunnelbanan, men kanske det kommer.

Vi tog oss iaf till söder där Gusten bor för tillfället och promenerade runt hela ön, som tydligen inte är en ö även om det ser ut så (?). Mycket vackert! Inte alls den bild av staden jag fått tidigare. Rekommenderas att åka till stan i andra syften än att stressa dit för ett möte eller konferens, vilket varit fallet för mig alltid annars tidigare.




Det här är lite märkligt. Visst har ni sett reklamen som SJ gör där ett par tjejer välkomnar folk till "Café Tubby"? Inte trodde jag att Café Tubby faktiskt fanns! Typ ett stenkast från Gustens bo låg det alldeles levande. Skojig men märklig upplevelse. Och det var faktiskt ännu mysigare än det verkar i reklamen. Detta är en lite skönt rörig bild på en av tjejerna som jag tog när vi stod i kön för att köpa glass.



Känns skylten igen?

Ja det var väl vad jag törs försöka få plats med just nu. Kanske lägger upp mera sen. Finns en drös landskapsbilder, men det kanske blir trist här, tänker jag. Håll till godo så länge.

Nu har jag min jury-duty att tänka på. Svensktoppen kallar!

torsdag, juli 20, 2006

Fat beach!

Semestern är snart slut. Eller alltså den här resan, den här delen av semestern. Faktum är att min psykohjärna har fått lite för sig att hemresa innebär att jag SKA tillbaka till jobbet omedelbums, men så är det ju inte. Jag har mer än 3 veckor kvar faktiskt. Ska bli gott.

Igår jagade vi badplats ett bra tag. Vi cyklade ut på en ö som inte är en ö längre så de har grävt en kanal så det ska vara nästan en ö iaf, vad jag förstod... Där fanns en massa platser men eftersom resten av universum också har semester var det ganska fullt. Och vi tyckte att det var ganska fullt av det vackra smala folket så vi letade i evighet efter the fat beach, som inte fanns. Till slut la vi oss i närheten av det vackra folket, inte fullt i badmundering men ändå, och fikade, badade fötter och solade. Ganska relaxing ändå.

På väg hem höll Sara nästan på att få en släng av solsting. Vi hade med oss två flaskor vatten vilket tydligen inte räckte för en eftermiddag. Det är så varmt här! Jag tror att jag rest till solen... Man känner nästan hur hjärnan sakta koagulerar... Men jag har inte lyckats med nån vidare solbränna för det. jag brukar ju alltid se ut som folket i apotekets avskräckningsreklam så i år har man laddat med spf 12 som man flitigt använt. Så nu är jag nästan besviken på den uteblivna brännan.

På kvällen gick vi ner i hamnen där det viss pågår nån slags festival from igår. Kändes ganska klassisk svensk sommarfest. En del alkisar, en del going-to-be-drunk-ungdomar, en del trötta barn i barnvagn, en del trötta semestergrälande föräldrar och resten på-lyset-medelålders som svingade sig runt på dansgolven som spelade gammeltjo.... Och så vi. Fast det var trivsamt att vandra i gästhamnen. Segelbåt vore inte så dumt.

Jag har nog kommit på vad jag ska bli när jag blir stor. Jag ska köra färja! Stod igår och tittade på när Gotlandsfärjan la till. Sån vill jag köra. Det verkar koolt. Eller ett sånt där superlångt fraktfartyg.

Idag när vi var ute och åt satt vi bredvid två par smålänningar. Den ena kvinnan satt länge och väl (till vår förtjusning) och raljerade över hur hemskt hon tyckte att det var att man fick så mycket is när man köpte gin (okänt var). Då såg det nämligen ut som att man fick mer gin än vad man fick... Dessutom är det tydligen dåligt med pommes på tallrikarna när man är på Cypern... Tror att jag är i Småland =)

onsdag, juli 19, 2006

Sara goes turist

Nix, inget Öland idag inte. Jag hade nästan glömt hur seg den här mannen som jag besöker är...allt går sååå långsamt. Och tydligen aktiverade vi oss så pass mycket igår (åt mat ute på ett grekiskt ställe, samt åkte en båttur på kvällen i Skärgården) att det uppkom stress bara han tänkte på att vi skulle behöva vara på Ölandsbåten kl 8 idag... Tror att han kanske också glömt vilken hastighet jag kan få upp vad gäller att aktivera sig när jag väl kommer igång och leker turist...så det kan bli.

Vi åkte alltså på nån slags sightseeing-tur med en skärgårdsbåt igår kväll. Det var typ vi, ett gäng tyska turister (som tycks vara överallt, alla med varsin digitalkamera och fadern alltid med en filmkamera i högsta hugg) och några vinpimplande smålänningar i after-golf-klädsel. Det var hysteriskt vackert och mysigt, men turistkänslan blev bitvis för stark. När man inte guidade via högtalarna (enbart på svenska dessutom...heja Sveriges turism..) spelades det musik, musik som arrangören antagligen ansåg vara svensk sommarmusik. Ni vet de här "Sommar, sommar, sommar" och Taube-visor. Undrar om tyska turister tror att vi alltid lyssnar på sånt... Så långt iaf skapligt okej. Kulmen kom när vi utanskärs, sittande på en bänk skådande de tyska familjerna och vindrickande smålänningarna (som hade med tandpetare och egna oliver som vin-tillbehör i en liten tupperware-burk!!!) kunde höra en kvinna sjunga " Zum, zum, zum lilla sommarbi" ur högtalarna. Då brast det och blev liiite för mycket måste jag säga. Var länge sedan jag skrattade så mycket. Tyskarna måste trott det var nåt fel. Fast de verkade glädjas de med, okänt varför.

Vi var ute igår kväll och drack öl också. Det var trivsamt. Frågade när de stängde och på båda ställena vi var på fick vi svaret "Så länge det finns gäster kvar". Aha..inte riktigt det som är problemet i Umeå iaf. Att gästerna har gått hem. Men så var det alltså här, därav pubbytet mitt under kvällen. Men det var trevligt. Kul att lyssna på folk och att prata om just ingenting. Semesterkänslan infann sig en stund där.

Idag ska det istället bli badstrand. Inte mitt gebit egentligen, har vårt för solpressande (att ligga still för länge på samma plats och vänta på just ingenting) och för att blotta min vackra kropp i baddräkt offentligt. Men det ska väl gå bra.

Man saknar allt sin lilla näbbmussamlande familj hemma ändå. Inkl Mattias (även om han bidrar dåligt tillsamlandet av just näbbmöss).

tisdag, juli 18, 2006

Semester version 1.1

Är på semester. Varmt som om jag vore någon helt annanstans. Ca 30 grader igår och så ska man dras runt i solen och göra saker. Man kan gissa att Sara trots sina 12 i solskyddsfaktor kommer att bli skapligt solbränd innan veckan är över om det fortsätter såhär... speciellt eftersom vi nog ska bege oss ut till havs ett par gånger om allt går som det ska.

Glömde mina sandaler (är nog egentligen sandaletter, men vem kan säga det utan att känna sig som en fejkad prima ballerina??) hemma och insåg snabbt att jag inte kommer att kunna gå runt i mina röda pumisar hela veckan. Så igår fick man försöka hitta skoaffär och leta i realådorna. Joakim, som jag besöker, var säker på att lilla Oskarshamn bara hade en skoaffär plus Domus, men jag lyckades hitta två till. Han har inte mycket koll, får man säga. Trots att detta kanske är den minsta platsen i världen... Hittade ett par som var okej, men när jag nu går i dem så känns det lite snett. Det kanske ska va så. Vad vet jag? Nu har jag skor med luftkonditionering iaf.

Resan gick hyfsat också. Proppfull buss från Umeå som startade 30 min för sent. Fick sitta bredvid (på yttersidan, tycker inte om det) en kille som inte verkade svara mig på svenska, men som sen ringde hem och pratade svenska med sin flickvän (?). Vad är det med mummelfolket? Tittade på Casanova som visades (har sett den på bio, är helt ok förutom att jag inte fattar slutet) och lyssnade på sommarpratare i iPoden. Persbrandt och Johan Rheborg var bra. Somnade till Maria Johansson, men inte för att hon var dålig kanske, utan för att kl var sisådär 3 på natten. När jag vaknade hörde jag henne snart säga att hon skulle känna sig ärad om någon somnade till hennes program. Kanske ska skriva och berätta det då?

Från Stockholm till Oskarshamn satt jag mest och lyssnade på Green Days live-skiva (grymt bra) och lite Backyard babies, samt stirrade ut genom fönstret (yes, jag fick fönstersida!) på landskapet utanför. Varje gång jag åker neråt igen så slås jag av hur vackert jag tycker att det är. Det går inte att beskriva, men naturen, åkrarna och träden ser annorlunda ut här. Det är platt och öppet, det är andra färger och det luktar nog tom annorlunda. Det känns hemma. Får retro-tankar som när jag hade mitt första sommarjobb som 7-8-åring på granngården där vi bodde, som flyghavreplockare. Undrar om man ens gör sånt manuellt idag? Jag var kortare än havren jag gick i, men jag tyckte det var roligt. (Något år efteråt skulle jag plocka bönor åt en annan bonde, haricot vert eller vad det nu kan ha varit. Han sa "var inte rädd för att äta av dem, det är nyttigt" varpå jag åt tills jag kräktes bönor. Kan fortfarande inte äta såna.)

Iaf. Varje gång jag åker "hem" till norrland igen så slås jag av samma sak där; hur vackert det är med den speciella naturen. Lite schizo måste man vara, tror jag.

Nä, nu ska man snart åka iväg och hämta ut en trasig 3-växlad cykel jag ska få låna. Här ska aktiveras! Själv hade jag kanske mest bara strosat runt eller slappat, men man får väl hänge sig. Ikväll ska vi nog ut på en 2-timmars skärgårdstripp med båt och jag hoppas att vi får uppleva det som "utlovas" i reklamen: "se tuffa ungdomar åka runt på wakeboards". Låter ju hysteriskt kul..hihi. Imorgon ev Öland.

Aktivera aktivera!

söndag, juli 16, 2006

Om 10 år är allt glömt..?

Måste skriva något om det faktum att man nu verkar göra allt för att högerextrema partier och politiker ska anses rumsrena. För lite sedan hade aftonbladet en serie om Sverigedemokraterna, en serie som på intet sätt granskade partiet utan som i det närmaste ska ses som gratisreklam. Jag minns särskilt den artikel som handlade om en tjej som är medlem i partiet. Hon fick stort utrymme att berätta om hur hemskt svårt det är att vara sd:are och att man inte riktigt accepteras i den politiska världen såsom man önskar. Hon berättade om en tårgasattack hon varit med om och hur hennes familj iaf delvis tog avstånd från hennes politiska ställningstaganden. Hon berättade också hur de flesta våldtäkter och överfall begås av invandrade män i flock. Här frågade journalisten faktiskt efter siffor bakom detta påstående, men när hon inte kunde ge det utan svarade något svävande så fick det som vara. Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att gå framåt i detta valet. Jag tror att de kommer att få möjlighet att synas mera nu, speciellt eftersom morgontidningarna nu hävt det tidigare annonsförbudet för SD. Jag tror också att SD:s tydlighet avspeglas i hur exv Folkpartiet nu vågar ta fram tidigare kritiserade politiska förslag såsom språktestet av invandrare.

I och med Almedalen kunde vi läsa hur Alf Svensson, tidigare partiledare i KD och en mycket aktad politiker, tog hjälp av sin gode vän Ian Wachtmeister på scenen och att han inte alls såg det som ett problem. om Wachtmeister ändrat sina politiska åsikter eller inte verkade inte spela någon roll och detta fick vi inte heller svar på.

På Gustav Fridolins utmärkta blogg går också att läsa att Jan Emanuelsson, s-politiker (och tidigare Robinson-deltagare) numera tar hjälp av Bert Karlsson, den andra tokiga delen av Ny demokrati. Emanuelsson har tidigare varit lite av en respekterad s-politiker i mina ögon, mest för hans djurrättssengagemang, men all den respekten är som bortblåst för min del, kan jag säga nu.

Vad är det som händer? Är det dags att emigrera nu? Och vart ska man ta vägen? Canada kanske...

lördag, juli 15, 2006

Mitt sommarlov..

På min semester vill jag läsa böcker. Helst tre böcker vill jag hinna med. Har fått ett skumt tips av Anna; John Ajvide Lindqvists böcker. Hon beskrev dem som skräcklitteratur och det visade sig vara vampyrböcker... Lite otippat faktiskt, men intressant. Normalt sett hade jag nog aldrig ens tänkt tanken, men hon verkade så entusiastisk att man får välan prova. Jag har köpt på mig en massa facklitteratur också som borde plogas igenom, och en bok av Dalai Lama, och så vill jag läsa något simpelt för det höga nöjets skull. Kanske Marianne Fredriksson, men det kan vara lite för känslosamt och det orkar jag inte med. har bara läst en bok av henne och den gillade jag. Älskade dotter eller mamma eller nåt hette den. Handlade om en svår kvinna som fick barn iaf. Fick den av svärmor så jag vet inte om det fanns en tanke bakom. Ignorerade den i så fall.

Och så vill jag se en massa film. Har inte hyrt film på evigheter. Jag vill se Da Vinci koden trots att de flesta säger att den inte är bra. Jag vill se Derailed för Anistons ("Friends") skull, Brokeback mountain vill jag se, och Sin city.. Silent Hill kanske är kul... Fast vad gäller de två sista ska man säkert ha läst serien/spelat spelet för att gilla dem. Och det har ju inte jag. När skulle jag ha tid med sånt? Kiss Kiss Bang Bang verkar bra, kanske Munchen och Poseidon för att jag gillade orginalet när jag var liten... Walk the line, Stolthet och fördom etc etc... ja ni vet. Jag vill dock helst bli beskonad från Mattias typ av filmer: "Thumb wars" och "Attack of the 50 foot woman"... Skumma filmer... (Han ser normala saker med om man säger till)

Jag vill åka iväg också. Ska ju i 5,5 dagar vara i södra Sverige som jag sagt tidigare, men skulle vilja åka iväg på lite kortare grejer här uppe med. Har inte sett så mycket av länet än. Skulle vilja fotografera lite "vilda" djur på djurparken i Lycksele, men jag kan inte komma överens med tanken på instängda djur som visas upp så det faller nog. Älgfarmen i Bjurholm hade varit lite häftigt; att få klappa en tam älg, men så serveras det ju typ bara älgkött i restaurangen bredvid och det känns så makabert sjukt att det inte går. Annars är det en god tanke att tex ta hand om älgkalvar som blir föräldralösa etc. Men måste man äta dem sen? Klappa, klappa, mums liksom. Sjukt.

Jag borde även börja på c-uppsatsen i Statskunskap version 2.1 men det känns väl sådär troligt. Får bli ett höstprojekt.

Huset ska arbetas på. Fotolabbet ska byggas, bokhyllor ska konstrueras och sättas upp, fotografier ska monteras och sättas upp, tak- och golvlister ordnas i hela huset, trappräcken, fasaden mot havet måste bytas, fönstren borde tvättas...

Hur lång semester hade jag nu igen? Just det... 4 veckor...

Nu ska jag försöka lista ut hur ipoden fungerar så jag har underhållning på 16-timmars bussresan imorgon kväll.

fredag, juli 14, 2006

Sura kommentarer

Jag borde ju sova en sväng eftersom jag ska jobba...mina två sista nätter inleds kl 20.53 ikväll. Det borde kännas skönt men det känns jobbigt att jag måste jobba två nätter till..faktiskt. Har sovit kanske en halvtimme i eftermiddag. Det har varit som lite turbulens här hit och dit ikväll, men nu har jag iaf kört Mattias till bussen (ska till stan och svira) så det är tomt i huset och jag borde kunna sova. Men inte. Kom just på att jag inte druckit något te idag. Säkert därför som huvudet känns konstigt. Som om det satt lite extra löst. Jo, jag har druckit ett gäng rött iste (eftersom det blev ca 2999 liter kvar sedan vi stått på stan med fi idag) men det räknas inte eftersom det inte innehåller nån "kick called tein". Så nu dricker jag svart te och äter Annas kanelbullar.

Kattorna fortsätter glatt att bära in döda näbbmöss och annat... Jag försöker undervisa dem om karma och Dalai Lama, men det tycks inte hjälpa. Stora öron till trots. Mattias säger att minskat antal möss kan innebära minskat antal ormar intill huset. Så jag får väl vara lite glad då. Ormar är panik. Finns tydligen en del här en bit in i skogen bakom huset. Fast inte i min värld. Jag väljer att inte ha det så.

Som sagt stod vi med fi på torget idag i syfte att sälja fika och trycksaker och sprida information. Det gick hyfsat. Det är intressant att höra folks reflektioner:

"Vadå, är det ett parti eller?" (måste ha missat media i ett drygt år),

"Om man bara inför ett nytt ekonomiskt system i Sverige så försvinner alla orättvisor" (en man som inte ville läsa vårt manifest, han läser bara Marx och Lenin, sa han),

"Ska ni utvisa halva befolkningen?" (denna fråga ställdes riktad till oss alla tre inkl Mattias, som jag kan gå i god för är man i den fullt biologiska bemärkelsen varpå vi inte riktigt förstod vilka vi skulle utvisa).

Etc. Men väldigt många kom fram och ville ha info och prata lite, det kändes positivt.

Jo, och Gud kom besök till oss idag också. Typ hela tiden. Först i form av en man med en alldeles för stor stereo som stod med ett bord med (antagligen) information om hur stora syndare vi är. På stereon spelades konstant dansbandsvarianter av hela jävla psalmboken. När han gett upp sådär vid 14-tiden började strax ett gäng i afrikanska dräkter soundchecka (tror jag, samma ton spelades iaf i en kvart) på scenen "Apberget" för att sedan inleda i microfon med: "Jesus loves you" och sedan i någon halvfalsk stämsång på engelska återupprepa detta budskap tills vi bestämde oss för att åka hem halv fyra.

Alltså vad är det med folk och religion? Känns som hela Umeå invaderas av religiösa samfund. Den enda ungdomsgården i stan drivs denna sommar av en förening som enligt uppgift tillhör EFS-kyrkan. De var de enda som kunde göra det utan att få pengar för det. Och det är ju inte så konstigt. Kyrkan tycks ju bada i pengar. Detta har resulterat i att kyrkan också är de enda som har (tar sig) råd att arrangera saker för ungdomar. Såklart. Om du inte på allvar tror att det sitter en snubbe en bit norrut och räknar synder i en bok så gå då ur Svenska kyrkan och ge de pengarna till något bättre.

Bloggsamhälle

Det finns hur många bloggar som helst... Uppenbarligen gör inte folk annat än att blogga. Hur gick det till?

Fick en länk till bloggportalen.se av min skumma vän Ulrika och har sedan dess knappt kunnat slita mig. Det finns mycket kasst, det får jag säga, men en hel del brilljant också. Grejen är att du kan verkligen läsa bloggar skrivna av såväl taxar (?), 32-åriga 5-barnsmödrar (oh my God!), politiskt korrekta överklassnubbar (...) som smarta vidsynta feminister! Me like.

Jag finns där med nu, med en länk hit. Ni får gärna rösta på min blogg där med om ni ids. Eller inte. Ett sött syskon till mig har präntat in en 10:a, som enda röst vilket ger min blogg ett bra genomsnitt. Känns bra =) så länge det varar.

torsdag, juli 13, 2006

Svensktoppen!

Jag ska vara med i/på svensktoppen!! Eller ja, inte riktigt...men idag damp det ner ett litet brev där meddelandet löd: "Du är utvald att delta i Sveriges radio P4:s Svensktoppsjury"

Hur kul är inte det? Skrattade gott åt humorn i det hela...

Jag trodde det var han Finell-killen som höll i det, men enligt brevet är det Annika Jankell som gör det numera... Googlade och fann en artikel på aftonbladet att Finell slutat i protest mot att engelskspråkiga sånger skulle få delta enligt nya regler. Se där vad man inte vet om svensktoppen.

Men klart jag måste ställa upp! Inte alla dagar man blir inkallad till "jury-duty" eller vad det kan heta... Måste lyssna in mig på alla låtarna nu... =)

onsdag, juli 12, 2006

Saras dag

Slutar jobbet 7:05, handlar ägg och mjölk på statoil och kommer hem kl 8:10. Äter en macka, pratar med sambon som väntar sin pappa för dagens dagsverke i huset. Går och lägger mig med påskfärgade öronproppar i öronen, en svart katt vid handen, en fläckig katt ovanför huvudet och en randig bakom ryggen (tror de börjar sakna mig lite).

Vaknar 15:30, låter klockan ringa igen 15:40. Går upp, har fått sms av Anna, ringer Anna som behöver skjuts till stan. Säger optimistiskt att jag är där 16:30.

Får en rundvandring i källaren och ute i carporten/förrådet och får veta vad de duktiga männen gjort under tiden jag sovit. I mina ögon ser det mer stökigt ut än när jag gick och la mig, men jag tar deras ord på att en massa framsteg gjorts och att bara röjning återstår. Datorer, skrivare, scanner etc har flyttats från all-over-the-place till ett gigantiskt arbetsbord i källaren. Det är bra. Fortfarande imponerad över hur fint det blev med de nya tapeterna i sovrummet och i källaren.

Kollar mejl snabbt, gör mig i ordning och sitter i bilen kl 16:18. Hm...Sävar på 12 minuter....kan gå.

Hämtar upp Anna i Sävar kl 16:38. Till mitt försvar kan jag säga att hade inte den norra infarten varit avstängd pga broarbete hade jag kanske kommit i tid. Nu fick jag åka en omväg.

16:55, i stan, handlar te i tebutiken och någon klädförrådsak åt Mattias på clas ohlsson.

17:30 Fi-möte som inte riktigt blir möte eftersom vi inte är beslutsmässiga för styrelsebeslut, inte har skickat ut kallelse eller dagordning till mötet. Ulrika har semester! Planerar morgondagen och pratar en del strunt. Ganska skönt.

19:50, kör hem Emma till Carlshem, handlar på Mariedal, kör Anna till Sävar och så hem till Ratan där lillasyster har anlänt. Lagar mat, bakar två chokladsockerkakor, kollar mejl och läser nyheter.

Kl 22.50 är det tänkt att vi ska lämna hemmet för att hämta upp en kompis till Bea och sedan åka vidare in till bion i stan där de ska sammanstråla med tre andra tjejer och tillsammans med oss se på nattpremiären av Pirates... 22:45 är alla katter inne, jag är klar och ropar på folket i huset. Mattias undrar om han hinner duscha. Jag säger nej, han säger "det går fort" och försvinner in i badrummet. Bea står utanför och väntar på att få komma in på toaletten... 23:05 lämnar vi Ratan...

23:59 är det Pirates till tusen. Pirater i publiken och på duken. Underbart, spännande film som jag inte gärna vill ska sluta när den ändå gör det 2.30.

Hemma 3:30. Bäddar ner lillasyster som verkar hålla på att bli sjuk. Förpackar svalnade sokerkakor, packar i ordning alla fi-kassor som ska med imorgon och börjar göra 3000 liter rött te som ska bli iste.

5:30, skriver blogg, väntar på att teet ska svalna så jag kan göra färdigt det och hälla upp det i termosarna. Insåg nyss att det regnar ganska mycket ute och att det hängde tvätt på sträcket... Oroar mig över hur Matte ska orka vara på stan vi 8 imorgon för att hämta bord och transportera dem till torget före 9. Han håller på med fi-vykort och fi-pinstillverkning i källaren just nu.

Imorgon ska vi alltså stå på stan med fi och sälja profilsaker och fika. Dessutom måste röran i huset bli acceptabel så att Mia och Daniel kan komma på sitt planerade besök på torsdag förmiddag utan att jag får krupp och ångest. Mia har alltid haft minimalistiska hem, mycket vitt och lite saker och alltid välstädat...egentligen tror jag inte hon bryr sig men just nu snurrar det lite i hjärnbarken på mig. Hur vi än gör kommer det inte att se ostökigt ut här på torsdag förmiddag. "Jag kan städa hela nästa natt" säger Mattias, som inte verkar behöva sömn alls och som nog inte tar med i beräkningen att vi ska umgås med gästerna i ett drygt dygn utan att konstant gäspa och halvsomna under samtalen...

En liten räddning vore det om det bestämde sig för att regna imorgon också så att fi-grejset blir uppskjutet ngn dag. Men samtidigt blir det kanske inte mindre stressigt om det blir torsdag istället...

Kallna då te-elände så jag får lägga mig snart!!!

tisdag, juli 11, 2006

Följetong: Boten Anna

Läste idag om skaparen av "Boten Anna"; Jonas Altberg i expressen. Tydligen var han visst tom på framsidan av tidningen. Han berättade om den nätmobbing (nytt ord för SAOL nästa år?) som han och hans ex-flickvän blivit utsatta för efter att de lagt ut en fejkad samlagsbild på nätet.

Till att börja med måste jag bara göra klart att jag självklart inte stödjer mobbing eller tycker att det kan finnas skäl för mobbing.

Men...man måste ju fundera över i vilket syfte bäste Jonas går ut och berättar om detta i expressen. Inte för att jag känner till honom så väl, men hittills har inte jag alls hört talas om denna bild, men nu när den är publicerad i expressen så kan det väl knappast finnas någon som INTE har sett den?

Det luktar pr-knep...

söndag, juli 09, 2006

Om boten Anna till Tant Anna

Fi-Anna (tant i 30-årsåldern) frågade i en kommentar nedan om boten Anna.
Tror inte att majoriteten av folket vet vad en bot är, och jag tror faktiskt inte att det nödvändigtvis måste vara en åldersfråga. Har fått för mig att irc-kanalerna inte är lika poppis bland "dagens data-generation" som det var när vi var typ tonåringar kanske. Men jag vet inte så noga. (30-årskris-varning på den meningen)

Iaf. Jag citerar ett inlägg i ett forum: "I IRC (Internet Relay Chat) så är en bot ett program som kan ha en väldigt massa uppgifter. En del botar kan man "prata" med och få fram uppgifter ifrån. Men oftast så är en IRC-bot till för att blockera spammare och personer som beter sig illa i chattkanalen." Alltså är inte en bot en riktig människa, utan något som "Basshunter" själv hallucinerat fram. Botar förekommer också i spel etc, men är vad jag förstår alltid en form av robot-funktion.

Jag tror man förstår mer om man ser den grymt värdelösa videon! Den finns här att titta på. Ser man videon förstår man nog också varför jag tycker den är så hysteriskt kul. Kan man göra annat än att skratta åt den stackars halmstads-dj:n när han dansar i trampbåten??? Och missa inte "Anna", tjejen i den trasiga (måste en väl vara?) klänningen på slutet...

Som sagt; hysteriskt kul. Enjoy.

Halleluja!

Jag har sovit 6 timmar i sträck i stort sett idag!!! Tack och lov för sval källare! Har sovit så jag inte ens hört tapetserarna på övervåningen. Fast det var en utmaning att somna bredvid akvariet med sin vattenpump...skvalande som en galning... =)

lördag, juli 08, 2006

Tröttsamt

I morse var jag något så grymt trött på väg hem från jobbet. Kändes svårt att hålla sig mellan de vita sträcken på E4:an...inte bra. Missade den lilla detaljen att blinka när jag körde av men var precis på väg att börja blinka i kurvan i byn innan jag fann mig och började fundera över vad jag höll på med. Tröttheten kändes i morse som rattfylla ungefär. Det var inte så att jag höll på att somna, mer som att jag hade svårt att hålla koll på saker. Lite farligt. Borde ringt Mattias men tänkte att vem vill bli väckt kl 7.10 en lördag? Har dock lovat att göra det om det mot förmodan blir likadant imorgon.

Problemet är att jag inte kan sova dagtid i denna värme och med den stress jag känner i hela kroppen. Har jobbat tre nätter nu. Den första dagen ville man att jag skulle komma med till Skeppsviks herrgård och äta lunch med Mattias familj. Lunchen blev middag, en middag jag försov mig till eftersom jag sovit oroligt hela dagen och sedan stängt av klockan som i farten. Ja, vaknade med ett ryck iaf och fick stressa iväg. Igår vaknade jag kl 12, kl 12.30, kl 13 osv.. Gick upp 14 för att sen lägga mig 15.30 igen. Kl 17.30 kom mamma med ny flamma förbi och fikade och då var jag uppe, duschad med fika på bordet osv.

Idag är jag vaken eftersom jag sagt okej till att Mattias och hans haldöva far renoverar källaren med tapetsering (trodde jag) och borrande, skruvande, slipande (trodde jag inte) och hög samtalston. Det måste ju göras, vi får besök på torsdag och då ska så mycket som möjligt vara klart. Hade öronproppar men vad hjälpte det? Funderar på att lägga mig ute på gräset såvida inte grästrimmermarodören kommer ut (en sommarboende granne som tycks älska allt vad motorsågar, grästrimmrar och åkgräsklippare heter, gärna kl 8 på söndagmornarna också). Ute slipper man den värsta värmen iaf.

Hade tänkt skicka en del mejl nu eftersom jag satt och rabblade för mig själv i bilen i morse alla de mejl som jag borde ha skickat men inte har skickat å fi:s vägnar. Och en massa annat. Den fortfarande som bortblåsta gnistan har inte återfunnits och gör fortfarande att jag gärna finner mig själv halvt stirrande på mejlprogrammet istället för att ta tag i det jag borde.

Haft en konstig natt på jobbet också. En skum inhyrd natt-ssk och en patient mindre än förväntat under kvällen. Fann honom efter en stunds sökande sovande i sängen inne hos en kvinnlig patient, som själv lagt sig på soffan. Hann bli lite orolig en stund där eftersom jag haft dörren till balkongen öppen obevakat några minuter medan jag var i tvättstugan. Men han fanns och alla verkade må bra så det fick vara som det var. Lite förvirring uppstod senare på natten när det skulle vaknas i fel rum...

För att påvisa var min ev förvirring kanske kommer ifrån: I morse kl 5.45 utspelade sig följande "dialog":

Patient vid frukostbordet: Men Daniel (jag är tydligen Daniel), var är alla?
Jag: De sover, klockan är kvart i sex på morgonen.
P: Jaha. Konstigt att de blev förkylda samtidigt allihop.
J: Det är de inte, de sover för att det är natt.
P: Vad gör du uppe då?
J: Jag jobbar natt här.
P: Varför då?
J: För att se till att alla sover.
P: Var är alla då?
J: De sover.
P: Så alla blev sjuka... (skakar på huvudet)
J: Nej, det är natt.
En stunds tystnad.
P: Vad konstigt att du har sovit så länge idag.
J: Mmmm.

Är det så konstigt att man blir snurrig i värmen när nästan samtliga samtal på jobbet är sådär? I bästa fall, dessutom.

Kanske skulle bli sjörövare som det förslogs här i bloggen för ett tag sedan. Synd att det inte går ihop med min tro på karma bara...

torsdag, juli 06, 2006

USA inte i krig?

Med anledning av V:s uttalande om svensk vapenexport berättade man från försvarsdepartementet (missade vem det var) att Sverige redan nu undviker att exportera vapen till krigsförande länder. Men USA då, frågade svt. Ja men USA är inte i krig.

Hu? Vad gör de Irak då? Eller är det bara lite terrorism kanske? Vilket krig är det då som Bush säger sig vilja vinna? Tänker han vinna det utan att delta? Vem på försvardepartementet definierar krig?

Mycket märkligt.

tisdag, juli 04, 2006

Trögbio

Tänkte boka biljetter till premiärdagen av Pirates... Men se det gick ju inte. Vi har presentkort på 2 biobiljetter (tack Joakim) som går ut den 17 juli och som skulle passa perfekt. Kom så långt att jag paxat platser när jag insåg att man måste ha ett plastpresentkort och inte två i papper som vi hade, för att kunna boka på nätet... Surt. Får se om det finns några bra platser kvar imorgon när jag ska in till stan till jobbet...

Kom på idag att vi ju faktiskt var på bio för en knapp vecka sedan. Lillasyster skulle in och se Libertine (hennes vän verkar vara omåttligt kär i Depp) och jag erbjöd mig att köra. Så vi passade på att se en annan film. American Dreamz. Just då tycte jag att den var okej, ganska skojig i alla fall, men just idag när jag tänkte på det så kändes det som att jag inte sett den. Den passerade på något vis... Tjejerna (båda 13 plus) tyckte f.ö att Libertine var "äcklig" och då inte som i otcäk förstod jag utan som snuskig.... Man kanske måste se den då...hihi

F.ö tycker jag Basshunter med Boten Anna är hysteriskt kul... Ännu roligare blir det när sambon retar sig på teknikaliteter i texten. Han hävdar att Anna inte är en bot utan ngt annat (kommer inte ihåg vad nu). Hysteriskt kul.

Jag måste ut och dansa snart. Svänga på snabeln.

måndag, juli 03, 2006

Hittelön

Man borde skriva oftare, har jag förstått... Har ju som bekant för vissa "tappat gnistan". känns som ett nytt favorituttryck, fast jag lovar att det inte är en favoritkänsla. I alla fall så kan jag utlova fet hittelön till den som hittar igen den.

Sökte runt i hjärnan efter en ny sysselsättning. Håller på att avlida på jobbet faktiskt. jag har tidigare sett tjusningen med det, hittat känslan av tillfredsställelse av att vara människor till hjälp etc men nu är det blankt. Jag tycker fortfarande om (nästan) alla som bor på min avd men jag vill inte längre adoptera dem, om jag säger så =)
Iaf så kom jag på att jag kanske kan köra taxi! Men insåg att man måste haft körkort i 2 år...och jag har snart snart haft det i 1 år...så det föll. Vem vill hursomhelst köra fulla saker på kvällar och nätter? Jag kanske...iofs.
Sen tänkte jag att jag skulle bli vakt. Vet inte varför det föll, men det är väl nån utbildning till det och så...lät det kanske inte tokkul att kolla larm på universitetet och allehanda företag..
Fick ett tips från en vän om att bli sopgubbe. Han trodde att man tjänade bra som det. Säkert bättre än mig iaf (det gör nog alla utom de som syr kläderna till HM, tror jag). Men, det måste man ju ha lastbilskort för såklart...
Ganska kräset hursomhelst. Så jag förtjänar nog inget nytt jobb. Får sitta nätterna ut och ruttna i Umedalen. Åtminstone tills jag gjort mig förtjänt av ngt annat. Tips på andra saker mottages dock varmt.

Fi-möte idag. Vi måste planera valturnén som kommer till Västerbotten i augusti. Med betoning på "vi". Inte många av fiorna från resten av landet vill nog åka hit upp... Ska dock bli kul att se hur de räknat med att hinna enligt schemat med tanke på reseavstånden här uppe. Men, som vanligt kommer vi att göra tokbraiga dagar. Vi är galet duktiga på organisering och planering nämligen. så det så.

Ledig två nätter nu. Gott. Måste rensa trädgårdslanden imorgon. Och jordgubbslandet som någon annan (hm) lovat att ta tag i ser ut som regnskogen snart. Sen jobbas det 7 nätter på raken, ledig två, sen jobbas det bara två till och så semester!!!! Har tänkt planera in att fly norrland en knapp vecka direkt och besöka folket söderut. En pojk i Stockholm, en i Oskarshamn och en lillebror eller två med bihang i den småländska snårskogen någonstans. Allt på ca 4,5 dagar. Ingen stress här inte. Sen väntar trästockfestivalen för fi-gänget.

Nä, har lite timmar att sova igen nu. Och tusen uppgifter och ett par fotoalbum man ligger efter med. Så see ya.